Ξεκινούν και επισήμως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Ξεκινούν και επισήμως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Τι λέει η απόφαση με την οποία καθορίζονται ο τρόπος και οι προϋποθέσεις με τις οποίες θα βγαίνουν ηλεκτρονικά στο «σφυρί» τα σπίτια

Ξεκινούν και επισήμως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί
Ο υπουργός Δικαιοσύνης μια μέρα πριν την αναχωρήσει  για το Στρασβούργο  για να συζητήσει με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους του Συμβουλίου της Ευρώπης  Θέματα «ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δημοσίευσε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την απόφασή του με την οποία καθορίζει τον τρόπο και τις προϋποθέσεις που θα βγαίνουν πλέον ηλεκτρονικά  στο «σφυρί» τα σπίτια των υπερχρεωμένων πολιτών (σ.σ. ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης).
           
Έτσι, μετά την απόφαση του κ.
Κοντονή οι πολίτες θα χάνουν πλέον την περιουσία τους και τον ιδρώτα μιας ζωής  ηλεκτρονικά, χωρίς να αγωνιούν   εάν στο Ειρηνοδικείο θα πραγματοποιηθούν ή όχι πλειστηριασμοί, λόγω της αποχής των συμβολαιογράφων ή λόγω των αντιδράσεων των πολιτών που προσφεύγουν σε κατάληψη του δικαστικού κτιρίου
          
Κλείσιμο
Σύμφωνα με την απόφαση του κ. Κοντονή, στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς μπορούν να συμμετέχουν (ιδιώτες και νομικά πρόσωπα) όσοι είναι εγγεγραμμένοι ως υποψήφιοι πλειοδότες στα ηλεκτρονικά συστήματα πλειστηριασμών (ΗΛΣΥΠΛΕΙΣ), σύμφωνα με την  υπ΄  αριθμ. 41756 οικ./2017 απόφαση του    για «την διενέργεια πλειστηριασμού με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων» που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (τεύχος Β΄, φύλλο 1884, της   30ης Μάιου 2017).
          
Η εν λόγω   απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης αναφέρεται στην  διαδικασία και της προϋποθέσεις  διεξαγωγής των ηλεκτρονικών  πλειστηριασμών , αλλά καθορίζει  το ρόλο  των συμβολαιογράφων, κ.λπ.
          
Σύμφωνα με την επίμαχη υπουργική απόφαση ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός διενεργείται με την επιμέλεια του συμβολαιογράφου της περιφέρειας του τόπου όπου έγινε η κατάσχεση ακινήτου, κ.λπ.

Αρμόδιο για την επίλυση των διαφορών που αναφύονται από τη διενέργεια του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού είναι το δικαστήριο της έδρας του συμβολαιογράφου.
          
Ο συμβολαιογράφος αναρτά στην ιστοσελίδα των ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ. την αναγγελία διενέργειας πλειστηριασμού.  Η εν λόγω  αναγγελία περιέχει υποχρεωτικά τα ακόλουθα πεδία: «ονοματεπώνυμο και πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του συμβολαιογράφου, αντικείμενο, ημερομηνία διενέργειας και τιμή πρώτης προσφοράς του πλειστηριασμού, ποσόεγγύησης, καθώς και τον υπερσύνδεσμο προς την ιστοσελίδα του ΕΤΑΑ-ΤΑΝ όπου έχει αναρτηθεί η περίληψητης κατασχετήριας έκθεσης». Με την αναγγελία μπορούν να προσαρτώνται φωτογραφίες του αντικειμένου που εκπλειστηριάζεται και κάθε σχετικό έγγραφο
που βρίσκεται στην κατοχή του συμβολαιογράφου.
          
Ο εγγεγραμμένος  στα ΗΛ.ΣΥ.ΠΛΕΙΣ.  υποψήφιος πλειοδότης που ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε συγκεκριμένο ηλεκτρονικό πλειστηριασμό επιλέγει στην σχετική  ιστοσελίδα τον κωδικό αριθμό του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού που τον ενδιαφέρει και αποδεχόμενος τους «Όρους Ηλεκτρονικού Πλειστηριασμού» του   ακινήτου ή του κινητού που πλειστηριάζεται, δηλώνει τη συμμετοχή του, αφού προ- ηγουμένως έχει καταβάλει την εγγύηση   και το τέλος χρήσης των συστημάτων,    δύο εργάσιμες ημέρες πριν από την ημέρα του πλειστηριασμού.
          
Η κατάθεση της εγγύησης, του τέλους χρήσης των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμών και του πλειστηριάσματος γίνεται αποκλειστικά σε ειδικό ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό που διατηρείται σε ελληνικό τραπεζικό ίδρυμα από τον υπάλληλο του πλειστηριασμού.
          
Το τέλος χρήσης συστημάτων καθορίστηκε στα  50  ευρώ ανά υποψήφιο πλειοδότη και ανά πλειστηριασμό.
           
Ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός είναι ανοικτού πλειοδοτικού τύπου κατά τον οποίο υποβάλλονται διαδοχικές προσφορές. Οι συμμετέχοντες υποβάλλουν συνεχώς προσφορά μεγαλύτερη από την εκάστοτε μέγιστη έως τον χρόνο λήξης της υποβολής προσφορών. Στα ηλεκτρονικά συστήματα καταγράφονται όλες οι υποβληθείσες προσφορές.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης