PROTOTHEMA

Ελλάδα

Αντιδράσεις για την απόφασή τους

Σάμος: Αναισθησιολόγοι αρνούνται τις εκτρώσεις για λόγους ηθικής

Επικαλούνται το άρθρο 31 του Νόμου 3418/2005 (κώδικας ιατρικής δεοντολογίας) το οποίο αναφέρει ότι «ο ιατρός μπορεί να επικαλεσθεί τους κανόνες και τις αρχές της ηθικής συνείδησής του και να αρνηθεί να εφαρμόσει ή να συμπράξει στις διαδικασίες τεχνητής διακοπής της κύησης, εκτός εάν υπάρχει αναπότρεπτος κίνδυνος για τη ζωή της εγκύου ή κίνδυνος σοβαρής και διαρκούς βλάβης της υγείας της»

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση, πριν από λίγες ημέρες, των αναισθησιολόγων της Σάμου να μη χορηγούν αναισθησία σε περιπτώσεις διακοπής κύησης, εκτός αν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι κινδύνου της ζωής ή της υγείας της εγκύου.


Η απόφαση κοινοποιήθηκε εγγράφως στη διοίκηση του νοσοκομείου. Κι ενώ δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επίσημη ανακοίνωση για το όλο θέμα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αναισθησιολόγοι επικαλούνται το άρθρο 31 του Νόμου 3418/2005 (κώδικας ιατρικής δεοντολογίας) το οποίο αναφέρει ότι «ο ιατρός μπορεί να επικαλεσθεί τους κανόνες και τις αρχές της ηθικής συνείδησής του και να αρνηθεί να εφαρμόσει ή να συμπράξει στις διαδικασίες τεχνητής διακοπής της κύησης, εκτός εάν υπάρχει αναπότρεπτος κίνδυνος για τη ζωή της εγκύου ή κίνδυνος σοβαρής και διαρκούς βλάβης της υγείας της». Σημειώνεται ότι μέχρι πριν από λίγες ημέρες και για πολλά χρόνια, οι ίδιοι αυτοί αναισθησιολόγοι συμμετείχαν σε τέτοιες επεμβάσεις χωρίς να έχουν θέσει ποτέ τον οιοδήποτε ηθικό ενδοιασμό.

Κι ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανακοίνωση - τοποθέτηση στο θέμα από τον ιατρικό σύλλογο Σάμου, ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσαν οι γυναικείοι σύλλογοι του νησιού μέλη της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, τονίζοντας πως η απόφαση των αναισθησιολόγων σηματοδοτεί χτύπημα στο δικαίωμα των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων να καταφεύγουν στην άμβλωση όταν υπάρχει ανάγκη.

Ανακοινώσεις κατά της απόφασης των αναισθησιολόγων του νοσοκομείου Σάμου εκδόθηκαν από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και τους Οικολόγους - Πράσινους.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ 

Δείτε βίντεο: Σάμος: Αναισθησιολόγοι αρνούνται τις εκτρώσεις για λόγους ηθικής

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

ΙΑΤΡΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ, ΑΝΤ.ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ21/05/201718:59

Πολύ σημαντικό και δεν είναι άγνωστο να αλλάζουν οι άνθρωποι ζωή και συμπεριφορά: στην Χριστιανικη γλώσσα, αυτό λέγεται μετάνοια. Ανεξάρτητα από το τί έκανε παλαιότερα ένας γιατρός, μπορεί να αναθεωρήσει τη στάση του απέναντι στο μεγάλο θέμα της Ζωής, σε κάθε της μορφή. Έχω γράψει πριν από χρόνια για τον Μπέρναρντ Νάθανσον, Αμερικανό μαιευτήρα με χιλιάδες εκτρώσεων στο ενεργητικό του, που το 1979 σταμάτησε οριστικά τις επεμβάσεις αυτές, δηλώνοντας: "Είναι αναμφίβολο ότι η ζωή αρχίζει με τη σύλληψη και απαιτεί όλη την προστασία και την ασφάλεια,που απολαμβάνει και καθένας από μας".

Απάντηση
Η ζωή μας ένα συνεχές θαύμα..19/05/201723:16

..σπ'τη στιγμή της συλλήψεως.. Όχι,δεν μπορω να δικαιολογήσω την άμβλωση,σε καμία των περιπτώσεων. Μπράβο στους συγκεκριμένους ιατρούς. Δεν μας ανήκει το σώμα μας, ούτε και το πλάσμα που κουβαλάμε κατά την κύηση.Τιποτα δεν μας ανήκει. Μόνο ευγνωμοσύνη πρέπει να νιώθουμε απέναντι Στον Δημιουργό μας.Σ'Αυτόν ανήκουμε. Έχοντας πίστη αγνή και αληθινή Στον Θεό μας, καταλαβαίνουμε πως , ό,τι Εκείνος μας δίνει, είναι μόνο για το καλό μας και όλα τα εμπόδια που οι άλλοι μας βάζουν για να το απαρνηθούμε,με την προσευχή μας,την βοήθεια αληθινών ανθρώπων-προπαντων Του Θεού- και την υπομονή μας υπερνικώνται πανηγυρικά. Υπάρχει μανούλα που δεν δακρύζει από ευτυχία κάθε φορά που αγκαλιάζει το σπλάχνο της; Που δεν δοξάζει Τον Θεό,Την Παναγία και όλους τους Αγίους για το θαύμα που την αξίωσε Ο Κύριος να βιώσει;

Απάντηση
ΔΑΜΩΝ19/05/201721:27

Δεν το λενε μονο οι αναισθησιολογοι της Σαμου. Ο νομος (αρθρο 304 ΠΚ) οριζει ποτε επιτρεπεται η τενχητη διακοπη της κυησεως, αλλιως ειναι ποινικο αδικημα.

Απάντηση
Νομίζω... 19/05/201713:11

Το σώμα σας σας ανήκει, το παιδί δεν σας ανήκει. Είναι σχηματισμένη οντότητα με κεφάλι, μυαλό και καρδιά που χτυπάει... μελλοντικός άνθρωπος! Η έκτρωση σας αρέσει, δεν σας αρέσει, είναι φόνος! Τα υπόλοιπα εναπόκεινται στη συνείδησή σας...

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία