Η κακοκαιρία σαρώνει τη μισή Ελλάδα

Η κακοκαιρία σαρώνει τη μισή Ελλάδα

Καταιγίδες, ισχυροί άνεμοι μέχρι και ανεμοστρόβιλοι «χτύπησαν» περιοχές σε Ήπειρο, Θεσσαλία και Πελοπόννησο - Από το Σαββατοκύριακο θα περιοριστούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα - Διαβάστε αναλυτική πρόγνωση 

Η κακοκαιρία σαρώνει τη μισή Ελλάδα
Τη μισή Ελλάδα σαρώνει η κακοκαιρία τα τελευταία 24ωρα καθώς σφοδρές βροχοπτώσεις και ισχυροί άνεμοι μετέτρεψαν τους δρόμους σε ποτάμια σε πολλές περιοχές της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα χαρακτηρίστηκαν και από ανεμοστρόβιλους που «χτύπησαν» το Κατάκολο και τον Λαγανά Ζακύνθου, με τις αρμόδιες αρχές να βρίσκονται επί ποδός και τους κατοίκους να προσπαθούν να προστατεύσουν τις περιουσίες τους.
Τις τελευταίες ώρες προβλήματα προκάλεσε η βροχόπτωση και στην Ανατολική Θεσσαλονίκη.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε 20 κλήσεις για άντληση υδάτων σε Επανομή, Μηχανιώνα και Αγία Τριάδα. Λόγω της βροχόπτωσης δεν έλειψαν τα τροχαία ατυχήματα και νωρίτερα δίπλωσε νταλίκα στην περιφερειακή οδό.

Σημαντικές ζημιές έχουν υποστεί από το πρωί της Τρίτης, πολλές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας εξαιτίας της απότομης αλλαγής του καιρού και τις ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή. Συγκεκριμένα στην Ηγουμενίτσα, άνθρωποι κινδύνευσαν όταν το ρέμα στο Καραβοστάσι φούσκωσε και παρέσυρε ένα αυτοκίνητο μια οικογένειας τουριστών από τη Ρουμανία. Το αυτοκίνητο που οδηγούσε η 36χρονη Ρουμάνα, στο οποίο επέβαιναν τα δύο ανήλικα παιδιά της, παρασύρθηκε από τα νερά και σταμάτησε σε ρέμα. Αμέσως ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική της Πάργας και ξεκίνησε η επιχείρηση διάσωσης. Η γυναίκα και τα δύο παιδιά, οι οποίοι κάνουν διακοπές στην Πέρδικα, είναι καλά στην υγεία τους. Παράλληλα, η έντονη βροχόπτωση συνεχίζεται από το βράδυ της Δευτέρας στις παραλιακές περιοχές της Ηπείρου και έχει μετατρέψει τους δρόμους σε ποτάμια. 

Κλείσιμο
Σημειώνεται ότι οι έντονες βροχοπτώσεις έχουν δημιουργήσει προβλήματα στο οδικό δίκτυο των Συβότων, της Πέρδικας και της Πάργας.





Τις ίδιες εικόνες καταστροφής αντίκρισαν οι κάτοικοι και στην Πέρδικα Θεσπρωτίας, μετά τη θεομηνία. Στην περιοχή η δυνατή μπόρα είχε ως αποτέλεσμα οι δρόμοι να μετατραπούν σε χείμαρρους και να περάσουν μέσα από την πόλη παρασύροντας τα πάντα στο πέρασμά τους. Από τα ορμητικά νερά γκρεμίστηκε και ένας μαντρότοιχος που έπεσε σε παρκαρισμένο αυτοκίνητο προκαλώντας ζημιές.
 
Ζημιές καταγράφηκαν και στην Ηλεία. Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή προκάλεσαν πολλές υλικές ζημιές σε μάντρες και σκεπές κατοικιών. Πολλά προβλήματα δημιουργήθηκαν και στην κυκλοφορία των οχημάτων, καθώς αρκετοί δρόμοι είναι πλημμυρισμένοι.

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, ενώ έχει δεχθεί 150 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και 10 κλήσεις για κοπές δένδρων. Επίσης δυο ήταν και τα περιστατικά στα οποία άνδρες της Π.Υ. παρείχαν βοήθεια σε οδηγούς οχημάτων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει αυτή την στιγμή ο Πύργος και η Αμαλιάδα.



Στο μεταξύ ανεμοστόβιλος «χτύπησε» το Κατάκολο και τον Λαγανά Ζακύνθου, με τους κατοίκους και τους τουρίστες να παρακολουθούν το σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα φαινόμενο. 





Σφοδρή καταιγίδα έπληξε και την ευρύτερη περιοχή του Βόλου με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στις συγκοινωνίες, στις επικοινωνίες και την ηλεκτροδότηση.
Η κακοκαιρία που διήρκησε για περίπου 40 λεπτά, πλημμύρισε δρόμους, όπως στην Νεάπολη και μπροστά στην ΑΓΕΤ - Ηρακλής, όπου με μεγάλη δυσκολία περνούσαν την «λίμνη» τα αυτοκίνητα.

Εντυπωσιακός υδροσίφωνας στη θάλασσα του Λαγανά 




Χωρίς τηλέφωνα, έμειναν για περισσότερες από 4 ώρες το κέντρο και οι ανατολικές περιοχές του Βόλου.

Από τις 6 το απόγευμα, χωρίς ηλεκτροδότηση είναι οι περιοχές Άναυρος, Νέα Δημητριάδα, Αστέρια, Αγριά και Λεχώνια, όπως και χωριά του Νοτίου Πηλίου.

Δεκάδες φωτεινοί σηματοδότες τέθηκαν εκτός λειτουργίας, με αποτέλεσμα να επιταθεί το μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα του Βόλου.

Προληπτικές εργασίες στην Περιφέρεια Αττικής

Να καθαρίσουν τα φρεάτια υδροσυλλογής στο οδικό δίκτυο της αρμοδιότητας της και τα ρέματα, όπου κρίνεται αναγκαίο, ώστε να αποκατασταθεί η ροή τους, έδωσε εντολή σε όλες τις Τεχνικές Υπηρεσίες της, η Περιφέρεια Αττικής, προκειμένου να αποφευχθούν πλημμυρικά  φαινόμενα, μετά το έκτακτο δελτίο για ισχυρές βροχές και καταιγίδες, από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, βρίσκεται ήδη σε  επιφυλακή. Ζητήθηκε επίσης ο έλεγχος, η συντήρηση και η επιτάχυνση όλων των αντιπλημμυρικών έργων, σε περιοχές που θεωρούνται επικίνδυνες για πρόκληση ζημιών από πλημμύρες, καθώς και σε περιοχές που έχουν πληγεί από πρόσφατες δασικές πυρκαγιές. 

Τέλος, η Περιφέρεια καλεί τους δημάρχους της Αττικής, να επιμεληθούν με τη σειρά τους τον καθαρισμό των φρεατίων υδροσυλλογής του οδικού δικτύου που ανήκει στην αρμοδιότητα τους.

Ο καιρός τις επόμενες ημέρες 

Για την Τετάρτη βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο μεγαλύτερο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας, με εξαίρεση την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όπου υπάρχει πιθανότητα τοπικών βροχών τις απογευματινές ώρες στην Ανατολική Μακεδονία. Τα φαινόμενα αναμένονται να είναι ισχυρά τις πρωινές ώρες σε περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Στερεάς, την Ήπειρο και αργότερα στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία και πιθανότατα θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους. Στη νησιωτική χώρα, αναμένονται λίγες νεφώσεις αυξημένες στο Δυτικό Αιγαίο με βροχές στο Βορειοδυτικό Αιγαίο και τις Κυκλάδες. Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά από ανατολικές διευθύνσεις έως μέτριοι 5 μποφόρ και στο Βόρειο Αιγαίο τοπικά ισχυροί 6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο κυρίως στα νότια.

Την Πέμπτη βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια, με κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις έως μέτριοι 5 μποφόρ και στο Ιόνιο από ανατολικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο στη Βόρεια Κρήτη.

Με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία οι βροχές θα συνεχιστούν στα δυτικά και κεντρικά κυρίως τμήματα και την Παρασκευή, ενώ το Σαββατοκύριακο οι βροχές φαίνεται να περιορίζονται στα δυτικά ηπειρωτικά και το Βόρειο Ιόνιο.

Φωτογραφίες σήμερα από Κυλλήνη




























Δείτε φωτογραφίες 




















Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης