Αποχωρούν οι υπουργοί της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση

Αποχωρούν οι υπουργοί της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση

- Τι λέει η επίσημη ανακοίνωση: αποσύρουν από την κυβέρνηση υπουργούς, υφυπουργούς, γενικούς και ειδικούς γραμματείς
- Παραιτήθηκαν επισήμως Μανιτάκης, Ρουπακιώτης, Σκοπούλη
- Κατά πλειοψηφία ελήφθησαν οι αποφάσεις - Γιατί διαφώνησαν Οικονόμου και Ψαριανός - Απείχε ο Λυκούδης
- Η Κεντρική Επιτροπή θα αποφασίσει το επόμενο Σάββατο για τη στάση του κόμματος απέναντι στην κυβέρνηση

Αποχωρούν οι υπουργοί της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση
Την απόφαση να αποχωρήσουν οι υπουργοί και υφυπουργοί της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση έλαβαν κατά την κοινή τους συνεδρίαση η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος.

Πρώτος υπέβαλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Αντώνης Μανιτάκης και ακολούθησαν ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Αντώνης Ρουπακίωτης και η υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, από τη ΔΗΜΑΡ τονίζεται ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής στάσης του κόμματος έναντι των δεσμεύσεων απέναντι στους δανειστές της χώρας.

Το επόμενο Σάββατο θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, η οποία και θα καθορίσει την στάση που θα τηρήσει από δω και μπρος η ΔΗΜΑΡ απέναντι στη δικομματική κυβέρνηση της ΝΔ και τιυ ΠΑΣΟΚ.

Η πρόταση Κουβέλη για αποχώρηση των υπουργών και υφυπουργών της Δημοκρατικής Αριστεράς από την κυβέρνηση εγκρίθηκε με ψήφους 11 υπέρ, 2 κατά (οι κ.κ. Ψαριανός και Οικονόμου) και μία αποχή, από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, ενώ στην Εκτελεστική Επιτροπή ψήφισαν 14 υπέρ, 4 κατά και ένας αποχή.

Αξίζει να σημειωθεί η αποχή από την ψηφοφορία του «Νο 2» του κόμματος και γραμματέα της Εκτελεστικής Επιτροπής, κ. Σπύρου Λυκούδη.

Κλείσιμο
«Η ΔΗΜΑΡ, μετά από απόφαση της  Εκτελεστικής Επιτροπής και της  Κοινοβουλευτικής Ομάδας της δεν  μετέχει στην κυβέρνηση. Ζήτησε από τους Υπουργούς, Υφυπουργούς, Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς, που η ΔΗΜΑΡ είχε υποδείξει, να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους» αναφέρεται στυην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα.

Η συνεδρίαση και οι διαφορετικές «φωνές»
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι υπουργοί και υφυπουργοί της ΔΗΜΑΡ, που μετέχουν στην κυβέρνηση, πήραν το λόγο και συμφώνησαν να παραιτηθούν από το υπουργικό συμβούλιο.

«Τέλος, φεύγω από την κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Υγείας, Φωτεινή Σκοπούλη, η οποία μάλιστα στη συνέχεια αποχώρησε και από τη συνεδρίαση.

Συμμετείχα στην κυβέρνηση, γιατί πίστεψα στο μεταρρυθμιστικό της έργο, σημείωσε στην ομιλία της η κυρία Σκοπούλη, τονίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση δεν λειτουργούσε, καθώς σκόνταφτε σε μικροκομματικά και συντεχνιακά συμφέροντα.

Από την πλευρά τους, οι Αντώνης Μανιτάκης και Αντώνης Ρουπακιώτης παρουσίασαν το έργο τους, αντιστοίχως, στα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Δικαιοσύνης, και συντάχθηκαν με τη γραμμή της ηγεσίας του κόμματος για αποχώρηση από την κυβέρνηση.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Παιδείας, Θ. Παπαθεοδώρου, κράτησε αποστάσεις από την απόφαση απομάκρυνσης από την κυβέρνηση, τόνισε όμως ότι θα σεβαστεί όποια απόφαση λάβουν τα κομματικά όργανα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση συζητείται η μορφή των σχέσεων που θα έχει από τούδε και στο εξής η ΔΗΜΑΡ με την κυβέρνηση, ενώ συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη αναφέρουν ότι το κόμμα θα λαμβάνει θέσεις ευθύνης σε όλα τα ζητήματα.

Με τη γραμμή της αποχώρησης από την κυβέρνηση διαφώνησαν ανοιχτά οι βουλευτές Βασίλης Οικονόμου και Γρηγόρης Ψαριανός, με τον πρώτο μάλιστα να υποστηρίζει ότι η ΔΗΜΑΡ θα πρέπει να παραμείνει στο κυβερνητικό σ΄χημα και να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις. Διαβάστε περισσότερα εδώ


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης