Κώστας Μήτσης: Ο Ηπειρώτης που έστησε μια μίνι αυτοκρατορία από ένα πλεκτήριο

Κώστας Μήτσης: Ο Ηπειρώτης που έστησε μια μίνι αυτοκρατορία από ένα πλεκτήριο

Η διαδρομή ζωής του δαιμόνιου επιχειρηματία που ξεκίνησε ως πωλητής ενδυμάτων και έγινε εκδότης και μεγαλοξενοδόχος 

Κώστας Μήτσης: Ο Ηπειρώτης που έστησε μια μίνι αυτοκρατορία από ένα πλεκτήριο
Τα όνειρα του Κώστα Μήτση που έφυγε το πρωί της Κυριακής από τη ζωή, ήταν πολύ μεγάλα για να χωρέσουν στο Κρυονέρι Πωγωνίου, το μικρό χωριό που γεννήθηκε, το οποίο λάτρευε κυριολεκτικά.

Γεννημένος λίγο πριν ηχήσουν οι κλαγγές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, είναι από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής του ένα ανήσυχο παιδί, που σκέφτεται πολύ.

Όταν κατεβαίνει στην Αθήνα, το 1950, μένει στην Πλάκα, φοιτά στο 1ο Γυμνάσιο Αθηνών στην Πλάκα και έφηβος ακόμη αρχίζει να καταπιάνεται με διάφορες δουλειές. Είναι πολύ καλός πωλητής, τόσο που κάποιοι φίλοι του χρόνια αργότερα έλεγαν ότι ο Κώστας μπορούσε να πουλήσει ακόμη και πάγο στην Αλάσκα.

Κλείσιμο
Στο σχολείο μαθαίνει τα συμβατικά, στον δρόμο όμως μαθαίνει την ζωή, τους νόμους της αγοράς, το πώς να γίνεται καλύτερος και πάνω απ’ όλα πώς να προβλέπει τι θα έχει ζήτηση, τι θέλει ο πελάτης.

Στα δεκαεφτά του χρόνια, ενεργοποιείται στον χώρο της κλωστοϋφαντουργίας, όταν με τα λεφτά που είχε μαζέψει ανοίγει ένα πλεκτήριο.

Στην αρχή απασχολεί περί τα τριάντα άτομα, όμως όσο οι δουλειές και οι παραγγελίες μεγαλώνουν, τόσο αυξάνεται και το προσωπικό, που φτάνει τα εκατόν εβδομήντα άτομα μέσα σε δέκα χρόνια.

Σέβεται τον ανταγωνισμό, αλλά με έναν μαγικό τρόπο, οι τιμές του στις προσφορές, είναι σχεδόν πάντα καλύτερες από αυτές των αντιπάλων του.

Στα είκοσι εφτά του χρόνια το κρυφό του όνειρο να ασχοληθεί με το θέατρο και την υποκριτική, είναι πια μια όμορφη ανάμνηση.

Βλέποντας μπροστά επενδύει στον τουρισμό και είναι αυτός που ανοίγει το πρώτο all inclusive ξενοδοχείο στην Κω, το Ramira, εισάγοντας ένα νέο μοντέλο φιλοξενίας.

Το ένα ξενοδοχείο φέρνει το δεύτερο και εκμεταλλευόμενος τις όποιες συγκυρίες, επεκτείνει δυναμικά την αλυσίδα των Mitsis Hotels σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Θα ακούσει πολλά όταν δραστηριοποιείται στην Ρόδο, όπως για τις φιλικές του σχέσεις με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, όμως το αυτί του δεν ιδρώνει. 

Την περίοδο που ο «Ελεύθερος Τύπος» ταλανίζεται από την εσωτερική κρίση και την αντιπαράθεση του Γιώργου Κύρτσου με τον Δημήτρη Ρίζο, ο τελευταίος που είναι στενός φίλος του δέχεται την πρότασή του να ανοίξουν μια καινούργια εφημερίδα, τον «Αδέσμευτο Τύπο», ενώ αργότερα θα αγοράσει και την ιστορική εφημερίδα «Βραδυνή».

Η γυναίκα της ζωής του ακούει στο όνομα Τζένη και θα του χαρίσει δύο παιδιά, την Χριστίνα και τον Σταύρο, που σήμερα ασχολούνται αποκλειστικά με τον ξενοδοχειακό όμιλο, έχοντας φέρει νέο δημιουργικό αέρα στο management, ενώ ο ίδιος μέχρι πρότινος εξακολουθούσε να ασχολείται με την ξενοδοχειακή αυτοκρατορία που έστησε από το μηδέν, η οποία πλέον αριθμεί είκοσι ξενοδοχεία.

Η γνωριμία του πριν από περίπου δέκα χρόνια με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, του έδωσε την άνεση στην Έκθεση Τουρισμού στο Βερολίνο να έχουν μια ολιγόλεπτη συζήτηση, την οποία αποκάλυψε σε συνέντευξή του τον περασμένο Νοέμβριο. Με τον πληθωρικό του λόγο της είπε: «Η κυβέρνησή μας είναι λίγο άπειρη, είναι καλά παιδιά αλλά άπειροι. Βοηθήστε τους γιατί βοηθώντας αυτούς βοηθάτε κι εμάς».

Τι του απάντησε η Μέρκελ; «Έχετε δίκιο και θα κάνω ό,τι μπορώ» πριν αποχαιρετήσει χαμογελαστή τον Πωγωνίσιο που ξεκίνησε από ένα πλεκτήριο και έγινε ο βασιλιάς του all inclusive.    

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα λάβει χώρα την Τρίτη 30 Αυγούστου στις 15.00 στη Μητρόπολη Αθηνών και η ταφή στην πατρίδα του, στο Κρυονέρι Ιωαννίνων, την Τετάρτη 31 Αυγούστου.

Απόσπασμα από παλαιότερη συνέντευξή του 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης