Προσφυγικό: Άλλοι 144 στα νησιά - Plan B ετοιμάζει η Ευρώπη

Προσφυγικό: Άλλοι 144 στα νησιά - Plan B ετοιμάζει η Ευρώπη

Οι μετανάστες έφτασαν μέχρι και στη Μύκονο - Πάνω από 260 άτομα έφτασαν στα ελληνικά νησιά χθες - Τι αναφέρεται σε εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ

Προσφυγικό: Άλλοι 144 στα νησιά - Plan B ετοιμάζει η Ευρώπη
Ενώ η Ευρώπη ανησυχεί για το ενδεχόμενο κατάρρευσης της συμφωνίας με την Τουρκία για το προσφυγικό, τα ελληνικά νησιά «βουλιάζουν» ξανά από πρόσφυγες και μετανάστες, σε σχέση με τις μηδενικές ροές των προηγούμενων εβδομάδων.

Πράγματι, από το πρωί της Πέμπτης μέχρι και το πρωί της Παρασκευής έφτασαν στα νησιά μας 261 μετανάστες και μέχρι σήμερα το πρωί είχαν φτάσει άλλοι 144, με τον συνολικό αριθμό να ξεπερνά πλέον τους 11.209.

Το γεγονός που προκάλεσε, ωστόσο, έκπληξη ήταν η χθεσινή άφιξη μιας ομάδας 35 μεταναστών σε πολυσύχναστη παραλία της Μυκόνου! Οι μετανάστες έφτασαν χθες το μεσημέρι στην παραλία Φραγκιά με ιστιοφόρο και στη συνέχεια πήγαν ως την Λια. Όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο, οι λουόμενοι στην γνωστή παραλία της Μυκόνου παρακολουθούσαν έκπληκτοι τους μετανάστες να περνούν δίπλα τους, κουβαλώντας σε βαλίτσες και σακούλες τα λιγοστά τους υπάρχοντα.
Κλείσιμο

Μετανάστες στη Μύκονο




Plan B ετοιμάζει η Ευρώπη
Η αύξηση του αριθμού των μεταναστών που φτάνουν στην χώρα μας έρχεται την ώρα που, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, οι Γερμανοί προειδοποιούν ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας μπορεί να καταρρεύσει και υποστηρίζουν ότι ήδη παρατηρούνται προβλήματα στην επαναπροώθηση προσφύγων από την Ελλάδα προς την Τουρκία.

Όπως αναφέρεται σε εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, που επικαλείται το Spiegel, οι συνέπειες των τρεχουσών εξελίξεων στην Τουρκία είναι «τελείως ασαφείς» και έτσι «δεν αποκλείεται να υπάρξει εκ νέου η ανάγκη ανάληψης δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο». 

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, οι άνθρωποι του υπουργείου αισθάνονται ότι το θέμα εμπίπτει στην αρμοδιότητά τους, επειδή η προσφυγική κρίση συνεπάγεται κόστη για τον γερμανικό προϋπολογισμό.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, σε περίπτωση που καταρρεύσει η συμφωνία με την Άγκυρα θα πρέπει να «προστατευτούν αξιόπιστα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας από την Frontex. Οι δε πρόσφυγες που θα κατέφθαναν στην Ευρώπη ή που δεν θα μπορούσαν να απελαθούν για ανθρωπιστικούς λόγους, θα πρέπει να μεταφέρονται σε κέντρα υποδοχής που βρίσκονται κοντά στα σύνορα, προκειμένου να γίνεται εκεί η καταγραφή τους. Στη συνέχεια θα πρέπει να «κατανέμονται βάσει ποσόστωσης στα κράτη-μέλη».


Πρέπει να διασφαλιστεί η συνεργασία της Ελλάδας
Αξιοσημείωτο είναι ότι στο έγγραφο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ αναφέρεται ότι «θα πρέπει να διασφαλιστεί η πλήρης συνεργασία της Ελλάδας, ακόμη και με την άσκηση οικονομικών πιέσεων».

Σε διαφορετική περίπτωση, σύμφωνα με το έγγραφο, υπάρχει ο κίνδυνος υποχώρησης σε μια συνοριακή γραμμή, η οποία μπορεί να κρατηθεί μόλις στα δυτικά Βαλκάνια.

Επίσης, σε περίπτωση που μετατοπισθούν οι διαδρομές των προσφύγων, δεν αποκλείεται η επέκταση των συνοριακών ελέγχων και προς τα σύνορα της Γερμανίας με τη Γαλλία και την Ελβετία. Για την «προστασία των εξωτερικών συνόρων, συμπεριλαμβανομένων των επαναπροωθήσεων», οι τρίτες χώρες αποκτούν «ξεχωριστή σημασία»: η «προθυμία αλλά και δυνατότητά τους για συνεργασία» μπορεί να ενισχυθεί οικονομικά, όπως αναφέρεται.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης