Στις Βρυξέλλες αποφασίζουν για προϋπολογισμό, τραπεζική ένωση και ανεργία των νέων

Στις Βρυξέλλες αποφασίζουν για προϋπολογισμό, τραπεζική ένωση και ανεργία των νέων

Η σύνοδος έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία τόσο ως προς την ταχύτητα λήψης αποφάσεων όσο και ως προς το περιεχόμενό τους

Στις Βρυξέλλες αποφασίζουν για προϋπολογισμό,  τραπεζική ένωση και ανεργία των νέων
Καταρχήν πολιτική συμφωνία για έναν προϋπολογισμό της Ε.Ε ύψους 960 δισεκατομμυρίων ευρώ για την επταετία 2014- 2020. Άμεσα βήματα για την πολυπόθητη τραπεζική ένωση. Αποφάσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων. Καλύτερη συνεργασία των οικονομικών πολιτικών ανάμεσα στις 27 χώρες της Ε.Ε. με σκοπό τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητά τους και ένα «ταμείο για την Ευρωζώνη», το οποίο προανήγγειλε η ίδια η Καγκελάριος Μέρκελ.
 
Αυτές οι ειδήσεις που έρχονται από το Justus Lipsius των Βρυξελλών και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σχετικά με τις αποφάσεις που έχουν λάβει τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε από το πρωί της 27 Ιουνίου και που αναμένεται να ολοκληρωθούν με τη λήξη της Συνόδου Κορυφής τα ξημερώματα της 28ης έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία τόσο ως προς την ταχύτητα λήψης τους όσο και ως το περιεχόμενό τους.
 
Αυτή φυσικά είναι η μία όψη του νομίσματος καθώς πηγές από το Συμβούλιο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε  που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για αοριστολογίες και πομφόλυγες με σκοπό όχι να καθησυχάσουν τις διεθνείς αγορές αλλά μία και μόνη αγορά. Την αγορά του… «χρόνου» μέχρι τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.
 
Κλείσιμο
Οι «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούνται να βρουν τη χρυσή τομή για τη βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της Ε.Ε. Ήτοι την υψηλή ανεργία, κυρίως των νέων, η οποία σε χώρες όπως η Ελλάδα ξεπερνά το ασύλληπτο ποσοστό του 60%. Παρά την όποια φαινομενική πρόοδο οι διαφορές ανάμεσα στους Ευρωπαίους ηγέτες είναι χαοτικές με τη Γερμανία να ζητεί την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων  στις προβληματικές οικονομίες του Νότου και άλλες χώρες, όπως κυρίως η Γαλλία να ζητούν περισσότερες δημόσιες δαπάνες ώστε να υπάρξει ανάπτυξη.
 
«Εύχομαι να είναι μια Σύνοδος Κορυφής για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, μια Σύνοδος Κορυφής για την ανάπτυξη και την απασχόληση», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στις Βρυξέλλες, την ώρα που η Γαλλία έχει κηρύξει «πόλεμο» κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ειδικά κατά του προέδρου Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για τις δηλώσεις του προέδρου του εκτελεστικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατηγόρησε τη Γαλλία για ανεπάρκεια εφαρμογής μεταρρυθμίσεων στην οικονομία της.
 
Η ανεργία στην Ε.Ε αγγίζει το 11% ενώ το ίδιο ποσοστό στις Ευρωζώνη ξεπερνά το 12,2% ενώ η ανεργία στους νέους Ευρωπαίους, σε αυτούς που δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για την Κρίση, προκαλεί τον φόβο σε όλες τις κυβερνήσεις και σε όλα τα θεσμικά όργανα της Ένωσης καθώς τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν ένας στους τέσσερεις Ευρωπαίους ηλικίας κάτω των 25 ετών στην είναι άνεργος
 
«Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι οι νέοι άνθρωποι θα πρέπει να πληρώνουν με τη ζωή τους μια κρίση για την οποία δεν είναι υπεύθυνοι» δήλωσε νωρίτερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, με τη γερμανική πλευρά να αρνείται προς το παρόν κάθε συζήτηση για αναπτυξιακά μέτρα επιμένοντας πως  τα προβλήματα της Ευρώπης και της ευρωζώνης πρέπει να αντιμετωπιστούν στη ρίζα και να επιλυθούν βήμα προς βήμα.
 
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής  αναφέρθηκε στην ανάγκη λήψης δραστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας.  «Η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι η ανεργία και κυρίως η ανεργία μεταξύ των νέων και σε χώρες όπως η Ελλάδα αυτό έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην κοινωνική συνοχή, η ανεργία σε χώρες όπως η δική μου έχει εκτοξευθεί. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να σκεφτούμε έξω από το κουτί και να βρούμε λύσεις και αυτές οι λύσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν  δραστικά μέτρα τα οποία θα έχουν άμεση εφαρμογή».

Αγγλικές υστερίες στο πάρα πέντε και ευρωπαϊκοί πονοκέφαλοι αφού ο Κάμερον φοβούμενος να γυρίσει με άδεια χέρια στην Ντάουνινγκ Στριτ εγείρει θέμα από το πουθενά λόγω ΚΑΠ και νέας χρηματοδότησης.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Πέμπτη να χρησιμοποιήσουν τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ για την ενίσχυση του δανεισμού σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, σε μια προσπάθεια τόνωσης της οικονομικής ανάπτυξης, κυρίως στις χώρες της νότιας Ευρώπης, οι οποίες μαστίζονται από την ύφεση, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.

Όπως αναφέρει το Ρόιτερς, η ΕΕ θεωρεί ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ανακάμψει η ανάπτυξη στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Σλοβενία, ώστε να είναι δυνατή η αποπληρωμή των χρεών, ωστόσο οι τράπεζες, οι οποίες προσπαθούν να καλύψουν τη ζημιωμένες κεφαλαιακές τους βάσεις, αποδεικνύεται ότι διστάζουν να δανείσουν σε επιχειρήσεις.

Η ελπίδα είναι ότι βοηθώντας τις τράπεζες να παρέχουν περισσότερες και φθηνότερες πιστώσεις, οι επιχειρήσεις στις χώρες αυτές θα ξεκινήσουν να προσλαμβάνουν προσωπικό και θα ενισχυθεί η παραγωγή, ούτως ώστε να ανακάμψει η οικονομία.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης