Στα άκρα κυβέρνηση - δημοτικοί υπάλληλοι

Στα άκρα κυβέρνηση - δημοτικοί υπάλληλοι

24ωρη απεργία της ΠΟΕ - ΟΤΑ για δεύτερη ημέρα
- Συγκέντρωση στις 11 στην πλατεία Καραϊσκάκη
- Νέο ραντεβού υπουργών με ΚΕΔΕ

Στα άκρα κυβέρνηση - δημοτικοί υπάλληλοι
Συνεχίζονται σήμερα γα δεύτερη ημέρα οι συζητήσεις μεταξύ των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη με την ηγεσία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος.

Η συνάντηση γίνεται με φόντο την νέα απεργία της ΠΟΕ ΟΤΑ, η οποία για δεύτερη ημέρα κήρυξε 24ωρη απεργία με στόχο «να μην απολυθεί κανένας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση». Επίσης την ίδια ώρα σε απεργία βρίσκονται οι δημοτικοί αστυνομικοί, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει το θεσμό της δημοτικής αστυνομίας και να θέσει σε Διαθεσιμότητα 3500 δημοτικούς αστυνομικούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη χθεσινή συνάντηση των δύο υπουργών με την ΚΕΔΕ και την ΠΟΕ ΟΤΑ, ανακοινώθηκε επισήμως από τους δύο υπουργούς πως μέχρι το τέλος του Ιουλίου θα έχουν αποχωρήσει από τους Δήμους 2200 σχολικοί φύλακες, ενώ έως το τέλος του Σεπτεμβρίου οι 3500 δημοτικοί αστυνομικοί.

Κλείσιμο
Παράλληλα, σύμφωνα με τους υπουργούς, θα ξεκινήσει η αξιολόγηση σε δομές και προσωπικό στους δήμους. Από την αξιολόγηση υπολογίζεται πως θα βγουν σε διαθεσιμότητα έως το τέλος του 2013 επιπλέον 2000 δημοτικοί υπάλληλοι. Όσοι δημοτικοί υπάλληλοι προσλήφθηκαν μέσω ΑΣΕΠ μετά το 1993 θα έχουν προτεραιότητα και περισσότερες πιθανότητες να παραμείνουν στην υπηρεσία τους. Στο πλαίσιο της αξιολόγησης θα γίνει συνολικός επανέλεγχος των δικαιολογητικών που έχουν προσκομίσει οι δημοτικοί υπάλληλοι, ενώ ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στα πιστοποιητικά ξένων γλωσσών.

Στο τραπέζι των συζητήσεων με την ΠΟΕ ΟΤΑ έπεσε η πρόταση, από πλευράς του υπουργού Εσωτερικών κ. Μιχελάκη, να παραμείνει από 5% έως 10%, των δημοτικών αστυνομικών. Οι αστυνομικοί αυτοί θα παραμείνουν στους δήμους, αλλά θα αλλάξουν υπηρεσία, μιας και θα καταργηθεί η δημοτική αστυνομία.

Στην συνάντηση που έγινε εχθές με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, από την πλευρά των δημάρχων τέθηκαν τα θέματα της προστασίας των σχολείων, καθώς και των εσόδων που θα χαθούν μετά την εφαρμογή του προγράμματος Διαθεσιμότητας. Επίσης ζητήθηκε οι 3500 δημοτικοί αστυνομικοί να τεθούν αμέσως σε Κινητικότητα, κάτι που δεν φαίνεται να προκρίνεται από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας. Οι υπουργοί απέφυγαν να μιλήσουν για συγκεκριμένο αριθμό δημοτικών αστυνομικών που θα μετακινηθούν στη Ελληνική Αστυνομία, πριν τη συμπλήρωση του οχταμήνου της Διαθεσιμότητας.

 Η συνάντηση μεταξύ της ΠΟΕ ΟΤΑ και των υπουργών χαρακτηρίζεται «πολύ επικοδομητική και σε χαμηλούς τόνους».

Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί κκ Μητσοτάκης και Μιχελάκης ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κα Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο γενικός γραμματέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρης Στεφάνου και οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Εσωτερικών κύριοι Γιάννης Ιωαννίδης και  Άγγελος Συρίγος. Από πλευράς συνδικαλιστών ήταν τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ και ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Οδυσσέα Ντριβαλάς.

Στο υπουργείο Εσωτερικών βρέθηκε και ο κοινοβουλετικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος ζήτησε να παρευρεθεί στην, κάτι που δε έγινε, αφού ο κ. Μπαλασόπουλος εξέφρασε την επιθυμία να μην συμμετέχει άλλο πολιτικό πρόσωπο πέρας των υπουργών.

Μετά το τέλος των συναντήσεων ο πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής κ. Νίκος Σαραντης προέβη σε μια σκληρή δήλωση, οι οποία προμηνύει η συνέχιση των κινητοποιήσεων:

«Μετά την αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης για τη διαθεσιμότητα 5.700 δημοτικών αστυνομικών και σχολικών φυλάκων, την επιβεβαίωση για άλλες 1.250 διαθεσιμότητες από τους Δήμους εντός του έτους και την βέβαιη πλέον προοπτική νέων κυμάτων διαθεσιμότητας – απολύσεων από την αρχή του 2014, η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να μείνει να παρακολουθεί με απάθεια τη διάλυση της.Ζητώ τη σύγκλιση του ΔΣ της ΚΕΔΕ αύριο Τρίτη 9 Ιουλίου με θέμα τη στάση και την αντίδραση της Αυτοδιοίκησης μπροστά στον κυκεώνα αυτό των αρνητικών εξελίξεων».

Συνάντηση Μητσοτάκη – εκπροσώπων ΠΑΣΟΚ


Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης βρέθηκαν τρία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, οι κκ Ντόλιος, Πρωτόπαπας και Κουτρουμάνης, το απόγευμα της Δευτέρας. Οι τρεις συνεργάτες του κ. Βενιζέλου συναντήθηκαν με τον υπουργό κ. Κυριάκιo Μητσοτάκη και την υφυπουργό κ. Έφη Χριστοφιλοπούλου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, στην συνάντηση τέθηκαν τρία ζητήματα

Α) Να προχωρήσει η συνολική αξιολόγηση δομών και προσώπων στον Δημόσιο Τομέα και από αυτήν να προκύψουν τα πρόσωπα που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα κινητικότητας στις φάσεις του Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου.

Β) Βασικό κριτήριο της αξιολόγησης να είναι ο τρόπος πρόσληψης στο Δημόσιο (ΑΣΕΠ), ώστε όσοι έχουν προσληφθεί αξιοκρατικά να αντιμετωπίζονται διαφορετικά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης