Η οργή ξεχειλίζει στην Μάνδρα: 1000 σπίτια χωρίς νερό και ρεύμα - Ψάχνουν ακόμα 6 αγνοούμενους

Η οργή ξεχειλίζει στην Μάνδρα: 1000 σπίτια χωρίς νερό και ρεύμα - Ψάχνουν ακόμα 6 αγνοούμενους

«Είμαστε μόνοι μας, δεν έχει έρθει κανείς», λένε οι κάτοικοι που προσπαθούν να συμμαζέψουν ό,τι απέμεινε - Περιφρουρούν τις νύχτες τις περιουσίες τους γιατί φοβούνται πλιάτσικο

Η οργή ξεχειλίζει στην Μάνδρα: 1000 σπίτια χωρίς νερό και ρεύμα - Ψάχνουν ακόμα 6 αγνοούμενους
Σχεδόν 1000 σπίτια παραμένουν για τέταρτη μέρα σήμερα χωρίς νερό και ρεύμα στην Μάνδρα, που επλήγη περισσότερο από τις φονικές πλημμύρες της περασμένης Τετάρτης, προκαλώντας την οργή των κατοίκων, που αβοήθητοι προσπαθούν να μαζέψουν ό,τι τους έχει απομείνει. Εν τω μεταξύ συνεχίζει να βρέχει για τέταρτη μέρα, γεγονός που κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη για όλους όσοι αναγκάζονται να ζήσουν και να επιβιώσουν στις συνθήκες αυτές.

Την ίδια ώρα οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό των έξι συνανθρώπων μας που αγνοούνται από την στιγμή που ξέσπασε η φονική κακοκαιρία, από την οποία μετρούμε άλλωστε 16 νεκρούς. 

Κλείσιμο








«Δεν έχουμε νερό, μόνος μου καθαρίζω τα φρεάτια»
«Ακόμα δεν έχουμε νερό και ανά διαστήματα γίνονται διακοπές ρεύματος» λέει με όση ψυχραιμία διαθέτει ένας κάτοικος της περιοχής στο protothema.gr. Έχουμε υποστεί ολική καταστροφή, είναι πολύ δύσκολα, συνεχίζει ο άνθρωπος που προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με την κατάσταση αυτή, έχοντας δυο μικρά παιδιά, εκ των οποίων το ένα αντιμετωπίζει αναπηρία. Το μόνο που έχω πάρει είναι μια εξάδα νερό από τον Ερυθρό Σταυρό, λέει χαρακτηριστικά. 


Μόνο από χθες το μεσημέρι ήρθαν κάποιοι για βοήθεια, λέει, όμως την πρώτη ημέρα, που η κατάσταση ήταν πραγματικά τραγική, «δεν εμφανίστηκε κανείς»...

Τα δυο αυτοκίνητα της οικογένειάς του υπέστησαν μεγάλες ζημιές, ενώ όπως λέει «δεν έχουν έρθει ακόμη για καταγραφή ζημιών».

Ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση περιγράφει ένας ακόμα κάτοικος της Μάνδρας, που καταγγέλλει πως εδώ και δύο μέρες δεν έχει περάσει κανείς. «Δεν έχουμε νερό... Εχω ένα κοριτσάκι δύο χρονών και δεν έχω να το πλύνω, να του μαγειρέψω, δεν έχω τίποτα. Αναγκάστηκα να πάω στα Μέγαρα για να πάρω γάλα για το παιδί μου, γιατί εδώ δεν λειτουργεί τίποτα, δεν λειτουργούν ούτε τα ATM για να πάρουμε χρήματα... Μόνος μου καθαρίζω τα φρεάτια για να μην πλημμυρίζουμε». 






Έξι οι αγνοούμενοι
Το πρωί της Παρασκευής προστέθηκαν άλλοι δύο αγνοούμενοι: ένας κυνηγός και ένας άλλος άνδρας από την περιοχή Καντίνες στη Μάνδρα. Για τους δύο αυτούς αγνοούμενους ενημέρωσαν την αστυνομία οι συγγενείς τους δύο 24ωρα μετά τη θεομηνία.

«Την τελευταία φορά που μίλησε με το αφεντικό του, του είπε "Βοήθεια, νερό, πνίγομαι" και πως είχε ντελαπάρει», λέει με σπαραγμό η θεία του 38χρονου Ιωάννη Ρούμελη, που αγνοείται από τις 6 το πρωί της Τετάρτης. Είναι οδηγός φορτηγού, που εκείνη την ώρα εκτελούσε δρομολόγιο και περνούσε από την παλιά εθνική οδό Αθήνας - Θήβας. Ο ορμητικός χείμαρρος παρέσυρε το φορτηγό του, μαζί με άλλα οχήματα που βρίσκονταν εκεί. 

Χθες οι άντρες της ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής εντόπισαν το φορτηγό του πλήρως κατεστραμμένο. Είχε ουσιαστικά πολτοποιηθεί, μαζί με άλλο ένα βαρύ όχημα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί κανείς να εξηγήσει αν επρόκειτο για ένα ή για δύο φορτηγά. Ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι βρίσκονταν επί τόπου και με την βοήθειά τους ερευνήθηκαν τα συντρίμμια, χωρίς όμως να βρεθεί άνθρωπος μέσα στην άμορφη μάζα σιδερικών. 



Μαρτυρίες που συγκλονίζουν
Για τρίτη ημέρα οι κάτοικοι της Μάνδρας και της Νέας Περάμου προσπαθούν να επουλώσουν τα τραύματά τους και να σταθούν στα πόδια τους μετά την ασύλληπτη τραγωδία που προκάλεσε η κακοκαιρία.

«Ψάχνουμε απεγνωσμένα τον ανιψιό μου, τον Πέτρο Κολέτση.
Όποιος γνωρίζει κάτι , όποιος έχει βρει κάτι να έρθει να μας το πει. Τον ψάχνουμε απεγνωσμένα. Ζητάμε βοήθεια για να βρούμε τον Πέτρο. Ο Πέτρος είναι 28 χρονών. Έφυγε από το σπίτι του την Πέμπτη γύρω στις 6.00 περίπου το πρωί», δήλωσε στο protothema.gr η θεία του 28χρονου. 




"Τον θείο μου, τον βρήκα νεκρό μέσα στο ίδιο του το σπίτι. Την ώρα που τα ορμητικά νερά του χειμάρρου σκέπασαν το σπίτι ,ο θείος μου κοιμόταν στο κρεβάτι του. Το νερό είχε φτάσει μέχρι το ταβάνι. Τι να προλάβει να κάνει ο άνθρωπος; Μπορεί να προσπάθησε να φτάσει ως την πόρτα αλλά ποιος το ξέρει ; Εγώ μπήκα μέσα στο σπίτι όταν η ΕΜΑΚ άνοιξε την πόρτα και τον βρήκα κάτω ξαπλωμένο νεκρό . Δεν περιμέναμε τόση μεγάλη καταστροφή"λέει συγκλονιςμένος στο protothema.gr ο κ. Βαγγέλης,  ανιψιός του 88χρονου Σπύρου Χρυσούλη που πνίγηκε από τα ορμητικά νερά του χειμάρρου μέσα στο ίδιο του το σπίτι.




Συνεχίζονται οι αυτοψίες

Συνεχίζονται οι αυτοψίες τεχνικών κλιμακίων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές της Δυτικής Αττικής. 

Ειδικότερα, ανακοινώθηκε πως στον δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας διενεργήθηκαν 188 αυτοψίες συνολικά, εκ των οποίων 130 αφορούσαν κατοικίες, 35 επαγγελματικούς χώρους και 15 αποθήκες – υπόγεια. Τα 186 από τα κτίρια που ελέχθησαν έχουν πληγεί, χρήζουν αποζημίωσης, όπως διαπιστώθηκε.




Συνολικά 80 αυτοψίες διενεργήθησαν στον δήμο Μεγαρέων και στη Δ.Ε. Νέας Περάμου, εκ των οποίων 39 αφορούσαν κατοικίες, 27 επαγγελματικούς χώρους και 8 αποθήκες – υπόγεια, και διαπιστώθηκε πως τα 74 από τα κτίρια που ελέγχθησαν, έχουν πληγεί και χρήζουν αποζημίωσης.

Το πρωί του Σαββάτου θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι σε όλο το δίκτυο ύδρευσης του Δήμου από τις υγειονομικές υπηρεσίες της περιφέρειας Αττικής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αρμόδιου αντιδημάρχου, σύντομα όλο το δίκτυο θα είναι ξανά λειτουργικό.


Κακοκαιρία μέχρι την Κυριακή 

Έντονες βροχοπτώσεις και χαμηλό βαρομετρικό θα συνεχίσουν να πλήττουν την Ελλάδα τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή. Το βαρομετρικό θα είναι χαμηλό και ο κυκλώνας που ονομάστηκε «Ζήνων» βρίσκεται νότια της Ιταλίας. 

Στην Ελλάδα αναμένεται ότι θα κινηθεί νοτιοανατολικά με κατεύθυνση τα νότια τμήματα της Πελοποννήσου και στη συνέχεια το Κρητικό Πέλαγος. Λόγω του φαινομένου θα υπάρξουν έντονες βροχοπτώσεις, κυρίως στις θαλάσσιες περιοχές, ενώ πιο έντονα θα είναι τα φαινόμενα στο νότιο τμήμα της Πελοποννήσου.

Βροχοπτώσεις θα σημειωθούν και στις πληγείσες περιοχές της Αττικής. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο και διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, «κατά διαστήματα θα επιμείνουν κάποιες βροχές, όχι μεγάλης έντασης. Όμως, δεδομένης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, η παραμικρή βροχή μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα».

Αναμένεται να υπάρξει σχετική βελτίωση κατά τόπους και οι βροχές δεν αναμένεται να προκαλέσουν ανησυχία. Τα έντονα φαινόμενα θα αρχίσουν να εκτονώνονται τη Δευτέρα.






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης