Εύβοια: Εκτός ελέγχου το μέτωπο της φωτιάς στη μονή Γαλατάκη

Εύβοια: Εκτός ελέγχου το μέτωπο της φωτιάς στη μονή Γαλατάκη

Σε ύφεση βρίσκεται το δεύτερο μέτωπο, στη Λίμνη Ευβοίας - Μάχη για τρίτη ημέρα, κάτω από ακραίες συνθήκες, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά δίνουν οι πυροσβέστες - «Ριψοκινδυνεύουμε την ίδια μας τη ζωή», λένε στο protothema.gr 

Εύβοια: Εκτός ελέγχου το μέτωπο της φωτιάς στη μονή Γαλατάκη
Δύσκολες ώρες, εκτός από τους κατοίκους, περνούν και τα μέλη του πυροσβεστικού σώματος στην Εύβοια.

Κάτω από αντίξοες συνθήκες, πολύωρες βάρδιες, με τον καύσωνα και με το πύρινο μέτωπο, προσπαθούν με όλες τις δυνάμεις τους να πραγματοποιήσουν το έργο τους και να σώσουν ότι μπορούν.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής έχουν επικεντρώσει την προσπάθειά τους στον περιορισμό της φωτιάς που μαίνεται βόρεια της Μονής Γαλατάκη, δημιουργώντας αντιπυρικές ζώνες στο δάσος, ώστε να διακόψουν σε ένα συγκεκριμένο σημείο την επέλαση της πύρινης λαίλαπας. Οι προσπάθειες που καταβάλουν είναι υπεράνθρωπες, ενώ, λόγω της νύχτας, δεν έχουν την υποστήριξη των εναέριων μέσων. Το μέτωπο που βρισκόταν κοντά στη Λίμνη Ευβοίας βρίσκεται σε ύφεση και έχει τεθεί υπό έλεγχο.

Κλείσιμο
Κάποιοι από τους πυροσβέστες αφιέρωσαν λίγο από τον πολύτιμο χρόνο τους και μίλησαν στο protothema.gr
για το τι πραγματικά αντιμετωπίζουν.





«Είναι πάρα πολύ δύσκολες οι συνθήκες. Είναι τρεις μέρες τώρα που η Εύβοια καίγεται και εγώ με τους συναδέλφους μου κάνουμε ότι μπορούμε για να σώσουμε περιουσίες ανθρώπων, τα σπίτια τους γιατί σε ορισμένους οικισμούς η φωτιά έφτασε μέχρι τις αυλές των σπιτιών τους. Μας λένε οι διοικητές να αλλάξουμε βάρδια να πάμε να ξεκουραστούμε για να συνεχίσουμε το βράδυ, αλλά δεν μπορώ να φύγω από τη στιγμή που βλέπω οικογένειες με τα λάστιχα στα χέρια να είναι έξω από τα σπίτια τους, έτοιμοι να σβήσουν τη φωτιά και να ζητούν από εμένα βοήθεια»
, λέει στο protothema.gr ο κ. Κωνσταντίνος, πυροσβέστης που επιχειρεί στην περιοχή.

Υποστηρίζουν ότι υπάρχουν δυνατές φλόγες, υψηλές θερμοκρασίες, επικίνδυνα σημεία πάνω στο βουνό και γενικότερα θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα.

«Είναι πραγματικά αντίξοες οι συνθήκες. Ριψοκινδυνεύουμε και την ίδια μας τη ζωή. Δυσκολευόμαστε να αναπνεύσουμε, προσπαθούμε να μπούμε μέσα σε ρεματιές γιατί εκεί είναι οι περισσότερες εστίες φωτιάς και εκεί γίνονται αναζωπυρώσεις. Η ζέστη είναι ανυπόφορη αλλά πρέπει να κάνω το καθήκον μου. Η φωτιά είναι απρόβλεπτη. Τη στιγμή που πας να σβήσεις ένα μέτωπο, κοιτάς πίσω σου και βλέπεις ένα άλλο. Λόγω των ανέμων είναι δύσκολο να πετούν συνέχεια ελικόπτερα και όλη η δουλειά γίνεται από εμάς από τις επίγειες δυνάμεις», αναφέρει ο κ. Νικηφόρος.

Την ίδια ώρα η περιοχή της Λίμνης Ευβοίας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να ενισχυθεί η παροχή άμεσης βοήθειας για την αποκατάσταση των ζημιών από την πύρινη λαίλαπα.

Το αίτημα υποβλήθηκε από τον δήμαρχο της Λίμνης Χρήστο Καλυβιώτη στη διάρκεια σύσκεψης στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Δημόσιας Τάξης, Νίκου Τόσκα.




Σήμερα δύο νέα πύρινα μέτωπα ξέσπασαν στο νησί έπειτα από αναζωπυρώσεις.

Το ένα κινείται προς τη Μονή Γαλατάκη, όπου πνέουν νοτιοανατολικοί άνεμοι. Η δεύτερη αναζωπύρωση σημειώθηκε στη Φαράκλα -από όπου ξεκίνησε και η πυρκαγιά το μεσημέρι του Σαββάτου- και κινείται προς τον Αρχάγγελο. Εκεί επιχειρούν μηχανήματα για να ανοίξουν δρόμους, καθώς η περιοχή είναι δύσβατη για τα οχήματα. Λίγο μετά τις 19.00 η κατάσταση στο δεύτερο μέτωπο στα Φαράκλα έδειχνε καλύτερη καθώς η φωτιά εκεί ήταν σε ύφεση, σύμφωνα με την πυροσβεστική.

Στην προσπάθεια κατάσβεσης επιχειρούν 140 πυροσβέστες με 58 οχήματα, 74 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 30 στρατιώτες, 27 υδροφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά), 12 χωματουργικά μηχανήματα, ενώ τρία αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα επιχειρούν από αέρος.


Δείτε βίντεο:






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης