Μηνυτήρια αναφορά από τη Δούρου για τους θανάτους από τις φονικές πλημμύρες

Μηνυτήρια αναφορά από τη Δούρου για τους θανάτους από τις φονικές πλημμύρες

«Θα ήθελα να μην είμαι ένας κρίκος σε μια αλυσίδα παθογενειών όπου τα μπαζωμένα ρέματα, τα σπίτια που έχουν παράνομα κτιστεί στις κοίτες ποταμών, με μια νομοθετική ρύθμιση, κάποια στιγμή, νομιμοποιούνται», δήλωσε η περιφερειάρχης Αττικής

Μηνυτήρια αναφορά από τη Δούρου για τους θανάτους από τις φονικές πλημμύρες
«Να αποδοθούν ευθύνες» για τους θανάτους και την καταστροφή περιουσιών από την φονική καταιγίδα στην περιοχή της Μάνδρας και της Ν. Περάμου
, ζητά η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.
 
Όπως δήλωσε η περιφερειάρχης αργά το απόγευμα, η ίδια υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελέα Ξένη Δημητρίου, «ώστε επιτέλους να συνδράμω προκειμένου αυτή τη φορά, κάποιοι και κάποιες να τιμωρηθούν».

Κλείσιμο
Για αυτές τις ανθρώπινες ζωές που θρηνούμε και για αυτές τις περιουσίες που καταστράφηκαν, επιτέλους να αποδοθούν ευθύνες. Δήλωσε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου
στν ΕΡΤ και ανέφερε πως υπέβαλε στην κυρία Δημητρίου(εισαγγελέα Αρείου Πάγου) αναφορά «έτσι ώστε κι εγώ με τη σειρά μου, να συνδράμω ώστε αυτή τη φορά κάποιοι και κάποιες να τιμωρηθούν».
 
«Αυτή την ώρα δεκάδες συμπολίτες μας θρηνούν την απώλεια ζωής των πιο κοντινών τους προσώπων. Και θρηνούν μέσα στη λάσπη. Ένα τεράστιο φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη, δοκιμάζει τους συμπολίτες μας, κι εμείς στην ΠΑΤΤ, πράττουμε ό,τι οφείλουμε εκ του νόμου με συναίσθηση ευθύνης. Έχουμε κλείσει τα σχολεία για να μην δοκιμαστούν ζωές μικρών παιδιών, έχουμε κηρύξει σε έκτακτη ανάγκη τους δοκιμαζόμενους δήμους ώστε να μπορέσουν να λάβουν από το αρμόδιο υπουργείο αποζημιώσεις. Έχουμε προσφύγει στο Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρ. Επιτροπής για περαιτέρω συνδρομή. Και συνδράμουμε με μηχανήματα την Πυροσβεστική. Όμως την ίδια στιγμή, εκ του θεσμικού μου ρόλου, αισθάνομαι την ευθύνη να αναζητήσω τις ευθύνες και τις αιτίες που αυτές τις ώρες συμπολίτες μου θρηνούν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Θα ήθελα να μην είμαι ένας κρίκος σε μια αλυσίδα παθογενειών όπου τα μπαζωμένα ρέματα, τα σπίτια που έχουν παράνομα κτιστεί στις κοίτες ποταμών, με μια νομοθετική ρύθμιση, κάποια στιγμή, νομιμοποιούνται. Δεν θα ήθελα να είμαι ένας κρίκος στην αλυσίδα δεκαετιών στρεβλώσεων της ελληνικής δημόσιας διοίκησης που προσπερνά τη μία βιβλική καταστροφή μετά από την άλλη, χωρίς να αναζητήσει τα αίτια. Θέλω λοιπόν να συνδράμω ως επικεφαλής της ΠΑΤΤ ώστε για αυτές τις ζωές που θρηνούμε και τις περιουσίες που καταστράφηκαν να αποδοθούν επιτέλους ευθύνες.
 
Υπέβαλα στην κα Δημητρίου αναφορά ώστε κι εγώ να συνδράμω ώστε αυτή τη φορά κάποιοι και κάποιες να τιμωρηθούν. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όσους δεν επιχειρούν αυτή τη στιγμή κανενός είδους τυμβωρυχία και, πρωτόγνωρο, ότι τα πολιτικά κόμματα δεν έχουν επιδοθεί στη λασπολογία και την μικροκομματική λογική. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους άνδρες και τις γυναίκες του Πυροσβεστικού σώματος καθώς και τους δικαστικούς λειτουργούς όπως τον κο Ζαγοραίο και την κα Δημητρίου που έχουν επιδείξει αντανακλαστικά που έχουμε όλες και όλοι ανάγκη» δήλωσε η κ. Δούρου.

Κλειστά τα σχολεία σις πληγείσες περιοχές

Στο μεταξύ, κλειστά θα παραμείνουν για δεύτερη ημέρα τα σχολεία στις πληγείσες περιοχές, με απόφαση της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, προκειμένου να διευκολυνθούν οι γονείς, αλλά και για να ελεγχθούν και να αποκατασταθούν οι πιθανές ζημιές στα σχολικά κτίρια.
 
Το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται σε διαρκή σύσκεψη και ετοιμότητα στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη, καθώς η κακοκαιρία, σύμφωνα με την ΕΜΥ, θα ενταθεί στην διάρκεια της νύχτας. Ήδη η μικρής διάρκειας και έντασης βροχόπτωση γύρω στις 9 μμ, προκάλεσε ξανά την υπερχείλιση των αποτραβηγμένων νερών στους δρόμους, αλλά και νέα ανησυχία στους κατοίκους και στις δυνάμεις της πυροσβεστικής και του στρατού, που επιχειρούν για την απάντληση των νερών και την διάνοιξη των δρόμων.
 
Ωστόσο, άκρως απογοητευτική ήταν η εικόνα που μετέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Βασιλείου και η υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Γιάννα Τσούπρα, από την κατάσταση των δρόμων και ειδικότερα της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών-Θηβών, στο τμήμα από την Ελευσίνα έως τον Αγ. Σωτήρα - περίπου 13 χλμ. - από την αυτοψία που πραγματοποίησαν μια ώρα αργότερα. Κατά μήκος της οδού, και από τις δύο πλευρές, ήταν «στραπατσαρισμένα αυτοκίνητα κάθε είδους και μεγέθους». Περισσότερο σοκαριστική ήταν η εικόνα του δρόμου, ο οποίος ήταν «κομμένους σε τρία-τέσσερα σημεία από νέα ρέματα. Τα αρχικικά - παρακείμενα της οδού - ρυάκια, εύρους μισού ή ενός μέτρου, είχαν μετατραπεί σε ποτάμια πλάτους 4 και πλέον μέτρων, καταστρέφοντας το δρόμο. Επίσης απογοητευτική ήταν η εικόνα των δρόμων στην Μάνδρα. Για την διανυκτέρευση των πληγέντων, όπως ανέφερε ο κ Βασιλείου, επιλήφθηκαν οι όμοροι δήμοι.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης