Μύκονος: Ο τιμοκατάλογος της προστασίας... της βίζιτας και της κόκας

Μύκονος: Ο τιμοκατάλογος της προστασίας... της βίζιτας και της κόκας

Μπράβοι, «Σβετλάνες» και άσπρη σκόνη ακολουθούν το χρήμα στο μαγευτικό και κοσμοπολίτικο νησί των Κυκλάδων - Οι τελευταίες επιθέσεις σε επιχειρηματίες, οι εκβιασμοί και ο Αιγύπτιος με τα κορίτσια των 3.000€ για μια νύχτα

Μύκονος: Ο τιμοκατάλογος της προστασίας... της βίζιτας και της κόκας
Σε προτεκτοράτο της μαφίας τείνει να εξελιχθεί η Μύκονος. Από τη μία τα κυκλώματα προστασίας που ελέγχουν τα beach bars και τα νυχτερινά μαγαζιά και από την άλλη οι νταβατζήδες και οι έμποροι ναρκωτικών που κάνουν χρυσές δουλειές πουλώντας ακριβά κόκα και γυμνή σάρκα. Ανάμεσα στα θηρία που ελέγχουν το νησί ζουν και οι... ύαινες.

Πρόκειται για κακοποιά στοιχεία που δημιουργούν αγέλες και ορμάνε σε ανυποψίαστους ξένους τουρίστες κατόπιν εσωτερικής πληροφόρησης που έχουν από υπαλλήλους μαγαζιών, οι οποίοι τους ενημερώνουν ποιος και πόσα ξόδεψε, αν πλήρωσε με κάρτα ή μετρητά, μέχρι και για το τι μάρκα ρολόι φοράει... 

Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται πάνω στο νησί περίπου 300 μπράβοι που ανήκουν στις έξι βασικές ομάδες προστασίας που ελέγχουν τις επιχειρήσεις διασκέδασης και εστίασης. Εισπράττουν χιλιάδες ευρώ από τους τζίρους του 1 εκατ. ευρώ που χτυπάνε μέσα σε ένα απόγευμα τα μεγάλα  beach bars και ακόμα περισσότερα από τις συνοδείες υψηλών προσώπων που τους προσλαμβάνουν είτε για λόγους ασφαλείας, είτε για εφέ ώστε να πραγματοποιούν εκκωφαντικές εισόδους στα σοκάκια και τις παραλίες όντας πλαισιωμένοι από ολόκληρες στρατιές. Τρελά λεφτά και για τα βαποράκια της κόκας που μπορούν να βγάλουν ακόμα και τρία χιλιάρικα μεροκάματο, καθώς έχουν ασυλία σχεδόν σε όλα τα γνωστά μαγαζιά έναντι «ενοικίου» της τάξεως των 500 ευρώ ημερησίως. 

Κλείσιμο
Περισσότερες πιθανότητες έχει να ξεμείνει η Μύκονος από νερό παρά από «χρυσόσκονη» λένε στο νησί και ίσως όχι άδικα όπως θα διαβάσετε παρακάτω. Δύο με τρία χιλιάρικα κοστίζει η βίζιτα η καλή. Τόσα χρεώνει ο «Αιγύπτιος» στο πριβέ «δωμάτιο με τα παιχνίδια». Ολοι τους, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο μπράβο, βαποράκι, βίζιτα και νταβατζή, ακολουθούν πιστά την ίδια διαδρομή: τη διαδρομή του χρήματος. Είτε αυτό προέρχεται από τις αραβικές χώρες, το Ντουμπάι, το Κουβέιτ και το Κατάρ, είτε από την απέναντι όχθη του Ατλαντικού - έως και από τη μακρινή Αυστραλία. Αλλωστε «who cares» για τον τόπο προέλευσής του όταν καταφτάνει ζεστό και γεμίζει τσέπες; Ομως το χρήμα, και δη το πολύ, μπορεί να οδηγήσει σε ακραίες καταστάσεις. 


Εικόνες ξέφρενου και ασύδοτου πάρτυ είναι καθημερινό φαινόμενο. Το χρήμα και η ομορφιά πάνε μαζί


Οπως το περιστατικό που συνέβη το βράδυ της περασμένης Δευτέρας με τον επιχειρηματία και μέτοχο του νεότευκτου  beach bar «Santana», επένδυση ύψους 8 εκατ. ευρώ, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε βάναυσα από ομάδα «φουσκωτών» έξω από το σπίτι του. Του απέσπασαν ένα χρυσό Rolex, το πορτοφόλι του και τον παράτησαν αιμόφυρτο, σχεδόν λιπόθυμο. Το αν ήταν ληστεία ή ξεκαθάρισμα προσωπικών διαφορών λίγο απασχολεί. Η σοκαριστική εικόνα που αντίκρισαν η σύζυγος και τα παιδιά του όταν εκείνος σέρνοντας το κορμί του κατάφερε να φτάσει ως την εξώπορτα του σπιτιού του παραπέμπουν σε μαφιόζικες πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες περιοχές του πλανήτη, ίσως στον κακόφημο ιταλικό Νότο ή στην Κορσική, «το πιο φονικό νησί» της Ευρώπης σύμφωνα με το National Geographic.
Μέρα με τη μέρα διαπιστώνεται ότι η ραγδαία μετάλλαξη που υφίσταται το μικρό μεν, δημοφιλές δε σε όλο τον κόσμο νησί των Κυκλάδων όχι μόνο έχει αλλοιώσει τη φυσιογνωμία του, αλλά αρχίζει να γίνεται επικίνδυνο τόσο για τους τουρίστες όσο και για εκείνους που εργάζονται ή διοικούν τουριστικές επιχειρήσεις στο νησί, ακόμα και για τους μόνιμους κατοίκους.

Οι μπράβοι 

Μετά τον θάνατο του Αυστραλού τουρίστα Ντουζόν Ζαμίτ πριν από εννέα χρόνια, που προήλθε από το κλομπ ενός μπράβου της νύχτας ο οποίος εργαζόταν ως ασφάλεια σε γνωστό κλαμπ του νησιού, οι αστυνομικές αρχές υποχρέωσαν τα μαγαζιά να προσλάβουν εταιρείες σεκιούριτι με κατάλληλα εκπαιδευμένους άνδρες προκειμένου να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα. Ωστόσο, όπως διαπιστώνει κανείς σήμερα, ελάχιστα πράγματα φαίνεται να έχουν αλλάξει.
 Οι ίδιοι που έλεγχαν τότε τη νύχτα ίδρυσαν και τις εταιρείες σεκιούριτι για να είναι νομικά καλυμμένοι, ενώ τα τελευταία χρόνια προσχώρησαν σε αυτές άτομα με βεβαρημένο ποινικό μητρώο. Μπράβοι της νύχτας που αναζητούσαν ένα καλύτερο νυχτοκάματο απ’ αυτό που έπαιρναν εκβιαστικά από τα μαγαζιά της παρακμάζουσας νυχτερινής ζωής της πρωτεύουσας. Φόρεσαν λοιπόν τα εφαρμοστά μπλουζάκια με τα διακριτικά της εκάστοτε εταιρείας και ξεκίνησαν να εργάζονται, νόμιμα υποτίθεται. Το χρηματικό δέλεαρ, άλλωστε, είναι μεγάλο. Οι ιδιοκτήτες αυτών των εταιρειών-ομάδων χρεώνουν 20 ευρώ την ώρα, ήτοι 420 ευρώ τη μέρα για όσους επιθυμούν να έχουν μαζί τους κάποιον συνοδό για λόγους ασφαλείας ή για εφέ.  Αν ο πελάτης θέλει να έχει τρία άτομα μαζί του και να τους απασχολήσει για μια ολόκληρη μέρα, τότε θα χρεωθεί με 1.260 ευρώ. Απ’ αυτά κάθε σωματοφύλακας παίρνει 150 ευρώ για κάθε μέρα παρουσίας του στο πλευρό του πελάτη. Φυσικά όλα είναι μαύρα. Αυτή τη στιγμή στη Μύκονο δρουν έξι βασικές ομάδες, οι οποίες έχουν χωρίσει το νησί όχι ανά περιοχές αλλά ανά μαγαζιά. Ο «Πυγμάχος», που ελέγχει δύο από τα πιο διαχρονικά beach bar-club του νησιού, ο «Δεσμοφύλακας» που ελέγχει ένα από τα πιο γνωστά αλλά και φασαριόζικα beach bars, ενώ ασχολείται και με συνοδείες σε επιχειρηματίες, ο «Πατρινός», δύο ακόμα πρόσωπα που προέρχονται από τον χώρο των μαχητικών αθλημάτων και ένας από τον χώρο της εστίασης που διαθέτει την πιο επικίνδυνη και αδίστακτη ομάδα. Περιστασιακά κάνουν την εμφάνισή τους και νέες ομάδες, που όμως δεν επιβιώνουν λόγω του ανταγωνισμού και εγκαταλείπουν. Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι οι έξι ομάδες που δραστηριοποιούνται στο νησί απασχολούν περίπου 300 άνδρες, επί το πλείστον Ελληνες, Αλβανούς και Σέρβους, μεταξύ των οποίων και αρκετούς αστυνομικούς!

Οι αστυνομικοί προτιμούνται διότι διαθέτουν νόμιμη άδεια οπλοφορίας, αν και αποφεύγουν να εμπλακούν σε χοντρά περιστατικά για ευνόητους λόγους. 

Πριν από δύο βδομάδες σε beach bar στην παραλία Παράγκα ένας θηριώδης σωματοφύλακας, που συνόδευε ένα ζευγάρι Αυστραλών, αναγκάστηκε να γρονθοκοπήσει έναν ομοεθνή τους στην προσπάθειά του να προστατέψει τους πελάτες του. Τι είχε συμβεί; Το ζευγάρι δεν είχε αντιληφθεί την παρουσία ενός άλλου άνδρα που τύγχανε να είναι ο πρώην σύζυγος της γυναίκας του ζευγαριού. Εκείνος για να την εκδικηθεί που την είδε να κυκλοφορεί με νέο αμόρε άρχισε να ανεβάζει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram προσωπικές τους στιγμές ακατάλληλου περιεχομένου. Μόλις το ζευγάρι αντιλήφθηκε τι είχε συμβεί, ακολούθησε συμπλοκή μεταξύ των δύο ανδρών αλλά και του σωματοφύλακα, ο οποίος όχι μόνο γρονθοκόπησε τον άτακτο Αυστραλό, αλλά τον ακολούθησε και μέχρι τη βίλα του για να πειστεί ότι θα διαγράψει το ροζ φωτογραφικό υλικό.
Πριν από λίγες μέρες μια «παρεξήγηση» μεταξύ των ιδιοκτητών δύο μεγάλων beach bars του νησιού παραλίγο να σταθεί αφορμή για να ξεσπάσει σύρραξη μεταξύ των ομάδων προστασίας. Ενα από τα ασύρματα τερματικά POS της μιας επιχείρησης βρέθηκε, άγνωστο πώς, στο μαγαζί της άλλης και για τρεις μέρες τα κέρδη του ενός μαγαζιού κατέληγαν στον τραπεζικό λογαριασμό του άλλου, ωσότου διαπιστωθεί το λάθος. Το απίστευτο αυτό περιστατικό αποδόθηκε πιθανόν στις κακόβουλες προθέσεις τρίτου προσώπου που είχε ως στόχο να οδηγήσει σε διαμάχη τις δύο επιχειρήσεις. 

Οι εκβιασμοί 

«Ποιον έχεις ασφάλεια;».
«Δεν έχω, το μαγαζί είναι ήσυχο».
«Από αύριο θα έχεις. Πάρε την κάρτα μου». 
Ο παραπάνω διάλογος μεταξύ ενός ιδιοκτήτη μπαρ και ενός αρχηγού ομάδας που πουλάει προστασία στη Μύκονο εκτυλίχθηκε πριν από λίγες βδομάδες. 
Και δεν είναι άγνωστος στους υπόλοιπους ιδιοκτήτες, όσοι τελικά έχουν απομείνει χωρίς να «προστατεύονται» από τυχόν φασαρίες. Βλέπετε, αν ο επιχειρηματίας δεν δεχθεί την «ευγενική» προσφορά, αμέσως ξεκινούν οι εκβιασμοί. Τους απειλούν ότι θα τους στείλουν πελάτες που θα δημιουργούν τσαμπουκάδες με τους τουρίστες, πελάτες που δεν θα πληρώνουν τους λογαριασμούς και πάει λέγοντας. Αναγκαστικά, λοιπόν, συμμορφώνονται στις υποδείξεις τους. Εδώ η ταρίφα ανέρχεται στα 150 ευρώ τη μέρα για κάθε άτομο που αναλαμβάνει με το έτσι θέλω χρέη φύλακα στο κατάστημα, ήτοι 4.500 ευρώ τον μήνα. Τώρα αν το μαγαζί διαθέτει ήδη ασφάλεια και έρθει κάποιος άλλος για να το αναλάβει, τότε κερδίζει ο πιο δυνατός. Το deal γίνεται στην Αθήνα από τους μεγάλους, που συνήθως ξέρουν να αναγνωρίζουν ο ένας την ανωτερότητα του άλλου. Αν δεν τα βρουν στα λόγια, τότε βγαίνουν τα πιστόλια.




Οι Μυκονιάτες πρώτοι απ’ όλους καταγγέλλουν την εικόνα του νησιού τους. Κάνουν λόγο για «καρχαρίες της στεριάς» και ανυπαρξία των Αρχών



Οι ληστείες

Εδώ οι μέθοδοι που έχουν αναπτύξει οι συμμορίες αλλοδαπών και Ελλήνων ξεπερνούν κάθε φαντασία. Μικρές ομάδες που τις παρομοιάζουν με αγέλες λύκων επιτίθενται και «γδύνουν» τους τουρίστες μέσα σε χρόνο μηδέν, προτού καν προλάβουν να αντιδράσουν. Είτε στον δρόμο, σε σκοτεινά απόμερα σημεία, είτε μέσα στις βίλες τους αφού πρώτα τους έχουν παρακολουθήσει. Το εντυπωσιακό είναι ότι αυτές οι ομάδες έχουν ως συνεργούς, τους μετρ και τους σερβιτόρους που εργάζονται σε μερικά από τα καλύτερα μαγαζιά του νησιού, οι οποίοι είναι σε θέση να γνωρίζουν τι μάρκα ρολόι φοράει ο πελάτης, πόσα χρήματα ξοδεύει, αν χρησιμοποιεί πιστωτική κάρτα ή φέρει πάνω του μετρητά. Τέτοιες επιδρομές γίνονται συνήθως στα βραδινά πάρτυ, απ’ όπου οι πελάτες αποχωρούν μεθυσμένοι. Ο σύνδεσμος δίνει αναλυτική αναφορά για το εκάστοτε θύμα, το οποίο αναλαμβάνουν να ακολουθήσουν τα μέλη της συμμορίας. Εκείνοι αποφασίζουν αν θα του επιτεθούν για να τον ληστέψουν κατά τη διάρκεια της αποχώρησής του από το μαγαζί ή θα περιμένουν να φτάσει στη βίλα του αναζητώντας μεγαλύτερη λεία. Προτιμούν δε τους ξένους τουρίστες, οι οποίοι ευρισκόμενοι σε μια ξένη χώρα και σε ένα νησί με ελάχιστη αστυνόμευση δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν. Οι πληροφοριοδότες, δε, ανταμείβονται με ποσοστά. 

Το νταλαβέρι της κόκας

Πασπαλισμένη με αστερόσκονη, η κοκαΐνη συχνά πλασάρεται ως το ναρκωτικό των ωραίων και πλούσιων. Είναι συνυφασμένη με το lifestyle του νησιού και διοχετεύεται με περίσσια ευκολία στα μαγαζιά του. Αυτό επιτυγχάνεται με τον εξής απλό τρόπο: τα «βαποράκια» που διακινούν τα ναρκωτικά στο νησί συνεργάζονται με τις ομάδες ασφάλειας των μαγαζιών, είτε πρόκειται για beach bars, είτε για νυχτερινά κλαμπ. Συνήθως οι ιδιοκτήτες δεν είναι ενήμεροι γιατί δεν θέλουν μπελάδες με την Αστυνομία.  Κάθε «βαποράκι» πληρώνει 500 ευρώ τη μέρα, ήτοι 15.000 ευρώ τον μήνα, ως «ενοίκιο» στους σεκιούριτι για να του παρέχουν αποκλειστική πρόσβαση στο μαγαζί. Το «βαποράκι» μπορεί να πουλήσει έως και 30 γραμμάρια τη μέρα, ενώ κάθε γραμμάριο πωλείται στη Μύκονο από 120 έως 150 ευρώ - από την Αθήνα αγοράζεται από 50 έως 70 ευρώ. Αρα, πολύ εύκολα κάθε βαποράκι μπορεί να «καθαρίσει» πάνω από 3.000 ευρώ μέσα σε μια νύχτα.



Οπως λένε στο «ΘEΜΑ» παράγοντες του νησιού, αυτή την περίοδο κουμάντο στη διακίνηση των ναρκωτικών κάνει μια ομάδα Αλβανών με έδρα την Αγία Παρασκευή. «Αυτοί πουλάνε τα περισσότερα, καθώς έχουν τρόπο να διοχετεύουν την κόκα με ασφάλεια τόσο στα γιοτ όσο και στις βίλες». 

Τα κορίτσια δυο-δυο

«Ολο το χρήμα του κόσμου δεν θα είχε το παραμικρό νόημα αν δεν υπήρχαν οι γυναίκες» είχε πει κάποτε ο Αριστοτέλης Ωνάσης, κάτι που εκφράζει απόλυτα τη σημερινή πραγματικότητα στο νησί. 

Και εδώ υπάρχουν γυναίκες για όλα τα βαλάντια. Μόνο ένας τυφλός δεν θα ήταν σε θέση να αντιληφθεί ότι το βράδυ της συναυλίας των Αντώνη Ρέμου και Ερος Ραματσότι στο «Nammos» η Ψαρού είχε καταληφθεί από «Σβετλάνες» κάθε λογής. Κυκλοφορούσαν δύο-δύο ανάμεσα στα τραπέζια των 15.000 ευρώ, ρίχνοντας σαγηνευτικές ματιές στα «γιαχαμπίμπια», όπως αποκαλούν τους Αραβες τουρίστες. Ο τιμοκατάλογος ρυθμίζεται βάσει των εξωτερικών προσόντων τους και ξεκινά από τα 1.500 ευρώ, φτάνοντας ακόμα και στα 3.000 ευρώ. Δεν θα σε ενοχλήσουν, θα περιμένουν να κάνεις το πρώτο βήμα, θα σε αφήσουν να τις φλερτάρεις ώστε να αισθανθείς ότι τις κερδίζεις με την αξία σου και όταν καταφέρουν να σε μεθύσουν, δεν θέλει και πολύ, τότε θα μάθεις πόσα και για πόση ώρα. Και επειδή στη ζωή ισχύει το «ό,τι πληρώνεις παίρνεις», οι πιο μυημένοι και αυτοί που αναζητούν κάτι πιο εκλεπτυσμένο ξέρουν και πού θα το αναζητήσουν. Αφού πρώτα περιπλανηθούν στα στενά σοκάκια του νησιού, θα καταλήξουν στο «δωμάτιο με τα παιχνίδια», ένα από τα πιο πριβέ και ακριβά κλαμπ. Εδώ για να κάνεις παιχνίδι πρέπει να διαθέτεις χοντρό πορτοφόλι. Η περιποίηση που θα δεχτείς εξαρτάται από τη «ζημιά» που θα κάνεις. Την κατάλληλη στιγμή, ξέρουν αυτοί, θα νιώσεις την παρουσία ξανθών και μελαχρινών καλλονών. Θα πιουν από τη σαμπάνια σου, θα ζητήσουν να παραγγείλεις κι άλλη, μέχρι να τερματίσεις. Παραδομένος από το αλκοόλ που τρέχει στο αίμα σου και από τα αγγίγματά τους, θα ζητήσεις να σε ακολουθήσουν στη βίλα. Ομως η κατάληξη μιας υπέροχης βραδιάς δεν εξαρτάται από τη δική τους προθυμία. Ενας μελαψός καλοντυμένος άνδρας αιγυπτιακής καταγωγής, γύρω στα 35, θα σε πλησιάσει για να σου δώσει τις τιμές. Από 2.000 ευρώ έως 3.000 ευρώ για όσες ώρες απέμειναν μέχρι το ξημέρωμα, ίσως και λίγο παραπάνω... 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης