Βανδάλισαν τον «έκπτωτο άγγελο» που δίχασε το Παλαιό Φάληρο

Βανδάλισαν τον «έκπτωτο άγγελο» που δίχασε το Παλαιό Φάληρο

Άγνωστοι πέταξαν λευκές μπογιές στο κατακόκκινο γλυπτό «Phylax» έργο του Κωστή Γεωργίου που κοσμεί την είσοδο του δήμου

Βανδάλισαν τον «έκπτωτο άγγελο» που δίχασε το Παλαιό Φάληρο
Μετά το σάλο που προκάλεσε στους ευσεβείς Χριστιανούς του Παλαιού Φαλήρου... ο «έκπτωτος άγγελος» που τοποθετήθηκε πρόσφατα στην είσοδο του δήμου, έπεσε «θύμα» βανδαλισμού. 

Άγνωστοι πέταξαν λευκή μπογιά στο κατακόκκινο γλυπτό «Phylax» με επίμαχη φτερωτή μορφή, το οποίο φιλοτέχνησε ο γνωστός εικαστικός Κωστής Γεωργίου και το οποίο τοποθετήθηκε σε στύλο ύψους 8 μέτρων σε περίοπτη θέση στην είσοδο του Παλαιού Φαλήρου. 

Το έργο έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, καθώς μερίδα των κατοίκων θεωρεί ότι προσβάλλει τα χριστιανικά ήθη, με ορισμένους να απαξιούν ακόμα και να σχολιάσουν την υποτιθέμενη αναγόρευσή του ως «φύλακα αγγέλου» της περιοχής και απαιτούν την άμεση απομάκρυνσή του. 

Κλείσιμο
Παράλληλα, οι διαδικτυακοί πολέμιοι του καλλιτεχνικού έργου επιχειρούν ταύτισή του με αποκρυφιστικές μορφές, ενώ ποικίλα δημοσιεύματα ισχυρίζονται, ότι το μπρούντζινο γλυπτό αναπαριστά τη συνύπαρξη σατανισμού και μαύρης μαγείας. Άλλοι πάλι έχουν συσχετίσει μεταφυσικά το γλυπτό με την εικόνα του γνωστού Νεφελίμ Μαλτσέχ που προσκυνούν οι οπαδοί του Εωσφόρου. 



Από την πλευρά του ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης ανταπαντά στις διαστρεβλώσεις τονίζοντας ότι «κάποιοι μπερδεύουν την ελληνική μυθολογία με τον Αρχάγγελο Μιχαήλ με τη ρομφαία, και πιστεύουν ότι αυτός θα έπρεπε να είναι ο φύλακας της πόλης μας. Πρόκειται για γραφικές αντιδράσεις. Η τέχνη, όμως, είναι υποκειμενική και σε κάθε περίπτωση δεν έχει όρια. Το γλυπτό δεν έχει καμία σχέση με τη χριστιανική πίστη. Πρόκειται για μία καλλιτεχνική προσέγγιση του Τάλου, του μυθικού προστάτη της Κρήτης. Ο καλλιτέχνης εμπνεύστηκε από τη μυθολογία και έχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Οσον αφορά στη συλλογή υπογραφών, δεν σημαίνει ότι θα αποσύρουμε το άγαλμα».


Ο υπερβάλλων ζήλος κάποιων κατοίκων να σαμποτάρουν το γλυπτό έφτασε μέχρι την κοπή των καλωδίων για τη φωταγώγησή του, μόνο που, όπως αποδείχτηκε, το καλώδιο ήταν για την ηλεκτροδότηση του τραμ που σταμάτησε προσωρινά




Το γλυπτό με την επίμαχη φτερωτή μορφή του Κωστή Γεωργίου με το κόκκινο χρώμα, χαρακτηριστικό του καλλιτέχνη







Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης