Εικόνες ντροπής και στο Δερβένι: Οι παγωμένες τουαλέτες των προσφύγων

Εικόνες ντροπής και στο Δερβένι: Οι παγωμένες τουαλέτες των προσφύγων

Οι «Γιατροί χωρίς Σύνορα» καταγράφουν με το φακό τους τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι πρόσφυγες - Η Διεθνής Αμνηστία κραυγάζει ότι οι πρόσφυγες διατρέχουν θανάσιμο κίνδυνο από το κρύο - Δεν επιβιβάζονται πρόθυμα στο «Λέσβος» οι μετανάστες της Μόριας - Κρούσματα ψώρας στη Χίο

Εικόνες ντροπής και στο Δερβένι: Οι παγωμένες τουαλέτες των προσφύγων
Η μεταστέγαση των προσφύγων και
μεταναστών ώστε να τεθεί ένα τέλος στο μαρτύριό τους αλλά και τον διεθνή διασυρμό της Ελλάδας, πιθανότατα, θα ολοκληρωθεί όταν πια θα έχουν λιώσει τα χιόνια. Στη Μυτιλήνη το πολεμικό αρματαγωγό «Λέσβος» τρομάζει τους πρόσφυγες και ελάχιστοι έχουν αποφασίσει να επιβιβαστούν.
Καχύποπτοι απέναντι στους Έλληνες αρμόδιους, φοβούμενοι ότι το πλοίο θα αποπλεύσει και θα τους επιστρέψει στα τουρκικά παράλια, οι «φιλοξενούμενοι» αλλοδαποί προτιμούν να ξεπαγιάζουν στα ακατάλληλα αντίσκηνά τους στη στεριά, παρά να δοκιμάσουν τη -σχετική- ζεστασιά του οχηματαγωγού. Ενώ το «Λέσβος» θα μπορούσε να δεχτεί περίπου 500 άτομα, έως το πρωί της Πέμπτης στην πλατφόρμα του δεν είχαν εγκατασταθεί ούτε 100.

Όμως, ακόμη και μετά από την υποχώρηση της πρωτοφανούς κακοκαιρίας και όπως πιστεύουν οι «Γιατροί χωρίς Σύνορα», η κατάσταση στους προσφυγικούς καταυλισμούς είναι τραγική. Και εμμέσως πλην σαφώς επιτίθενται στον, επίσης γιατρό και ακτιβιστή φιλάνθρωπο, υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, τον κ.
Κλείσιμο
Γιάννη Μουζάλα με το τελευταίο δελτίο τύπου τους. Το οποίο περιέχει μια αναφορά για το τι συμβαίνει σήμερα, σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, με τους πρόσφυγες: «Η κατάσταση παραμένει δύσκολη για τους ανθρώπους στους καταυλισμούς σε όλη την Ελλάδα. Στην Αττική και στα νησιά του Αιγαίου έχουν υποχωρήσει τα καιρικά φαινόμενα, ωστόσο πολλά προβλήματα παραμένουν άλυτα καθώς εκατοντάδες άνθρωποι εξακολουθούν να διαμένουν σε σκηνές.

Στη Βόρεια Ελλάδα οι συνθήκες παραμένουν εξαιρετικά δύσκολες. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα αποκάλυψαν την ακαταλληλότητα των εγκαταστάσεων και την τραγική ολιγωρία των ελληνικών Αρχών. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν να στεγαστούν όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στα νησιά σε αξιοπρεπή και ζεστά καταλύματα που είναι κατάλληλα για τον χειμώνα. Στη Λέσβο, ο καταυλισμός στη Μόρια είναι γεμάτος λάσπη και υγρασία και οι άνθρωποι κρυώνουν. Πολλές σκηνές έχουν καταστραφεί από το βάρος του χιονιού και τη βροχή. Σε πολλά σημεία λιμνάζουν νερά και η μετακίνηση είναι δύσκολη. Η μεταφορά 120 προσφύγων στη νέα ζώνη του hotspot προχωρά με αργούς ρυθμούς.

Στη Σάμο χίλιοι περίπου άνθρωποι ζουν ακόμα σε σκηνές μέσα στη λάσπη, σε μια περιοχή που πλημμύρισε τις ημέρες της κακοκαιρίας. Ο Δήμος διανέμει τις κουβέρτες που είχαν προσφέρει οι 'Γιατροί Χωρίς Σύνορα' τον περασμένο Αύγουστο, σε πρόσφυγες και γενικά σε ευάλωτους ανθρώπους στο νησί. Οι 'Γιατροί Χωρίς Σύνορα' μετέφεραν ακόμη 23 ευάλωτους ανθρώπους σε καταλύματα εκτός του hotspot.

Στη Βόρεια Ελλάδα επικρατούν ακόμα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ την Πέμπτη είχαμε ελαφριά χιονόπτωση. Το χιόνι στη Θεσσαλονίκη έφτασε τις προηγούμενες μέρες τους 15 πόντους. Λόγω της κακοκαιρίας είναι πολύ δύσκολες οι μετακινήσεις. Στον καταυλισμό της Softex επικρατούν πολύ δυσμενείς συνθήκες. Παγωμένες σωληνώσεις, κομμένο ηλεκτρικό ρεύμα και σε μερικές περιπτώσεις παντελής απουσία θέρμανσης.

Εικόνες ντροπής από τον καταυλισμό των προσφύγων στο Δερβένι καταγράφουν την ίδια ώρα με το φακό τους οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα».

«Καλημέρα από το Δερβένι, τον καταυλισμό κοντά στη Θεσσαλονίκη. Ένας από οτυς κατυλισμούς που ήταν "προετοιμασμένος για το χειμώνα". Προσπαθήστε να κάνετε μπάνιο κάτω από αυτές τις συνθήκες» γράφουν στο λογαριασμό τους στο Twitter ανεβάζοντας τη σχετική φωτογραφία. 




 Οι συνθήκες διαβίωσης είναι επίσης πολύ δύσκολες στον καταυλισμό της Μαλακάσας. Τις ημέρες της έντονης χιονόπτωσης δεν υπήρχε νερό γιατί είχαν παγώσει οι σωληνώσεις, ενώ υπήρχαν διακοπές και στην ηλεκτροδότηση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Κάποια από τα κοντέινερ έχουν επισκευαστεί, αλλά είναι σε κακή κατάσταση. Υπάρχει έντονη υγρασία που τα διαπερνά και οι συσκευές θέρμανσης δεν επαρκούν. Οι πρόσφυγες αναφέρουν επίσης ότι δεν τρέφονται καλά.

Οι 'Γιατροί Χωρίς Σύνορα' είχαν προειδοποιήσει από τον Οκτώβριο ότι οι προετοιμασίες για τον χειμώνα είναι ανεπαρκείς και θα έχουμε μεγάλα προβλήματα στους καταυλισμούς. Η ολιγωρία που επέδειξαν οι ελληνικές Αρχές αλλά και οι εταίροι της Ε.Ε. που είχαν την ευθύνη για τις εγκαταστάσεις είναι μεγάλη και δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία».

Μύδροι από τη Διεθνή Αμνηστία

«Οι πρόσφυγες, παγιδευμένοι από τις απάνθρωπες πολιτικές της Ε.Ε., κινδυνεύουν να παγώσουν μέχρι θανάτου στα ελληνικά νησιά εν μέσω του χιονιά» τονίζει ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας. Η οργάνωση εξηγεί ότι «από την υιοθέτηση της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας τον περασμένο Μάρτιο έως και σήμερα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν 'αποθηκεύσει' τους αιτούντες άσυλο στα ελληνικά νησιά, με σκοπό να τους στείλουν πίσω στην Τουρκία, θεωρώντας εσφαλμένα ότι τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων θα γίνουν σεβαστά στη γειτονική χώρα. Όμως, οι επιστροφές δεν συνέβησαν με τον τρόπο που οι ηγέτες ανέμεναν, με αποτέλεσμα υπερπληθυσμό, αυξανόμενη αγωνία και χαμένες ελπίδες».

Η κα Λία Γώγου, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα, λέει ότι «οι σοκαριστικές εικόνες ανδρών, γυναικών και παιδιών που επιβιώνουν σε σκηνές σκεπασμένες από χιόνι, σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός, αποτελούν μαύρη κηλίδα στη συλλογική μας συνείδηση και αποτυπώνουν το ανθρώπινο κόστος της συμφωνίας μεταξύ της Ε.Ε και της Τουρκίας. Η αποστολή της Διεθνούς Αμνηστίας στα ελληνικά νησιά τον Δεκέμβριο έδειξε ότι οι σημερινές άθλιες συνθήκες θα έπρεπε να είχαν προβλεφθεί και να είχαν ληφθεί μέτρα για την αποφυγή τους».

Και η ανακοίνωση συνεχίζει υπογραμμίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή, και σε αυτές τις θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, ζωές ανθρώπων βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο. Για το λόγο αυτό, το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας ζητεί από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker και τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να αναλάβουν άμεσα δράση και, πιο συγκεκριμένα, να θέσουν ως ύψιστη προτεραιότητά τους τις ανθρώπινες ζωές και να συνεργαστούν με τις άλλες κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. για να μεταφερθούν οι πρόσφυγες εκτός των ελληνικών νησιών και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Συγκεκριμένα, η Διεθνής Αμνηστία καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να διασφαλίσουν ότι:

• Οι παγιδευμένοι στα ελληνικά νησιά αιτούντες άσυλο θα μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα για να καταγραφούν, θα τους εξασφαλισθεί κατάλληλη υποδοχή και θα εξετασθούν οι αιτήσεις ασύλου τους, με σκοπό τη μετεγκατάστασή τους σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

• Κατόπιν συντονισμένων προσπαθειών, η Ελλάδα θα παράσχει αξιοπρεπείς εγκαταστάσεις υποδοχής και ότι οι αιτήσεις ασύλου θα καταγράφονται και θα εξετάζονται δεόντως».

Ψώρα στη Χίο

Όπως γράφει η ιστοσελίδα politischios.gr μεταφέροντας δηλώσεις γιατρών και νοσηλευτών από το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο εργοστάσιο της ΒΙ.ΑΛ., «δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ακριβώς τον αριθμό των μεταναστών που έχουν προσβληθεί από την ψώρα, αλλά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας κυμαίνεται γύρω στα 30 άτομα. Είναι γεγονός ότι όλο αυτό έρχεται ως αποτέλεσμα των συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών στη ΒΙ.ΑΛ., όμως το προσωπικό και ιδιαίτερα οι γιατροί προσπαθούν να αντιμετωπίσουν άμεσα το κάθε περιστατικό».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης