Μπροστά 1,5% η ΝΔ - Η νέα συγκυβέρνηση διεύρυνε το «γαλάζιο» προβάδισμα

Μπροστά 1,5% η ΝΔ - Η νέα συγκυβέρνηση διεύρυνε το «γαλάζιο» προβάδισμα

Υπερέχει σε όλους τους δείκτες ο Αντώνης Σαμαράς - Το 53,3% θέλουν το νέο κυβερνητικό σχήμα να εξαντλήσει την τετραετία, αλλά μόνον το 36,5% πιστεύει ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο

Μπροστά 1,5% η ΝΔ - Η νέα συγκυβέρνηση διεύρυνε το «γαλάζιο» προβάδισμα
Σε ενίσχυση της Νέας Δημοκρατίας και διεύρυνση του προβαδίσματος της, στην πρόθεση ψήφου, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε ο σχηματισμός της νέας δικομματικής κυβέρνησης, όπως προκύπτει από την εξαμηνιαία έρευνα «Τάσεις» της εταιρίας MRB.   
Στην έρευνα καταγράφεται μεγάλο ποσοστό αδιευκρίνιστης ψήφου που φθάνει στο 21,7%, αλλά στην εκτίμηση ψήφου που κάνει η εταιρία υπολογίζει ότι μετά την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης, η διαφορά μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων βρέθηκε στο 1,5%.

Ειδικότερα, η δύναμη της ΝΔ υπολογίζεται σε 28,1% και του ΣΥΡΙΖΑ σε 26,6%. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 11,6%, το ΠΑΣΟΚ με 7,8%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 7%, το ΚΚΕ με 6,5%, η Δημοκρατική Αριστερά με 3,8%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2,7% και "Άλλο Κόμμα" με 5,9%.

Αξιοσημείωτο, πάντως, είναι το γεγονός ότι όταν ξεκίνησε η δημοσκόπηση της MRB και βρισκόταν σε εξέλιξη η κυβερνητική κρίση με αφορμή την ΕΡΤ, η διαφορά στην πρόθεση ψήφου που προέκυπτε από τα ερωτηματολόγια τα οποία συλλέχθηκαν από τις 13 ως τις 21 Ιουνίου ήταν στο 0,3%, με τη ΝΔ να συγκεντρώνει 21,5% και τον ΣΥΡΙΖΑ 21,2%. Ωστόσο, μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για δημιουργία νέας κυβέρνησης από τα δύο κόμματα, η εικόνα άλλαξε και το προβάδισμα της ΝΔ έφθασε στο 1,5%.

Από τα ευρήματα της έρευνας σχετικά με την εικόνα των πολιτικών αρχηγών και τις θετικές ή αρνητικές κρίσεις προκύπτει ότι ο πρωθυπουργός  Αντώνης Σαμαράς προηγείται με ποσοστό 26,3%, με τον Αλέξη Τσίπρα να ακολουθεί με 24,6%. Ο Φώτης Κουβέλης συγκεντρώνει ποσοστό 15,8% και ο Ευάγγελος Βενιζέλος 14,6%.

Ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται και στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, με 41,3% ενώ ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 27,4% και «κανένας από τους δύο» απάντησε το 30,3% των ερωτηθέντων.
Στην ικανότητα διακυβέρνησης και στο ερώτημα «ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα, τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του τόπου;», η ΝΔ προηγείται με ποσοστό 35,8%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 27,7% και «κανένα κόμμα» απαντά το 29%.

Στο ερώτημα «ποιο κυβερνητικό σχήμα μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας;», το 38,5% απάντησε «μια κυβέρνηση της ΝΔ με πρωθυπουργό τον Α. Σαμαρά» και το 30,8% «μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Α. Τσίπρα».
Στην παράσταση νίκης η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 44,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 29,6%.

Κλείσιμο
Αρνητική αξιολόγηση στην κυβέρνηση, αλλά να μείνει!
Στην αξιολόγηση, πάντως, της νέας κυβέρνησης συνεργασίας το 58,3% των ερωτηθέντων την κρίνει αρνητικά, ενώ το ποσοστό των θετικών κρίσεων περιορίζεται στο 31,7%.
Επίσης, στο ερώτημα «πιστεύετε ότι η νέα κυβέρνηση συνεργασίας σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση συνεργασίας που είχε προκύψει από τις εκλογές του Ιουνίου 2012 θα είναι καλύτερη ή χειρότερη;», το 56,4% κρίνει την νέα κυβέρνηση αρνητικά και το 33% θετικά.
Στο ερώτημα αν «η κυβέρνηση συνεργασίας διαθέτει την απαιτούμενη σταθερότητα ώστε να λάβει αποφάσεις που έχει ανάγκη η χώρα σήμερα;» το 52%, συνολικά, απαντά "όχι" και το 38,5% «ναι».
Από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της έρευνας είναι ότι η πλειονότητα της κοινής γνώμης, σε ποσοστό 53,6%, δηλώνουν ότι θέλουν η σημερινή κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία, έναντι του 41,9% που απαντά αρνητικά. Ωστόσο, στο ερώτημα αν πιστεύουν ότι η νέα συγκυβέρνηση θα καταφέρει να εξαντλήσει την τετραετία το 52,4% των ερωτηθέντων απαντούν αρνητικά και μόνον 36,9% έχουν την πεποίθηση ότι θα τα καταφέρει να μείνει ως το 2016.








Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης