Ξεχωριστές ξεναγήσεις: Οι αρχιτέκτονες τοπίου σας γνωρίζουν διακεκριμένα έργα της Αθήνας

Ξεχωριστές ξεναγήσεις: Οι αρχιτέκτονες τοπίου σας γνωρίζουν διακεκριμένα έργα της Αθήνας

Στόχος η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τον σχεδιασμό και την διαχείριση των πάρκων της Αθήνας

Ξεχωριστές ξεναγήσεις: Οι αρχιτέκτονες τοπίου σας γνωρίζουν διακεκριμένα έργα της Αθήνας
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα του πρώτου κύκλου ξεναγήσεων που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Τοπίου (Π.Σ.Α.Τ.) (www.phala.gr).

Έλληνες αρχιτέκτονες τοπίου ξενάγησαν τους πολίτες της Αθήνας σε διακεκριμένα έργα αρχιτεκτονικής τοπίου, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν τους ίδιους και το έργο τους.

Η συγκεκριμένη δράση πλαισιώθηκε από την ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Αρχιτεκτόνων Τοπίου (IFLA Εurope), και διοργανώθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Απριλίου, ως μήνα για την Αρχιτεκτονική Τοπίου.

Στόχος της συγκεκριμένης δράσης  ήταν να συνδράμει στην προαγωγή της επιστήμης και της τέχνης της αρχιτεκτονικής τοπίου, αλλά και στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τον σχεδιασμό και την διαχείριση των πάρκων της Αθήνας. 
Κλείσιμο

Το πρόγραμμα των ξεναγήσεων είχε ως εξής:
Σάββατο 8 Απριλίου 2017
Επίσκεψη στο Γλυπτό Θέατρο της Αιξωνής στην Γλυφάδα, Αποκατάσταση Τοπίου στο μη ενεργό λατομείο. Ξενάγηση από την κυρία Νέλλα Γκόλαντα. επίτιμο μέλος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Τοπίου, απόφοιτο της ΑΣΚΤ Αθηνών (www.sculpted-architectural-landscapes.gr).

Κυριακή 23 Απριλίου 2017
Επίσκεψη στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ξενάγηση από την κυρία Έλλη Παγκάλου (www.elandscape.gr), από τους βασικούς μελετητές που συμμετείχαν στο σχεδιασμό του πάρκου του ΚΠΙΣΝ. Το γραφείο της Ε. Παγκάλου και συνεργάτες προσφέρει υπηρεσίες αρχιτεκτονικής τοπίου καθώς και ολοκληρωμένης διαχείρισης έργων τοπίου.

Κυριακή 7 Μαΐου 2017
Επίσκεψη στον Εθνικό Κήπο. Ξενάγηση από τον κυρία Ελισάβετ Μπαργιάννη αρχιτέκτων τοπίου, στενή συνεργάτιδα του Ν. Ταμβάκη, τέως διευθυντή του Εθνικού κήπου, και επιστημονική επιμελήτρια του βιβλίου «Εθνικός Κήπος, ένας τόπος με μακρά κηποτεχνική ιστορία» το οποίο και  βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών τον Δεκέμβριο 2016. 
Λόγω της ιδιαίτερης απήχησης και επισκεψιμότητας από πολίτες κάθε ηλικίας και επαγγελματικής ιδιότητας, ο Π.Σ.Α.Τ. σκοπεύει να συνεχίσει την συγκεκριμένη δράση και σε άλλα έργα αρχιτεκτονικής τοπίου. Ευελπιστεί δε μέσα από τις συγκεκριμένες ξεναγήσεις, στην ευαισθητοποίηση του κοινού και των φορέων γύρω από τα ζητήματα της αειφορίας και οικολογίας καθώς για την αξία των τοπίων που μας περιβάλλουν. 

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Τοπίου (ΠΣΑΤ) ιδρύθηκε το 1980 με στόχο την ανάπτυξη και την προώθηση της Αρχιτεκτονικής Τοπίου ως επιστήμης και τέχνης, την προστασία και την κατοχύρωση του επαγγέλματος του Αρχιτέκτονα Τοπίου στην Ελλάδα και την πληροφόρηση του κοινού για θέματα που αφορούν στην Αρχιτεκτονική Τοπίου. Οι δραστηριότητες του ΠΣΑΤ είναι πολυδιάστατες. Συμμετέχει τακτικά σε εκθέσεις, διαλέξεις και συζητήσεις ανά την Ελλάδα, παρακολουθώντας τις σύγχρονες τάσεις, και κατά το παρελθόν έχει οργανώσει Διεθνή Συνέδρια και Συμπόσια στην Αθήνα. Σε διεθνές επίπεδο, ο ΠΣΑΤ εκπροσωπεί την Ελλάδα στη Διεθνή Ομοσπονδία Αρχιτεκτόνων Τοπίου (IFLA) και στο Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου (EFLA).


Βίντεο από την ξενάγηση στην Αιξωνή


Φωτογραφίες από τις δράσεις


















Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης