Survivor για 70 πυροσβέστες σε Μύκονο - Σαντορίνη

Survivor για 70 πυροσβέστες σε Μύκονο - Σαντορίνη

Μετατέθηκαν στα δύο νησιά αλλά επειδή αδυνατούν να καλύψουν το υψηλό κόστος διαβίωσης  με τους χαμηλούς μισθούς τους, εγκαταστάθηκαν σε γραφεία και μετά τα φουσκωτά στρώματα, τελικά θα βολευτούν σε κοντέινερ

Survivor για 70 πυροσβέστες σε Μύκονο - Σαντορίνη
Αληθινό αγώνα επιβίωσης δίνουν οι πυροσβέστες που κλήθηκαν να στελεχώσουν τα αεροδρόμια Μυκόνου και Σαντορίνης, τα οποία παραχωρήθηκαν και επίσημα πλέον στη Fraport.

Κοιμούνται στα πατώματα, μέσα σε αυτοκίνητα, στα ξερχαβαλωμένα ασθενοφόρα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και σε φουσκωτά στρώματα από τα... «Jumbo». Τους παρέδωσαν ληγμένες αναπνευστικές συσκευές, οχήματα με λιωμένα λάστιχα και σοβαρά μηχανικά προβλήματα, ενώ οι πυροσβέστες ως άλλοι επαίτες βρέθηκαν να παρακαλούν τους εστιάτορες για ένα πιάτο φαΐ σε λογικές τιμές. 

Αυτές οι εικόνες θα μπορούσαν κάλλιστα να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για το «Survivor» της επόμενης χρονιάς. Ενα «Survivor» που θα απευθύνεται σε άνδρες του
Πυροσβεστικού
Κλείσιμο
Σώματος. Ηδη περίπου 70 πυροσβέστες πήραν μια πρώτη γεύση, καθώς αυτές τις μέρες συμμετέχουν χωρίς τη θέλησή τους σε έναν πραγματικό αγώνα επιβίωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στα δύο πιο κοσμοπολίτικα νησιά της χώρας, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη. 

Πρόκειται για τους πυροσβέστες που κλήθηκαν να καλύψουν τις θέσεις στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας βάσει της σύμβασης που υπεγράφη μεταξύ της κυβέρνησης και της γερμανικής εταιρείας Fraport. Πιο άτυχοι λοιπόν στάθηκαν οι πυροσβέστες που μετατέθηκαν στα δύο αυτά νησιά, καθώς το κόστος διαβίωσης εκεί είναι αδύνατον να καλυφθεί από τους χαμηλούς μισθούς τους. 

Εκτός αυτού, έχουν να αντιμετωπίσουν και τις τριτοκοσμικές συνθήκες που επικρατούν στους χώρους της Υπηρεσίας τους, που όχι μόνο δεν διευκολύνουν την καθημερινότητά τους, αλλά θέτουν και σε άμεσο κίνδυνο την υγεία τους, γεγονός που αποδεικνύεται περίτρανα από τα φωτογραφικά ντοκουμέντα αλλά και το βίντεο που εξασφάλισε και δημοσιεύει σήμερα το «ΘΕΜΑ», τα οποία ίσως θα πρέπει να προκαλέσουν την παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών. 



Ο αέρας στις αναπνευστικές συσκευές έχει να ελεγχθεί από το 2011!


Κοιμούνται σε φορείο! 

Είναι γνωστό ότι τόσο στη Μύκονο όσο και στη Σαντορίνη υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τη διαμονή των υπαλλήλων που στελεχώνουν τις διοικητικές υπηρεσίες των δασκάλων, των γιατρών και των αστυνομικών. 

Τόσο οι Μυκονιάτες όσο και οι Σαντορινιοί δεν είναι διατεθειμένοι να νοικιάσουν τα δωμάτιά τους με τον μήνα, καθώς προσδοκούν σημαντικά έσοδα από την ενοικίασή τους σε τουρίστες που τους πληρώνουν με τη βραδιά - φτάνουν να κερδίζουν έως και 200 ευρώ το βράδυ, χωρίς μάλιστα να κόβουν απόδειξη.

Οσοι δέχονται να τα νοικιάσουν με τη σεζόν ζητάνε, π.χ., 8.000 ευρώ για διαμέρισμα 30 τ.μ., ενώ απαιτούν το μεγαλύτερο ποσό μπροστά ως προκαταβολή (6.000-7.000 ευρώ), χωρίς όμως να συνάπτουν συμβόλαια. 

 Μάλιστα κάποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν διστάζουν να παραδεχτούν τις παρανομίες τους διά τηλεφώνου, εξηγώντας στους ενδιαφερόμενους ενοικιαστές ότι «έχουμε ένα χωράφι μέσα στο οποίο χτίσαμε τέσσερα παράνομα δωμάτια» και ως εκ τούτου δεν μπορούν να καταθέσουν συμβόλαιο στην Εφορία. 

 Ομως ο πενταετούς υποχρέωσης πυροσβέστης που λαμβάνει μισθό 750 ευρώ, αλλά και ο μόνιμος, που παίρνει μισθό 1.050 ευρώ, δεν μπορούν να διαθέσουν τα χρήματα που τους ζητούν. Ετσι κατέληξαν να κοιμούνται στο πάτωμα ή μέσα στα οχήματα που τους παραχωρήθηκαν, όπως π.χ. στο αεροδρόμιο της Μυκόνου, όπου οι πυροσβέστες κοιμούνται εδώ και μία βδομάδα στο φορείο του αχρηστευμένου ασθενοφόρου της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Εκεί, λοιπόν, η κατάσταση περιγράφεται ως δραματική.

Στο αεροδρόμιο της Μυκόνου οι πυροσβέστες κοιμούνται εδώ και μία εβδομάδα στο φορείο του αχρηστευμένου ασθενοφόρου της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας


Ληγμένες αναπνευστικές συσκευές


Οι πυροσβέστες διαπίστωσαν ότι το αεροδρόμιο δεν διαθέτει πραγματική πυρασφάλεια - δεν υπάρχει καν ο απαραίτητος πυροσβεστικός εξοπλισμός και ο αέρας στις αναπνευστικές συσκευές έχει να ελεγχθεί από το 2011! Μάλιστα στο ένα από τα δύο πυροσβεστικά οχήματα έχουν λιώσει κυριολεκτικά τα λάστιχα. Εντύπωση επίσης προκάλεσε η εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος που μετέβη στη Μύκονο να συνδράμουν οι πυροσβέστες, εκτός από το αεροδρόμιο, και στην καθημερινότητα του νησιού πραγματοποιώντας περιπολίες. Εξάλλου, τις προάλλες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν περιστατικό στην Ψαρού έπειτα από τηλεφώνημα δικηγόρου, ο οποίος ειδοποίησε για φωτιά σε περιοχή με μπάζα. 

Οι πυροσβέστες αναγκάστηκαν να μεταβούν στο σημείο για να συνδράμουν χρησιμοποιώντας αναγκαστικά το όχημα με τα λιωμένα λάστιχα. 
Μια ακόμα θλιβερή διαπίστωση είναι ότι στο αεροδρόμιο δεν υπάρχει πυροσβεστικός σταθμός παρά μόνο μια ρεμίζα, δηλαδή η αποθήκη για τα φορτηγά, μέσα στην οποία τοποθετήθηκαν μεταλλικά κρεβάτια στρατιωτικού τύπου με μουχλιασμένα στρώματα. 
Τα στρώματα, όπως τους ενημέρωσε η δημοτική αρχή του νησιού, ήταν... προσφορά ξενοδοχείου που πραγματοποιούσε ανακαίνιση. Μέσα στη ρεμίζα στοιβάζονται 18 άτομα.
Ακόμα, δεν υπάρχει γραφείο, γραμματεία, αλλά ούτε και  παροχή Ιντερνετ - είναι χαρακτηριστικό ότι οι πυροσβέστες δεν μπορούν να στείλουν αναφορά προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ο διοικητής τους, δε, είναι αναγκασμένος να κοιμάται σε ένα μικρό δωμάτιο που διαθέτει για κρεβάτι έναν καναπέ!

Μεγάλο όμως είναι το πρόβλημα που έχει προκύψει και με τη σίτιση των πυροσβεστών. Δύο γεύματα την ημέρα στη Μύκονο κοστίζουν τουλάχιστον 16 ευρώ και έτσι οι πυροσβέστες είναι αναγκασμένοι να παρακαλούν τους εστιάτορες να τους κάνουν εκπτώσεις, οι οποίες δεν υπερβαίνουν τα 40 λεπτά για κάθε μερίδα φαγητού. 

Τελικά, με την παρέμβαση του προέδρου της Ενωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννη Σταμούλη αποφασίστηκε προς το παρόν να φιλοξενηθούν οι πυροσβέστες σε ξενοδοχείο έναντι του ποσού των 100 ευρώ ως το τέλος του Απρίλη και μετά σε διαμορφωμένα κοντέινερ, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα τοποθετηθούν σε χώρο του αεροδρομίου!

Σε στρώματα από το... «Jumbo» 


Αλλά και στη Σαντορίνη η κατάσταση δεν είναι καλύτερη απ’ αυτή στη Μύκονο. Από τα 35 άτομα προσωπικό ελάχιστοι έχουν καταφέρει να βρουν στέγη. Οι ιδιοκτήτες ζητούν για ένα δωμάτιο με μια τουαλέτα το λιγότερο 350 ευρώ τον μήνα. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις του τοπικού αεροδρομίου κρίνονται απαράδεκτες, ενώ και εκεί εντοπίστηκε να είναι ληγμένες όλες οι αναπνευστικές συσκευές. Να θυμίσουμε ότι πριν από λίγα χρόνια ένας πυροσβέστης από τη Μυτιλήνη που συμμετείχε σε άσκηση στην Κρήτη και χρησιμοποίησε ληγμένη αναπνευστική συσκευή έμεινε ανάπηρος (το ποσοστό αναπηρίας του σήμερα ανέρχεται στο 90%) και έχει ξεκινήσει δικαστικό αγώνα προκειμένου να αποζημιωθεί για τις μόνιμες βλάβες που προκάλεσε στην υγεία του η χρήση της συσκευής. Μάλιστα στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης διαπιστώθηκε ότι το μηχάνημα πλήρωσης αναπνευστικών συσκευών είναι χαλασμένο. 

Οσον αφορά στο θέμα του ύπνου, είναι χαρακτηριστικό ότι τα επτά ανά βάρδια άτομα έπρεπε να χωρέσουν σε τρία κρεβάτια και έναν καναπέ, ενώ δύο κοιμόντουσαν σε στρώματα από τα... «Jumbo» και ένας ακόμη μέσα στο πυροσβεστικό όχημα. Τούτων δοθέντων, είναι αρκετοί οι πυροσβέστες και από τα δύο νησιά που είναι αποφασισμένοι να μην παραμείνουν στην υπηρεσία τους για πολύ καιρό ακόμα, αλλά να ζητήσουν άδεια άνευ αποδοχών προκειμένου να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Εχουν σκοπό να πιάσουν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα ωσότου περάσουν δύο χρόνια, καθώς μετά θα έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν μετάθεση. 

Οσον αφορά το πολύ σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει με τον αχρηστευμένο πυροσβεστικό εξοπλισμό που, όπως αναφέραμε, θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των πυροσβεστών, οι άνθρωποι της Fraport υποσχέθηκαν να τον αντικαταστήσουν σε βάθος χρόνου, χωρίς όμως να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες...

Τελικά ...λύση βρέθηκε και οι πυροσβέστες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν για την διαμονή τους στο κοσμοπολίτικο «νησί των Ανέμων» θα αναγκαστούν ως άλλοι πρόσφυγες να βολευτούν σε κοντέινερ που θα μετατραπούν σε σπίτια.







Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης