Έκρηξη έξω από τράπεζα στην οδό Σανταρόζα στο κέντρο της Αθήνας

Έκρηξη έξω από τράπεζα στην οδό Σανταρόζα στο κέντρο της Αθήνας

Συναγερμός στην αστυνομία- Είχε προηγηθεί τηλεφώνημα που προειδοποιούσε ότι ο μηχανισμός θα έσκαγε μετά από 35'

Έκρηξη έξω από τράπεζα στην οδό Σανταρόζα στο κέντρο της Αθήνας
Έκρηξη σημειώθηκε στις 22:38 το βράδυ της Τετάρτης έξω από υποκατάστημα τράπεζας στην οδό Σανταρόζα, στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την έκρηξη έχουν προκληθεί σημαντικές υλικές ζημιές τόσο στο υποκατάστημα της Eurobank έξω από το οποίο είχε τοποθετηθεί ο μηχανισμός, όσο και σε γειτονικά κτήρια. Η περιοχή παραμένει αποκλεισμένη, αφού η αστυνομία πρέπει αφενός να ελέγξει για τυχόν ύπαρξη και δεύτερου μηχανισμού, αλλά και για την περισυλλογή των υπολειμμάτων του μηχανισμού που εξερράγη προκειμένου να μεταφερθούν και να εξεταστούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι σύμφωνα με μαρτυρίες,  δύο νεαρά άτομα πλησίασαν στο χώρο, άφησαν το σακίδιο στην είσοδο της τράπεζας και έφυγαν με μηχανή. 
Περίπου την ίδια ώρα που έγιναν αντιληπτοί οι δύο νεαροί έγινε και το προειδοποιητικό τηλεφώνημα. Έτσι η αστυνομία απέκλεισε άμεσα την περιοχή και επιβεβαίωσε την ύπαρξη του σακιδίου. Οι πυροτεχνουργοί περίμεναν να εκπνεύσει ο χρόνος που είχε δώσει ως διορία ο άγνωστος ο οποίος είχε τηλεφωνήσει στις 22.05' σε ιστοσελίδα προειδοποιώντας για την τοποθέτηση του εκρηκτικού μηχανισμού. Ο χρόνος ήταν 35' και κατά πάγια τακτική, πριν επέμβουν οι πυροτεχνουργοί με το ειδικό ρομποτάκι εξουδετέρωσης μηχανισμών περιμένουν μερικά λεπτά επιπλέον για λόγους ασφαλείας. Η έκρηξη έγινε στις 22.38'

Στην προκειμένη περίπτωση αυτό ήταν επιβεβλημένο να γίνει για τον επιπλέον λόγο ότι είχε εντοπισθεί το ύποπτο σακίδιο, το οποίο, όπως αποδείχθηκε περιείχε εκρηκτικό μηχανισμό άγνωστης έως τώρα συνδεσμολογίας και ισχύος. 
Κλείσιμο

Η  κυκλοφορία στην οδό Σταδίου είχε διακοπεί εγκαίρως  από την διασταύρωσή της με την οδό Αιόλου, και στην οδό Πανεπιστημίου από το ύψος της οδού Χαριλάου Τρικούπη. Αυτή την ώρα παραμένει αποκλεισμένη η κυκλοφορία τόσο στη Σταδίου, όσο και στην Πανεπιστημίου, αφού πρέπει να ελεγχθεί και να αποκλειστεί η ύπαρξη και δεύτερου μηχανισμού. 





Σημειώνεται ότι εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί τον περασμένο Δεκέμβριο έξω από την πολυκατοικία που διέμενε η εισαγγελέας Γεωργία Τσατάνη στην οδό Ιπποκράτους. Την ευθύνη είχαν αναλάβει οι Πυρήνες της Φωτιάς, ενώ το Μάρτιο η ίδια οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την αποστολή παγιδευμένων με εκρηκτικά δεμάτων σε Ευρωπαίους αξιωματούχους και γραφεία διεθνών οργανισμών, μεταξύ των οποίων ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και τα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι. Οι Πυρήνες είχαν αναλάβει μεν, τότε, την ευθύνη για το τρομοδέμα στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, ωστόσο, η προκήρυξη που είχαν προαναγγείλει δεν έχει σταλεί έως τώρα. Οι πρώτες σκέψεις αξιωματικών της Αντιτρομοκρατικής μετά την αποψινή έκρηξη πηγαίνει προς τους Πυρήνες και θεωρούν ότι μία πιθανή εκδοχή είναι ο μηχανισμός που εξερράγη στην οδό Σανταρόζα 7 να αποτελεί «προάγγελο» για την δημοσιοποίηση της προκήρυξης για τα τρομοδέματα. 



Σημειώνεται, ότι μετά τα τρομοδέματα οι Πυρήνες της Φωτιάς είχαν αναλάβει την ευθύνη και για τον ωρολογιακό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί έξω από το βιβλιοπωλείο του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη (στις 15 Μαρτίου). Μάλιστα, η συγκεκριμένη προκήρυξή τους, που είχε αναρτηθεί σε αντιεξουσιαστικό σάιτ στις 24 Μαρτίου,  κατέληγε προαναγγέλοντας νέα χτυπήματα, αφού ανέφεραν χαρακτηριστικά «Θα επανέλθουμε σύντομα».

Ωστόσο, όσο δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για τη βόμβα στην οδό Σανταρόζα, η Αντιτρομοκρατική στρέφεται προς όλες τις «ενεργές» οργανώσεις - είτε, δηλαδή, την Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών, είτε την Επαναστατική Αυτοάμυνα.






















Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης