Τραγωδία: Κι άλλος μετανάστης νεκρός στη Μόρια

Τραγωδία: Κι άλλος μετανάστης νεκρός στη Μόρια

Πρόκειται για τον τρίτο άνθρωπο που χάνει τη ζωή του από τις 24 Ιανουαρίου μέσα στον προσφυγικό καταυλισμό - Φόβοι για αντιδράσεις από τους φιλοξενούμενους πρόσφυγες και μετανάστες

Τραγωδία: Κι άλλος μετανάστης νεκρός στη Μόρια
Ακόμη ένας άνθρωπος βρέθηκε νεκρός στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες.

Ο νεκρός είναι ένας νεαρός άνδρας 18-20 ετών, πιθανότατα από το Πακιστάν.



Πρόκειται για τον τρίτο άνθρωπο που χάνει τη ζωή του από τις 24 Ιανουαρίου μέσα στον προσφυγικό καταυλισμό. Ο θάνατος του αποδίδεται σε αναθυμιάσεις από μαγκάλι, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις.
Κλείσιμο

Μάλιστα, οι προηγούμενοι δύο μετανάστες που απεβίωσαν στη Μόρια, ένας  20χρονος Αιγύπτιος που πέθανε στις 24 Ιανουαρίου και ένας 46χρονος πρόσφυγας από τη Συρία που έχασε η ζωή του το Σάββατο 28 του μήνα, βρέθηκαν νεκροί στην ίδια σκηνή του καταυλισμού, ενώ προσπαθούσαν να ζεσταθούν, με κάποιο αυτοσχέδιο μέσο, πιθανότατα μαγκάλι.

Μέσα στον προσφυγικό καταυλισμό επικρατεί αναταραχή και υπάρχει φόβος για εξέγερση των προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στη Μόρια. Το Σάββατο, έπειτα από το θάνατο του 46χρονου από τη Συρία, οι μετανάστες διαμαρτυρήθηκαν κάνοντας καθιστική διαμαρτυρία.

Γιατροί του Κόσμου: Βαθιά η οδύνη για το νέο θάνατο στη Μόρια


Τη βαθιά τους οδύνη για το νέο θάνατο, τον τρίτο κατά σειρά μέσα σε μία εβδομάδα, στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου, εκφράζουν οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας, με ανακοίνωσή τους.
 
Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα από τους αδιευκρίνιστους θανάτους δύο ατόμων στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας στη Λέσβο, ακόμα ένας δεκαοκτάχρονος, βρέθηκε σήμερα νεκρός, ενώ άλλος ένας διακομίστηκε στο νοσοκομείο, αναφέρουν οι Γιατροί του Κόσμου.
 
Προσθέτουν δε, ότι μολονότι τα ακριβή αιτία των θανάτων παραμένουν μέχρι στιγμής, επισήμως, άγνωστα, εικάζεται ότι οφείλονται σε αναθυμιάσεις από θερμάστρα ή κάποιο άλλο αυτοσχέδιο μέσο θέρμανσης.
 
«Ως η οργάνωση, που έχει αναλάβει την παροχή πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας εντός του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου, οι Γιατροί του Κόσμου είχαν από πολύ νωρίς δημόσια επισημάνει τους σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή και την υγεία, όσων παραμένουν στο Κέντρο της Μόριας εξαιτίας των άσχημων συνθηκών διαβίωσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
 
Υπενθυμίζουν επίσης στην ανακοίνωση, την πάγια θέση τους, ότι «η διαβίωση ανθρώπων σε αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες είναι μείζον ζήτημα, το οποίο τοποθετείται πέρα και πάνω από οποιαδήποτε ανάγκη για απαρέγκλιτη τήρηση της Συμφωνίας ΕΕ και Τουρκίας».
 
Να σημειωθεί ότι το περασμένο Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, βρέθηκε νεκρός έξω από τη σκηνή του, 45χρονος Σύρος, ενώ την περασμένη Τρίτη, 24 Ιανουαρίου, πέθανε άλλος ένας άνδρας, 22 ετών, από την Αίγυπτο. Και στις δύο περιπτώσεις, η αρχική ιατροδικαστική εξέταση δεν μπόρεσε να εξακριβώσει τα ακριβή αίτια του θανάτου των δύο ανδρών. Ζητήθηκε περαιτέρω ιστολογική και τοξικολογική εξέταση, για να διερευνηθεί η πιθανότητα ο θάνατος να επήλθε από αναθυμιάσεις ή εισπνοή άλλων αερίων.

Μουζάλας: Να διερευνηθούν τα αίτια

«Οφείλουμε να διερευνήσουμε γρήγορα τα αίτια που προκάλεσαν του θανάτους στην Μόρια και να προβούμε σε κινήσεις που θα κάνουν την κατάσταση πιο ελέγξιμη», επισήμανε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας. Κατά τη διάρκεια άτυπης ενημέρωσης, τόνισε επίσης ότι δεν μπορεί να αποσυνδέσει τους θανάτους από το γεγονός του υπερπληθυσμού στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης και πρόσθεσε ότι το υπουργείο περιμένει τα αποτελέσματα των ιατροδικαστικών εξετάσεων για να προβεί εκ νέου σε ενημέρωση.

Δείτε βίντεο:
Τραγωδία: Κι άλλος μετανάστης νεκρός στη Μόρια


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης