Μπουτάρης: Να σταματήσει η λειτουργία και να φύγουν η Αγία Τράπεζα και ο Σταυρός από τη Ροτόντα

Μπουτάρης: Να σταματήσει η λειτουργία και να φύγουν η Αγία Τράπεζα και ο Σταυρός από τη Ροτόντα

Η απόφαση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου να τοποθετηθεί μόνιμα το «παλαιόν εγκαίνιον», ένα αιματοβαμμένο ύφασμα που βρέθηκε το 1953 στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου, προκάλεσε την αντίδραση του Υπουργείου Πολιτισμού και της δημοτικής αρχής

Μπουτάρης: Να σταματήσει η λειτουργία και να φύγουν η Αγία Τράπεζα και ο Σταυρός από τη Ροτόντα
Νέο πόλεμο με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο ανοίγει ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, με αφορμή τη θεία λειτουργία που τελείται μία φορά τον μήνα στο μνημείο της Ροτόντας. Η απόφαση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου να τοποθετηθεί μόνιμα το «παλαιόν εγκαίνιον», ένα αιματοβαμμένο ύφασμα που βρέθηκε το 1953 στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου, στην Αγία Τράπεζα που υπάρχει στη Ροτόντα, προκάλεσε την αντίδραση του Υπουργείου Πολιτισμού αλλά και της δημοτικής αρχής.

Με αυτή την αφορμή, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, πρότεινε να σταματήσουν να πραγματοποιούνται κάθε είδους εκδηλώσεις στον χώρο και η Ροτόντα να παραμείνει ανοιχτή μόνο για τους επισκέπτες, ώστε να αποφευχθούν αψιμαχίες που θα έβλαπταν τον μνημειακό χώρο.

«Την περασμένη Παρασκευή μάθαμε ότι θα γίνει ενός είδους κατάληψη του χώρου στη Ροτόντα με πρόφαση τη χτεσινή εορτή του Αγίου Γεωργίου. Είχαμε άμεσα επικοινωνία με το ΥΠΠΟ, διότι αντιλαμβάνεστε ότι αυτό αποτελεί κατάφορη παραβίαση της συμφωνίας που έχει γίνει και της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Εξέδωσε ανακοίνωση η Εφορεία αρχαιοτήτων στην οποία ανέφερε ότι κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η τοποθέτηση του εγκαινίου για αυτή την Κυριακή και τόνιζε ότι με το τέλος της λειτουργίας θα πρέπει αυτό να απομακρυνθεί» σχολίασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Κλείσιμο
Με πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσε προς τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, ο Γιάννης Μπουτάρης υποστηρίζει ότι θα πρέπει να ληφθεί απόφαση, ώστε να σταματήσουν κάθε είδους εκδηλώσεις στον χώρο, είτε πολιτιστικού είτε εκκλησιαστικού χαρακτήρα κι αυτό διότι υπάρχει ο φόβος να επαναληφθούν δυσάρεστα γεγονότα του παρελθόντος.

«Δεν μπορούμε να παίζουμε με τέτοιες ιστορίες. Έχουμε κακό παρελθόν. Πρέπει να ζητήσουμε από το ΚΑΣ πλήρη αναθεώρηση της απόφασης: Να μη γίνεται καμία χρήση. Να επιτρέπεται μόνο η επίσκεψη στο μνημείο, διότι και οι κοσμικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται, έχουν πολύ λίγο κόσμο μέσα, δεν χωράνε περισσότερα από 300» τόνισε ο κ. Μπουτάρης και πρόσθεσε σχετικά με την χρήση του χώρου για την τέλεση θείας λειτουργίας μία φορά τον μήνα: «Η απόφαση του ΚΑΣ αναφέρει ότι δεν επιτρέπεται να υπάρχουν στοιχεία εκκλησιαστικής αντίληψης γενικώς. Και όχι μόνο υπάρχουν, υπάρχει πακτωμένη Αγία Τράπεζα αλλά και Σταυρός. Αυτό είναι παραβίαση της απόφασης του ΚΑΣ. Η Ροτόντα δεν ήταν ποτέ εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Η εκκλησία βρίσκεται ακριβώς απέναντι. Επίσης, ποιος μου λέει ότι αύριο μεθαύριο δεν θα σηκωθούν οι Μουσουλμάνοι, λόγω του μιναρέ που υπάρχει και θα πουν κι εμείς θέλουμε».

Πηγή: www.thestival.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης