Κυρ. Μητσοτάκης «Νέο συμβόλαιο μεταρρύθμισης με την σιωπηλή πλειοψηφία που θέλει αλλαγές»

Κυρ. Μητσοτάκης «Νέο συμβόλαιο μεταρρύθμισης με την σιωπηλή πλειοψηφία που θέλει αλλαγές»

O υπουργός μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής είπε «Ήταν αναγκαία συνθήκη  να χρεοκοπήσει η χώρα για να ξεκινήσουν οι αλλαγές, δεν εφαρμόστηκε όμως από την αρχή. Αν είχαν γίνει από την πρώτη στιγμή δεν θα είχαμε οριζόντια μέτρα και περικοπές σε μισθούς και συντάξει

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δάση και εθνικούς δρυμούς
Κυρ. Μητσοτάκης «Νέο συμβόλαιο μεταρρύθμισης με την σιωπηλή πλειοψηφία που θέλει αλλαγές»
«Πολιτικό μανδύα» στα προωθούμενα μέτρα της διαθεσιμότητας και της κινητικότητας επιχείρησε να δώσει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης  εξηγώντας ότι «το κράτος ήταν προϊόν του τρόπου με τον οποίο τα κόμματα άσκησαν εξουσία και  ο τρόπος για να παραμείνουν σε αυτή» και επισημαίνοντας ότι απαιτείται «ένα νέο συμβόλαιο μεταρρύθμισης με την σιωπηλή μειοψηφία των πολιτών που ζητά αλλαγές».

Πιο αναλυτικά, ο υπουργός μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής είπε «Ήταν αναγκαία συνθήκη  να χρεοκοπήσει η χώρα για να ξεκινήσουν οι αλλαγές, δεν εφαρμόστηκε όμως από την αρχή. Αν είχαν γίνει από την πρώτη στιγμή δεν θα είχαμε οριζόντια μέτρα και περικοπές σε μισθούς και συντάξεις» και επισήμανε πως «δεν φοβήθηκα το πολιτικό κόστος των απόψεων μου γιατί υπάρχει σιωπηλή μειοψηφία που ζητά αλλαγές στο κράτος». Τόνισε ότι υπάρχουν νέοι με προσόντα και διάθεση προσφοράς «που ζητούν να προοδεύουν ανάλογα με την εργατικότητά τους και όχι με τις σχέσεις και αυτούς δεν θα τους βρείτε ανάμεσα στους συνδικαλιστές. Χρέος μου να κινηθώ σε αυτή την κατεύθυνση».

Πρόσθεσε ότι πρώτοι στην δεξαμενή των προς αποχώρηση δημοσίων υπαλλήλων είναι :
-  Οι υπάλληλοι που ελέγχονται για πειθαρχικά παραπτώματα. Θα επιταχύνουμε την διαδικασία εκδίκασης των υποθέσεων. Είναι απαράδεκτη η κατάσταση να βρίσκονται άνθρωποι στην φυλακή και να εξακολουθούν να πληρώνονται από τις υπηρεσίες τους.
- Επόμενοι όσοι χρησιμοποίησαν πλαστά δικαιολογητικά κυρίως πλαστά πιστοποιητικά γλωσσομάθειας
- Θα υπάρξουν αποχωρήσεις από καταργήσεις φορέων
-  Αποχωρήσεις από την εκδίκαση των αγωγών των συμβασιούχων που παραμένουν στο Δημόσιο με προσωρινές διαταγές
Κλείσιμο

Εξήγησε πως για κάθε μια από τις 15.000 αποχωρήσεις θα υπάρξουν αντίστοιχες προσλήψεις μέσω κεντρικού προγραμματισμού.

Τόνισε ότι στην Δημοτική Αστυνομία, η πλειοψηφία των εργαζόμενων είναι μέσω ΑΣΕΠ και σημείωσε ότι «το 60% των δημοτικών αστυνόμων είναι κάτω από 35 ετών και 30% πανεπιστημιακής εκπαίδευσης». Επισήμανε δε ότι το βασικό κριτήριο στην αξιολόγηση των σε διαθεσιμότητα υπαλλήλων είναι ο τρόπος εισόδου στο Δημόσιο (αρ. 90 και 91 περι ΑΣΕΠ)
Τέλος, προανήγγειλε αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των ΚΕΠ για τα οποία είπε «εξαιρετικός θεσμός και θα βρούμε τρόπο να βοηθούν πραγματικά τον πολίτη»..Νωρίτερα, ο υπουργός είχε καταθέσει μια σειρά νομοθετικών βελτιώσεων επι των άρθρων του πολυνομοσχεδίου. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται αλλαγές που φέρνουν:

-  Αυξάνεται στις 12.000 από 6.000 ευρώ που ήταν, το όριο του ετήσιου εισοδήματος για να εξαιρεθεί από την διαθεσιμότητα δημόσιος υπάλληλος που είναι προστάτης ανάπηρου τέκνου ή συζύγου.
- Το ίδιο χρηματικό όριο (12.000) ισχύει και για την γονική μέριμνα τέκνου.
- Εξαιρούνται από την διαθεσιμότητα οι δικαστικοί συμπαραστάτες.
-  Εξαιρούνται από την διαθεσιμότητα οι δημοτικοί αστυνομικοί σε δήμους με πληθυσμό κάτω των 5000 κατοίκων (κυρίως μικρά νησιά)
-          Κατά την διάρκεια της διαθεσιμότητας ο δημόσιος υπάλληλος είναι ασφαλισμένος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης