Μάχη με τις φλόγες στον Κότρωνα Λακωνίας - Κόσμος απομακρύνθηκε με ιδιωτικά σκάφη

Μάχη με τις φλόγες στον Κότρωνα Λακωνίας - Κόσμος απομακρύνθηκε με ιδιωτικά σκάφη

Η πυρκαγιά αναζωπυρώθηκε, όταν άλλαξε διεύθυνση ο αέρας - Σπίτια έχουν υποστεί ζημιές - Στην περιοχή δύο σκάφη του Λιμενικού για το ενδεχόμενο εκκένωσης - Σε πύρινο κλοιό και ο οικισμός Παρασυρός - Συναγερμός και σε Φθιώτιδα, Βοιωτία - Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας: «Δεν είχαμε εναέρια μέσα όταν έπρεπε»

Μάχη με τις φλόγες στον Κότρωνα Λακωνίας - Κόσμος απομακρύνθηκε με ιδιωτικά σκάφη
Μάχη με τις φλόγες εξακολουθεί να δίνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην πυρκαγιά που μαίνεται από το πρωί του Σαββάτου στον Πύρριχο της Ανατολικής Μάνης.

Ενώ το μεσημέρι της Κυριακής οι φλόγες είχαν τεθεί υπό μερικό έλεγχο, η ξαφνική αλλαγή στη διεύθυνση του ανέμου είχε ως αποτέλεσμα να αναζωπυρωθούν εστίες, οι οποίες μάλιστα έφτασαν σε κατοικημένες περιοχές.

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση στον Κότρωνα, όπου οι φλόγες έχουν ήδη προκαλέσει ζημιές σε σπίτια, και ο κόσμος τρομαγμένος έχει καταφύγει στην παραλία.

Κλείσιμο


Στην περιοχή του Κότρωνα βρίσκονται δύο σκάφη του Λιμενικού και ένα ρυμουλκό, χωρίς ωστόσο να έχουν λάβει επίσημη εντολή επέμβασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, ορισμένα σκάφη ιδιωτών έχουν ήδη φύγει από την περιοχή, απομακρύνοντας κατοίκους και παραθεριστές.

Σύμφωνα με το flynews.gr στις 11 το βράδυ καίγονταν σπίτια στην περιοχή Αρέα , ενώ κινδύνευε το εκκλησάκι του Αγίου Σπυρίδωνα και το νεκροταφείο του Κότρωνα. Στο σημείο επιχειρεί μόνο ένα Πυροσβεστικό όχημα. Λόγω των συνεχών αλλαγών του ανέμου, αναζωπυρώθηκε η φωτιά στη Χιμάρρα και κατευθύνεται προς Αρεόπολη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάηκε το αυτοκίνητο του δημάρχου Ανατολικής Μάνης Πέτρου Ανδρεάκου ενώ επιχειρούσε να προσεγγίσει τον Κότρωνα. Ο ίδιος με τη βοήθεια των Πυροσβεστών εγκατέλειψε έγκαιρα το όχημά του, το οποίο τυλίχτηκε στις φλόγες.

«Το πύρινο μέτωπο στον Κότρωνα Λακωνίας είναι πολύ μεγάλο και ήδη η φωτιά βρίσκεται κοντά στις αυλές σπιτιών, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να είναι ανάστατοι», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα.

Η κυρία Τζανατέα πρόσθεσε ότι «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, αφού υπάρχουν πύρινα μέτωπα στο Φλομοχώρι, που βρίσκεται κοντά στον Κότρωνα, αλλά και στο Σκουτάρι, που είναι κοντά στον Παρασυρό».

Όσον αφορά τις ζημιές από τις φωτιές, η αντιπεριφερειάρχης σημείωσε ότι «ακόμα δεν έχουμε ακριβή εικόνα για την περιοχή του Κότρωνα», αλλά «στο Σκουτάρι έχει ήδη καεί ένα σπίτι».

Ακόμη, η κυρία Τζανετέα ανέφερε ότι «υπήρξε άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών της περιφέρειας, του δήμου Ανατολικής Μάνης, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Λιμεναρχείου και του κέντρου υγείας, ώστε να μην εγκλωβιστούν κάτοικοι και παραθεριστές λόγω του αποκλεισμού δρόμων από την φωτιά». Όπως εξήγησε, «υπήρχε ετοιμότητα για μεταφορά ατόμων μέσω θαλάσσης, αλλά τελικά άνοιξε ο δρόμος και έτσι όσοι ήθελαν, κατάφεραν να φύγουν οδικώς».

Επιπλέον η αντιπεριφερειάρχης ανέφερε, ότι ως λίγο πριν από τα μεσάνυχτα δεν υπήρχαν αναφορές για τραυματισμούς, ενώ όπως πρόσθεσε «κάηκε από την φωτιά το αυτοκίνητο του δημάρχου Ανατολικής Μάνης, Πέτρου Ανδρεάκου».

Η αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «είχαμε ανάγκη από εναέρια μέσα, αλλά δεν τα είχαμε όταν έπρεπε να τα έχουμε» και πρόσθεσε: «Ρίψεις νερού έκαναν ένα ελικόπτερο Σινούκ, μικρά αεροπλάνα, που όμως έπρεπε να ανεφοδιάζονται στην Καλαμάτα, και τελευταία, πριν δύσει ο ήλιος, ήλθαν και δύο Καναντέρ, τα οποία όμως έκαναν λίγες ρίψεις».

Παράλληλα, η Αδαμαντία Τζανετέα πρόσθεσε ότι «έρχονται στην Λακωνία πυροσβεστικές δυνάμεις από πολλές περιοχές, για να βοηθήσουν στο έργο της κατάσβεσης».



Στην ευρύτερη περιοχή επιχειρούν 23 οχήματα με 60 πυροσβέστες, 52 άτομα πεζοπόρο και ένα ιδιωτικό βυτιοφόρο, ενώ έχει ζητηθεί ενίσχυση των δυνάμεων από άλλες περιοχές.




Πηγή φωτογραφιών και βίντεο: bordonia.blogspot.gr

Και νέα πυρκαγιά στην περιοχή

Στο μεταξύ βόρεια του Πυρρίχου, όπου ξεκίνησε το Σάββατο η φωτιά που απειλεί τον Κότρωνα, ξέσπασε μια καινούργια φωτιά, κοντά στον οικισμό Παρασυρός. 

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε την Κυριακή στις 19.00 το απόγευμα επιχειρούν 8 οχήματα και 16 πυροσβέστες.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική υπηρεσία, οι φλόγες έφτασαν μέχρι τα σπίτια του οικισμού, χωρίς ωστόσο να έχουν ακόμα αναφερθεί ζημιές. Γύρω στις 23.00 το βράδυ, οι φλόγες κατευθύνονταν προς Σκουτάρι. με βάση εκπρόσωπο της υπηρεσίας.

Το έργο των πυροσβεστών δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν από το απόγευμα στην περιοχή.



Συναγερμός για δύο μεγάλες πυρκαγιές στη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία

Η πρώτη φωτιά εκδηλώθηκε το απόγευμα της Κυριακής σε δασική έκταση της δυτικής Φθιώτιδας και συγκεκριμένα ανάμεσα στα χωριά Ροβολιάρι και Τσούκα.

Δυστυχώς, λόγω του αέρα πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, ενώ η δύσβατη περιοχή έκανε ακόμη πιο δύσκολο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. 

Στην περιοχή έσπευσαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις από τη Λαμία και άλλους σταθμούς και κλιμάκια της Φθιώτιδας. Ειδικότερα, εκεί επιχειρούν 6 οχήματα με 12 πυροσβέστες και 2 ομάδες πεζοπόρο.

Επίσης σηκώθηκαν και τα δυο PZL από το αεροδρόμιο της Λαμίας. Η πυρκαγιά έκαιγε δασική έκταση με φτέρες και πουρνάρια.

Η δεύτερη μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε επίσης το απόγευμα της Κυριακής σε αγροτοδασική έκταση στο Μαυρομάτι Αλιάρτου στη Βοιωτία.  Στην περιοχή επιχειρούν 22 πυροσβέστες, 9 οχήματα, 1 ομάδα πεζοπόρο, που κατάφεραν να θέσουν τις φλόγες υπό μερικό έλεγχο.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης