Συνεχίζεται η κακοκαιρία: Πολλά τα προβλήματα από τα χιόνια και τις ισχυρές βροχές

Συνεχίζεται η κακοκαιρία: Πολλά τα προβλήματα από τα χιόνια και τις ισχυρές βροχές

Οι αρχές προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτά τα οδικά δίκτυα - Απαραίτητες οι αλυσίδες σε πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας - Παρασύρθηκε λυόμενο από κατολίσθηση στο δήμο Αγιάς - Υπερχείλισε ο Σπερχειός

Συνεχίζεται η κακοκαιρία: Πολλά τα προβλήματα από τα χιόνια και τις ισχυρές βροχές
Η κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα μας από την Κυριακή με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και τις έντονες χιονοπτώσεις που έχουν δημιουργήσει αρκετά προβλήματα σε πολλές περιοχές της χώρας, θα συνεχιστεί και σήμερα Τρίτη.

Συγκεκριμένα, αναμένονται νεφώσεις με βροχές που κατά τόπους θα είναι ισχυρές, καθώς και σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά ηπειρωτικά καθώς επίσης και στα ημιορεινά, αλλά κατά περιόδους και στα πεδινά, της βόρειας χώρας.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ και προς το βράδυ από νότιες διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ.

Κλείσιμο
Αναλυτικά η πρόγνωση:

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα θαλάσσια- παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις κατά περιόδους στα υπόλοιπα. Τα φαινόμενα από τη νύχτα βαθμιαία θα ενταθούν.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3-5 και από τη νύχτα στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 0 έως 5 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4-5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα βόρεια. Χιονοπτώσεις στα ορεινά, καθώς και κατά διαστήματα σε περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς με χαμηλότερο υψόμετρο. Από το βράδυ οι βροχές θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες περιοχές και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες, πιθανόν ισχυρές στα νότια.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3-5 και βαθμιαία από το απόγευμα στο νότιο Ιόνιο νότιοι τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 6 έως 12 και στην Ηπειρο από 0 έως 5 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα βόρεια. Χιονοπτώσεις κατά περιόδους στα κεντρικά και βόρεια ορεινά και πιθανόν και σε περιοχές της Θεσσαλίας με χαμηλότερη υψόμετρο. Από το βράδυ οι βροχές θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες περιοχές και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3-5 και στα νότια τοπικά 6 και βαθμιαία έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 5 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4-6 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές που από τη νύχτα και από τα δυτικά θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Δυτικοί 4-6 και από τη νύχτα νότιοι τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 9 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές που βαθμιαία θα ενταθούν και από τη νύχτα θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα βόρεια.
Ανεμοι: Στα βόρεια ανατολικοί, βορειοανατολικοί 3-4 και από το βράδυ τοπικά 5-6 μποφόρ. Στα νότια δυτικοί, νοτιοδυτικοί 4-5 μποφόρ και τοπικά 6 μποφόρ με ενίσχυση τη νύχτα.
Θερμοκρασία: Από 8 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3-4 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το βράδυ θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και τη νύχτα πιθανόν σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3-5 μποφόρ και βαθμιαία από το βράδυ 6 και τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 6 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα θαλάσσια- παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις κατά περιόδους στα υπόλοιπα.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3-4 μποφόρ
Θερμοκρασία: Από 1 έως 5 βαθμούς Κελσίου.

Την Τετάρτη ο καιρός θα είναι βελτιωμένος στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά με ασθενείς, παροδικές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά, αλλά και ημιορεινά της βόρειας χώρας. 

Στα νότια ηπειρωτικά όμως και το Αιγαίο αναμένονται και πάλι βροχές κατά τόπους ισχυρές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες όμως έως το μεσημέρι θα περιοριστούν στον νοτιοανατολικό Αιγαίο και στη συνέχεια θα σταματήσουν. Οι άνεμοι στα πελάγη θα φτάνουν τοπικά τα 7 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση 3 έως 6 βαθμών σε όλη τη χώρα.  


Μάχη με τα χιόνια

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι επιχειρήσεις αποχιονισμού στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, προκειμένου να παραμείνουν ανοιχτές οι εθνικές οδοί, η περιφερειακή οδός και οι δρόμοι που οδηγούν σε νοσοκομεία και στο αεροδρόμιο.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Βούλας Πατουλίδου, όλος ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας και οι Τεχνικές Υπηρεσίες βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία επί 24ωρου βάσεως.

Για το σκοπό αυτό μέχρι στιγμής είκοσι μηχανήματα αποχιονισμού επιχειρούν είτε παραμένουν σε ετοιμότητα στις περιοχές που επλήγησαν από τη νέα επέλαση του χιονιά.



Συγκεκριμένα, τα μηχανήματα επιχειρούν στο ορεινό δίκτυο, αρμοδιότητας της μητροπολιτικής ενότητας Θεσσαλονίκης, του δήμου Λαγκαδά και Βόλβης καθώς και στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Κιλκίς και Θεσσαλονίκης-Καβάλας. Ταυτόχρονα 1000 περίπου τόνοι αλατιού χρησιμοποιούνται σε δρόμους του ορεινού όγκου καθώς και σε πεδινές περιοχές κυρίως στο οδικό δίκτυο του Δήμο Χαλκηδόνος.

Η αντιπεριφέρεια συνιστά στους οδηγούς να κινούνται με χαμηλές ταχύτητες, να έχουν πάντα αλυσίδες μαζί τους και σε περίπτωση που κινηθούν σε ορεινά τμήματα να έχουν φορτισμένα τα κινητά τους και γεμάτο το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου, διότι η κακοκαιρία είναι σε εξέλιξη και είναι πιθανό τα φαινόμενα να ενταθούν.


Συνεχίζονται τα χιόνια στη Μακεδονία

Στο μεταξύ, έντονη ήταν η χιονόπτωση σε ορεινές κυρίως περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με αλυσίδες, ενώ κλειστή παραμένει η επαρχιακή οδός Αγίου Βασιλείου - Χορτιάτη Θεσσαλονίκης. Επίσης, στην ορεινή περιοχή Βερμίου Ηαθίας υπερχείλισε ο ποταμός Τριπόταμος με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων σε δημοτικές οδούς κοινοτικών διαμερισμάτων. Επίσης, λόγω της πυκνής χιονόπτωσης, διακόπηκε και η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Άρνισσας - χιονοδρομικού κέντρου Βόρα και Κερασιάς - Βόρα, στο νομό Πέλλας.Σε εξέλιξη βρίσκονται οι επιχειρήσεις αποχιονισμού στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, προκειμένου να παραμείνουν ανοιχτές οι εθνικές οδοί, η περιφερειακή οδός και οι δρόμοι που οδηγούν σε νοσοκομεία και στο αεροδρόμιο.



Όπως αναφέρει ανακοίνωση της αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Βούλας Πατουλίδου, όλος ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας και οι Τεχνικές Υπηρεσίες βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία επί 24ωρου βάσεως.

Για το σκοπό αυτό μέχρι στιγμής είκοσι μηχανήματα αποχιονισμού επιχειρούν είτε παραμένουν σε ετοιμότητα στις περιοχές που επλήγησαν από τη νέα επέλαση του χιονιά.


Απαραίτητες οι αλυσίδες και στον Έβρο

Απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, σε όλο το Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο (ΕΟΔ) του Βόρειου Έβρου, καθώς και στο ΕΟΔ Σουφλίου-Δερείου, από τον οικισμό του Μεγάλου Δερείου έως και την περιοχή Σάπκα, λόγω των έντονων χιονοπτώσεων, επισημαίνει το τμήμα της Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Έβρου.



Οι χιονοπτώσεις σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στον νομό δημιουργούν συνθήκες ολισθηρότητας στο οδόστρωμα και στο ΕΟΔ. Ως εκ τούτου το τμήμα της Πολιτικής Προστασίας συνιστά την αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων, τη συμμόρφωση των οδηγών με τις υποδείξεις της τροχαίας, τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, των χιονοπτώσεων και του παγετού.

Ειδικότερα οι οδηγοί που θα κινηθούν στο οδικό δίκτυο του Έβρου θα πρέπει να φέρουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες, να ενημερώνονται για τις καιρικές συνθήκες, την κατάσταση του δικτύου και να ταξιδεύουν, εφ' όσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας επιλέγοντας τους κεντρικούς δρόμους.

Σημειώνεται ότι παρά την ένταση των καιρικών φαινομένων μέχρι στιγμής ανοιχτό παραμένει το Εθνικό Οδικό Δίκτυο, ενώ η κυκλοφορία στην Εγνατία Οδό διεξάγεται κανονικά. Τέλος σε ετοιμότητα βρίσκεται ο μηχανισμός τόσο των τεσσάρων δήμων, Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας όσο και της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου για τον αποχιονισμό του οδικού δικτύου.




Παρασύρθηκε λυόμενο σπίτι από κατολίσθηση στα παράλια του δήμου Αγιάς 

Συνεχίζονται τα προβλήματα από την κακοκαιρία στα παράλια του δήμου Αγιάς, καθώς το βράδυ της Δευτέρας σημειώθηκε κατολίσθηση σε πλαγιά με αποτέλεσμα να παρασυρθεί ένα λυόμενο σπίτι στη Βελίκα.  

Από το συμβάν δεν υπήρξαν τραυματισμοί, ενώ στο σημείο βρέθηκαν άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Αστυνομίας.

Υπενθυμίζεται πως τις τελευταίες μέρες η περιοχή δοκιμάζεται από τις έντονες βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετές κατολισθήσεις βράχων, καθιζήσεις δρόμων, αλλά και πλημμυρισμένα σπίτια.


Προβλήματα στη Λαμία

Την Δευτέρα οι αρχές Πολιτικής Προστασίας έτρεχαν για την αντιμετώπιση του χιονιά και συγκεκριμένα από τις 6:30′ μέχρι τις 7:30′ το πρωί υπήρχε απαγορευτικό για φορτηγά στο δρόμο Λαμίας – Δομοκού, ενώ στο 18ο χλμ δίπλωσε νταλίκα με αποτέλεσμα να υπάρξουν προβλήματα στην κυκλοφορία.

Έντονα ήταν τα καιρικά φαινόμενα και στη Ράχη Τυμφρηστού που το χιόνι ξεπέρασε τους 30 πόντους. Το πρωί μάλιστα χρειάστηκαν αλυσίδες για την κυκλοφορία των οχημάτων.

Μικροπροβλήματα υπήρξαν και προς Μπράλο όμως το χιόνι δεν έπιασε και το οδόστρωμα κρατήθηκε όλη την ώρα καθαρό.

Τέλος για μία ακόμη φορά ο δρόμος Λαμίας – Καρπενησίου, πριν την γέφυρα του Σταυρού, γέμισε νερά και φερτές ύλες από τις έντονες βροχοπτώσεις και χρειάστηκε η Πυροσβεστική να καθαρίσει το οδόστρωμα.


Υπερχείλισε ο Σπερχειός

Ο Σπερχειός έδειξε τη δύναμή του ενισχυόμενος από τις σφοδρές βροχοπτώσεις και τα χιόνια που λιώνουν στις πιο ψηλές κορυφές.



Το ιστορικό ποτάμι της Φθιώτιδας ξεπέρασε τα όριά του για μία ακόμη φορά στο ύψος του Καστρίου αποτελειώνοντας το… έργο των πλημμυρών του 2015, ενώ από τις 15:10’ υπάρχει απαγορευτικό διέλευσης από Λαμία προς Φραντζή στο ύψος του Φραντζόμυλου.



Τα νερά από το 1ο μέχρι και το 4ο χιλιόμετρο Λαμίας – Φραντζή κάλυψαν σημεία του οδοστρώματος καθιστώντας επικίνδυνη την όποια διέλευση οχήματος.

Ωστόσο οι αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή και για άλλα σημεία από όπου περνά ο Σπερχειός με επόμενο επικίνδυνο σημείο στις εκβολές του.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης