Survivor: Ο Βασάλος κέρδισε αυτοκίνητο χάρη στη στενή σχέση με τη μάνα του!

Survivor: Ο Βασάλος κέρδισε αυτοκίνητο χάρη στη στενή σχέση με τη μάνα του!

Ο… Φρόιντ στον Άγιο Δομίνικο: Τέσταραν τους παίκτες πόσο καλά γνωρίζουν τις μανάδες τους, με βάση απαντήσεις που είχαν δώσει εκείνες για τους γιους τους - Υγιώς «μετεξεταστέοι» Ντάνος και Μάριος, έδωσαν μάχη Μισθοφόρος και Σπαλιάρας - Σήμερα ο αγώνας ασυλίας και η τελευταία αποχώρηση παίκτη πριν τον ημιτελικό

Survivor: Ο Βασάλος κέρδισε αυτοκίνητο χάρη στη στενή σχέση με τη μάνα του!
«Ανιχνεύοντας το… Οιδιπόδειο» ή «πόσο… μαμάκιας είσαι», θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του χθεσινού «αγωνίσματος» στο Survivor
. Μόνο το ντιβάνι του Φρόιντ και του Γιούνγκ έλειπε, ενώ θα ζήλευε κι ο Γιάλομ (για να την κάνει βιβλίο) αυτή την έμμεση διαδικασία ψυχανάλυσης των παικτών, που όμως έβαζε σε μία λογική αναζήτησης και βαθύτερων σκέψεων και τους τηλεθεατές – όλοι θα σκέφτηκαν τη μάνα τους κάποια στιγμή, αν όχι συνέχεια, στη διάρκεια του παιχνιδιού! 

Φυσικά δεν ήταν αγώνισμα με την κυριολεκτική έννοια του όρου, αλλά ένα περίπλοκο και αριστοτεχνικά στημένο κουίζ: Η παραγωγή είχε θέσει νωρίτερα στις μανάδες και των πέντε παικτών 15 συγκεκριμένες ερωτήσεις και είχε λάβει τις απαντήσεις. Ο παίκτης έπρεπε να μαντέψει τις απαντήσεις που έδωσε η μάνα του, σε μία διαδικασία που ουσιαστικά αποκάλυπτε πόσο στενή είναι η σχέση του καθενός με τη μητέρα του. Πόσο γνωρίζει εκείνη το γιο της και πόσο εκείνος τη μάνα του. Στην πραγματικότητα δηλαδή ήταν σαν να μετρούσαν χθες οι πέντε παίκτες τους… ομφάλιους λώρους και πόσο… μακριούς και δυνατούς τους έχουν!

Κλείσιμο
Τέθηκαν ερωτήσεις όπως για τα αγαπημένα φαγητά, αλλά και τα… χρώματα των παικτών, τα όνειρα που είχαν μικροί για το τι θα γίνουν όταν μεγαλώσουν, τι τους κάνει ευτυχισμένους, τις προτιμήσεις τους στις διακοπές, τις συμπεριφορές τους σε διάφορες καταστάσεις, αυτή καθαυτή τη σχέση μάνα γιου, αλλά και για κάποια στοιχεία της ίδιας της μητέρας (αγαπημένος ηθοποιός και τραγουδιστής, φοβίες κλπ).

Προφανώς για λόγους ανωτέρας βίας, επιλέχθηκαν οι μανάδες για να απαντήσουν, ώστε όλοι να «κριθούν» ή να «διαγωνιστούν» τρόπον τινά, επί της ίδιας «διδακτέας ύλης», που λένε.  Ωστόσο ακόμη κι αν δεν υπήρχαν λόγοι ανωτέρας βίας, πάλι τις μανάδες θα ρωτούσαν και όχι τους πατεράδες μάλλον: Ο πατέρας ξέρει τα πολύ βασικά για το γιο του και αυτά περιορισμένα σε συγκεκριμένη γκάμα (ποδόσφαιρο, αυτοκίνητα, γυναίκες, μουσική, οικονομική κατάσταση και τέτοια). Οι άνδρες δεν μιλούν πολύ μεταξύ τους και όταν το κάνουν το κάνουν για πολύ σοβαρά θέματα, ιδίως όταν πρέπει να διαχειριστούν στρατηγικές επιλογές και καταστάσεις κρίσης.

Αντίθετα η μάνα ξέρει σαφώς πιο πολλές λεπτομέρειες και ιδίως για πράγματα στα οποία σπάνια ανακατεύεται ο πατέρας, όπως καθημερινές ανάγκες και συνήθειες του γιου (φαγητό, συμπεριφορές κλπ). Αλλά κι αν δεν ξέρει πολλές λεπτομέρειες η μάνα, πάλι έχει γνώμη για όλα.

Για μία ακόμα φορά αποδείχθηκε, έστω και δια της πλαγίας οδού, ότι οι κοινωνικές συμβάσεις θέλουν το ρόλο της μάνας πιο ισχυρό από εκείνο του πατέρα – χαμένοι από χέρι είμαστε, ειδικά στην ελληνική κοινωνία, που έχει εξόχως μητριαρχικά χαρακτηριστικά! Στερεότυπα και καταστάσεις που αναπαράγονται ακόμη και με την ευθύνη των ίδιων των ανδρών τις περισσότερες φορές.


Η απουσία κοριτσιών
Η παραγωγή μάλλον περίμενε πώς και πώς να φύγουν  οι γυναίκες από το παιχνίδι για να βάλει αυτό το τεστ. Εάν ήταν εκεί κορίτσια, αμέσως θα είχαν πλεονέκτημα έναντι των ανδρών: το κυρίαρχο ελληνικό φαινόμενο είναι η κόρη να έχει αυτοκόλλητη σχέση με τη μάνα της. Αυτό μεταφράζεται ως εξής: οι μανάδες ελέγχουν απόλυτα τις κόρες σε μία αέναη και βασανιστική πολλές φορές κίνηση μεταβίβασης προτύπων, ορίων, στόχων και απωθημένων. Εκτός εάν για τα κορίτσια οι ερωτήσεις απευθύνονταν στους πατεράδες, ώστε να υπάρχει μία ισορροπία.

Η απουσία πάντως των κοριτσιών έβγαλε από τη δύσκολη θέση την παραγωγή – πιθανόν και τους πατεράδες τους, γιατί θα αποδεικνύονταν και σε αυτό μάλλον άσχετοι. Πέρα από την κριτική που θα δέχονταν από τις μανάδες – συζύγους για τα όσα λάθος θα απαντούσαν!  

Διαψεύστηκαν πάντως όσοι ανέμεναν ότι με την αποχώρηση της Ευρυδίκη το Survivor θα επέστρεφε αμέσως σε σκληρά, ανταγωνιστικά αθλήματα με άγριους στίβους, καθότι έχουν μείνει μόνο άνδρες. Αυτό θα γίνει από σήμερα, όπως δείχνει το σχετικό τρέιλερ για το αποψινό επεισόδιο, όπου θα παιχθεί η ασυλία και το ποιος από τους πέντε θα αποχωρήσει, ώστε το παιχνίδι να πάει στα ημιτελικά.


Μπροστά οι παίκτες, πίσω οι μανάδες
Στο χθεσινό κουίζ λοιπόν αγωνίστηκαν πάνω στη σκηνή οι Αγγελόπουλος, Βασάλος, Μάριος, Σπαλιάρας και Αναγνωστόπουλος. Στο παρασκήνιο όμως η μάχη ήταν ανάμεσα στις κυρίες Ουρανία, Αλίκη, Λαμπρινή, Ευαγγελία και Φιλομένη, που είναι αντίστοιχα οι μητέρες τους!

Το παιχνίδι είχε δύο φάσεις: Στην πρώτη και οι πέντε παίκτες απαντούσαν για τις 15 ερωτήσεις που είχαν τεθεί στις μητέρες τους, προσπαθώντας να μαντέψουν τι είχαν πει. Οι δύο που είχαν τις περισσότερες σωστές απαντήσεις πέρασαν στη δεύτερη φάση. Εκεί διαγωνίστηκαν σε ένα παιχνίδι «τυφλόμυγα», όπου προσπαθούσαν να βάλουν, έχοντας δεμένα τα μάτια τους κάποια νούμερα στις θέσεις τους πάνω σε ένα πίνακα.

Ο Βασάλος αποδείχθηκε κυρίαρχος και κέρδισε το έπαθλο έκπληξη, που ήταν ένα αυτοκίνητο. Ήταν το ίδιο αυτοκίνητο που σε προηγούμενο έπαθλο είχε δοθεί στον Αγγελόπουλο να το οδηγήσει από την παραλία στο αεροδρόμιο (μαζί με Ευρυδίκη και Σάρα) για να πετάξουν προς το ενυδρείο.

Ο Κωνσταντίνος κέρδισε άνετα τον πρώτο γύρο, αφού κατάφερε να φτάσει εύκολα στις 11 σωστές απαντήσεις και μάλλον έχασε τις δύο τελευταίες ερωτήσεις από χαλαρότητα, αφού είχε εξασφαλίσει την πρόκριση. Δεύτερος αναδείχθηκε ο Αναγνωστόπουλος με 9 σωστές απαντήσεις, ξεπερνώντας τον Σπαλιάρα στην τελευταία στιγμή. Ο Γιάνναρος δεν τα κατάφερε ούτε εδώ, που η δοκιμασία ήταν καθιστή και δεν χρειαζόταν να χλίβεται πηγαίνοντας πάνω κάτω σε ένα στίβο, να σκύβει, να ισορροπεί και να ρίχνει μπαλιές. Το πάλεψε, αλλά από τη στιγμή που ούτε χθες σημείωσε κάποια επιτυχία, είναι μάλλον απίθανο να το καταφέρει σε κανονικό άθλημα, με ό,τι σημαίνει αυτό για τη συνέχειά του στο παιχνίδι.

Βασάλος και Αναγνωστόπουλος συγκρούστηκαν στην «τυφλόμυγα» με νικητή τον πρώτο στο τσακ.

 


Η κυριαρχία του Βασάλου και η αποτυχία(;) Ντάνου, Μάριου
Την καλύτερη ή πιο στενή τέλος πάντων σχέση (διότι το «καλύτερη» δεν ταυτίζεται πάντα με τη «στενότερη»), έδειξε ότι την έχει ο μικρότερος ηλικιακά παίκτης, ο Βασάλος. Εάν αυτό έχει ευρεία εφαρμογή, τότε σημαίνει ότι οι νεώτερες γενιές είναι πιο προσκολλημένες στην εστία (λόγω οικονομικής κρίσης ίσως;) και στη μάνα (λόγω συναισθηματικής ανασφάλειας μήπως;) από τις προηγούμενες, τις πιο σκληραγωγημένες και ανεξάρτητες.

Ο Βασάλος έτσι κι αλλιώς έχει το προφίλ του «καλού παιδιού», με την έννοια ότι όντως συμπεριφέρεται περισσότερο σαν «παιδί», παρά σαν στιβαρός άνδρας, που έχει αποκτήσει πλήρως τον έλεγχο της ζωής του. Χθες μάλιστα είπε ο ίδιος ότι είναι και «ρομαντικός», δίνοντας έναν τόνο παραπάνω «ευαισθησίας», η οποία σχετίζεται με την παραμονή του σε μία κατάσταση «συγχώνευσης» με την οικογένειά του – άλλωστε κάνει την ίδια δουλειά με τον πατέρα του.

Στη διάρκεια του παιχνιδιού υπήρχαν στιγμές που φαινόταν ότι η μάνα του τον ξέρει καλύτερα απ’ όσο ξέρει ο ίδιος τον εαυτό του! Η μάνα του έδωσε σωστές απαντήσεις για τη συμπεριφορά του, ενώ ο ίδιος ψαχνόταν να δει τι απαντήσεις ισχύουν για δικά του θέματα! Και μετά παραδεχόταν ότι η μάνα του ήταν εκείνη που απάντησε σωστά! Υπάρχει ενδεχόμενο δηλαδή να βγει ραντεβού και να πάρει τη μάνα του τηλέφωνο να τη ρωτήσει τι καφέ να πιει – ωραία εμπειρία αυτή για την κοπέλα που θα τον συνοδεύει! Τουλάχιστον με όλο αυτό το σκηνικό έγινε γνωστό ότι σίγουρα ο Βασάλος θα αναζητήσει σύζυγο ίδια ακριβώς με τη μάνα του! Κάτι που έχει μεν γενική ισχύ, αλλά ειδικά για τον Βασάλο ο κανόνας βρίσκει τον ορισμό του.

Ο Αναγνωστόπουλος δεν τα πήγε άσχημα. Πέτυχε 9 απαντήσεις από εκείνες που έδωσε η μάνα του. Έχασε κυρίως κάποιες που σχετίζονταν με το πώς βλέπει τη συμπεριφορά του η μητέρα του και αφορούσαν ουσιαστικά την εικόνα που (δεν) έχει ο ίδιος για τον εαυτό του (πότε ζητά συγνώμη, πόσο την ακούει και τέτοια), ενώ φάνηκε να μην γνωρίζει κάποια στοιχεία για εκείνη (το ζώδιό της, αλλά και ότι φοβάται τις σαρανταποδαρούσες!). Ο Μισθοφόρος έδειξε να έχει στενή επαφή μεν, αλλά λόγω της άστατης ζωής, καθώς εργάζεται νύχτα, δεν προλαβαίνει να δίνει σημασία σε κάποια θέματα. Πάντως έχει κι αυτός στενή σχέση με τη μάνα του.

Ο Σπαλιάρας έκανε φιλότιμη προσπάθεια. Τα πήγε καλά ως ένα σημείο, αλλά μάλλον η έφεσή του στο κυνήγι των γυναικών, υποκρύπτει και προβλήματα επικοινωνίας με τη μητέρα του. Ποτέ δεν κατάφερε να την καταλάβει όσο θα ήθελε. Έδειξε κι αυτός ότι ένα ντιβανάκι θα το χρειαζόταν για δυο τρεις συνεδρίες την εβδομάδα.

Πιθανόν δεν είναι τυχαίο ότι χειρότερα τα πήγαν στο τεστ αυτό οι πιο δυνατοί αγωνιστικά και ίσως πιο δυναμικοί γενικά παίκτες, ο Αγγελόπουλος και ο Μάριος. Ο Ντάνος πέτυχε μόνο πέντε από τις 15 απαντήσεις που έδωσε η μάνα του. Είναι λογικό όμως, διότι δεν ζει μαζί της από τα 19 του χρόνια περίπου. Μάλιστα έδειχνε έκπληκτος με ορισμένες απαντήσεις της μάνας του και μεταξύ σοβαρού κι αστείου ρωτούσε τον Τανιμανίδη εάν η παραγωγή πήρε όντως τη μητέρα του και όχι κάποια… γειτόνισσα!

Ο Κύπριος αναρωτιόταν επίσης πώς είναι δυνατόν να είχε πει αυτά η μάνα του για εκείνον. Πέτυχε μόνο έξι απαντήσεις! Ο Μάριος φαίνεται έτσι κι αλλιώς πιο αυτονομημένο παιδί, που κυνηγά τους δικούς του στόχους, αρκετά μακριά από το πεδίο ελέγχου της μάνας.

Και ο Ντάνος και ο Μάριος φάνηκαν πάντως να έχουν μία πολύ ευαίσθητη, εν τέλει υγιή σχέση με τις μανάδες τους και πάντως χωρίς την εξάρτηση που καθηλώνει πολλούς, ακόμα και στο πρωκτικό στάδιο όπως λένε και στην ψυχανάλυση.


Φοβερές απαντήσεις, απίστευτα στιγμιότυπα
Το παιχνίδι είχε ενδιαφέρον κι έδωσε υλικό για μελέτη. Από τον κάθε ενδιαφερόμενο και για διάφορες πτυχές στις σχέσεις μάνας – γιου. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκεί που οι παίκτες έπεσαν μέσα για τις απαντήσεις των μανάδων τους ήταν για τα φαγητά, ειδικά τα γλυκά! Είναι ξεκάθαρο ότι το φαγητό είναι ο πρώτος κρίκος σύνδεσης και εξάρτησης ανάμεσα στη μάνα και το παιδί – δεν χρειάζονται διευκρινίσεις!

Οι γιοι έδειξαν να γνωρίζουν αρκετά τις φοβίες των μανάδων τους. Οι οποίες με τη σειρά τους είχαν εικόνα για το τι μπορεί να κάνει ευτυχισμένο το παιδί τους. Εκεί που δεν τα πήγαν καλά οι μανάδες ήταν στο ερώτημα «τι ήθελε να γίνει το παιδί σας μικρός». Μόνο η μητέρα του Βασάλου απάντησε σωστά (ποδοσφαιριστής). Όσο για τις άλλες, μικρή σημασία έδιναν στο τι ήθελε να γίνει ο κανακάρης τους – απλώς τον θαύμαζαν κι αυτό τους αρκούσε! Τέτοια πράγματα οι γιοι τα κουβεντιάζουν κυρίως με φίλους, άντε καμιά φορά και με τον πατέρα.

Από τις απαντήσεις πολλές είχαν μεγάλο ενδιαφέρον και φανέρωναν ακόμα και πτυχές από τον χαρακτήρα των παικτών και τις συμπεριφορές τους. Όπως τα βλέπει η μάνα άλλωστε, δεν είναι εύκολο να τα δει κάποιος τρίτος – εκτός κι αν αυτός ο «τρίτος» είναι η νύφη, κάτι που προτιμούν να «ξεχνούν» ή να παραβλέπουν οι μανάδες των γιων!

Η μητέρα του Αγγελόπουλου βλέποντας προφανώς ότι ο γιος της είναι συνέχεια στην τσίτα απάντησε στο ερώτημα τι θα έκανε ευτυχισμένο το γιο σας, την «γαλήνη» - εκείνος νόμισε θα απαντούσε ο «έρωτας», δεν ξέρει καλά την ψυχολογία της μάνας! Ο Σπαλιάρας θεωρώντας ότι και η δική του μάνα έχει την ίδια εικόνα που έχει η μητέρα Αγγελόπουλου, αφού τον βλέπει να μην στέκεται πουθενά (και ο νοών νοείτω), νόμισε ότι η κυρία Ευαγγελία θα έλεγε «γαλήνη». Εκείνη όμως που ξέρει πόσο ανταγωνιστικός είναι ο γιος της είχε πει «επιτυχία»! Την επιτυχία απάντησαν και οι τέσσερις μάνες (πλην του Αγγελόπουλου) για τα παιδιά τους, ακριβώς γι' αυτό το λόγο: ξέρουν ότι γι’ αυτήν πήγαν μέχρι και στο Survivor! Κι ας μη κάνουν τις μωρές παρθένες (όσοι τις κάνουν), ότι δήθεν πήγαν για την εμπειρία. Οι μανάδες ξέρουν καλύτερα. Ακόμη και του Αγγελόπουλου πιθανόν θεωρεί ότι η «γαλήνη» θα έλθει στον γιο της μέσω της επιτυχίας, αφού είναι δεδομένο ότι ο Ντάνος ζει και αναπνέει για να κερδίσει τον τελικό! 

Όλες, μα όλες οι μανάδες, απάντησαν ότι οι γιοι τους άλλες φορές τις ακούνε και άλλες όχι – δεν θα μείνουν ποτέ ευχαριστημένες αν δεν δέχονται όλες τις συμβουλές και τις υποδείξεις τους. Αλλά και τότε, πάλι δυσαρεστημένες θα είναι, για άλλους λόγους!

Ο μόνος που ήταν απόλυτα σίγουρος γα το ζώδιο της μάνας του ήταν φυσικά ο Βασάλος. Οι άλλοι το πήγαιναν στα κουτουρού. Το πέτυχαν πάντως οι Σπαλιάρας και Αγγελόπουλος! Τους άλλους, τους περιμένει παντόφλα – δεν γίνεται να μην ξέρεις τα γενέθλια της μάνας σου, είπαμε! Μόνο οι Σπαλιάρας και Αγγελόπουλος απάντησαν σωστά για τον αγαπημένο ηθοποιό της μάνας τους κι αυτοί μάλλον μαντεύοντας. Όσο για το αγαπημένο χρώμα, μόνο η μάνα του Μισθοφόρου το πέτυχε (πράσινο – άρρωστος Πανάθας, ο άνθρωπος). Ο Βασάλος έκανε το εξής αμίμητο: είπε για το πράσινο (κι αυτός Πανάθας), αλλά η μάνα του ήξερε ότι τα περισσότερα ρούχα του είναι μαύρα και απάντησε αναλόγως! Ο Βασάλος τότε κατάλαβε ότι το αγαπημένο του χρώμα τελικά είναι το μαύρο – τα ποδοσφαιρικά αισθήματα είναι άλλο πράγμα! 










Στην κυρία Αλίκη το αυτοκίνητο
Το αυτοκίνητο που δόθηκε ως έπαθλο στον χθεσινό αγώνα θα πήγαινε σχεδόν σίγουρα στη μάνα του παίκτη που θα το κέρδιζε - υπό την προϋπόθεση ότι οδηγεί φυσικά. Ο Βασάλος λοιπόν το επιβεβαίωσε για τη δική του περίπτωση και ανακοίνωσε ότι θα το κάνει δώρο στην μητέρα του Αλίκη. Το επίσης αναμενόμενο ήταν το γεγονός ότι ο Τανιμανίδης έβαλε τους παίκτες να ασχολούνται δέκα λεπτά με το αυτοκίνητο και να το εκθειάζουν με παρατηρήσεις, ακόμα και τεχνικού χαρακτήρα, λες και ήταν μικροί Τρακουσέληδες. Από την όλη διαδικασία έμεινε το εξής: ότι οι παίκτες που κατάφεραν κι έφτασαν ως εδώ στο Survivor και απέκτησαν φοβερή αναγνωρισιμότητα είναι έτοιμοι να υπογράψουν πλουσιοπάροχα συμβόλαια για να διαφημίζουν προϊόντα και υπηρεσίες!


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης