Πλημμύρες και καταιγίδες στη δυτική Ελλάδα - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Μεγαλόπολη

Πλημμύρες και καταιγίδες στη δυτική Ελλάδα - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Μεγαλόπολη

Πάνω από 200 κλήσεις στην Πυροσβεστική για αντλήσεις υδάτων στη Μεγαλόπολη και 75 στην Τρίπολη - Βρέχει ασταμάτητα στην Κεφαλονιά όπου δύο πτήσεις δεν προσγειώθηκαν

Πλημμύρες και καταιγίδες στη δυτική Ελλάδα - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Μεγαλόπολη
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσεται ο δήμος Μεγαλόπολης, λόγω των προβλημάτων που προκλήθηκαν από την σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει  την δυτική Ελλάδα και η οποία σύμφωνα με τους επιστήμονες οφείλεται στο φαινόμενο της «Ψυχρής Λίμνης».

Λόγω των ισχυρών καταιγίδων η Πυροσβεστική δέχθηκε περισσότερες από 200 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων στη Μεγαλόπολη και 75 στην Τρίπολη, καθώς πολλά υπόγεια σε σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, όπως επίσης πολλά χωράφια και σχεδόν όλοι οι δρόμοι της πόλης!

Μάλιστα, πυροσβέστες απεγκλώβισαν 12 άτομα, κυρίως ηλικιωμένους που εγκλωβίστηκαν σε ισόγεια σπίτια στην πόλη και στο χωριό Περιβόλια, ενώ στη Μεγαλόπολη συγκροτήθηκαν 22 συνεργεία με 45 πυροσβέστες, στην Τρίπολη οκτώ συνεργεία με 16 πυροσβέστες, ενώ από Αθήνα στέλνονται άλλες 23 αντλίες.
Κλείσιμο

Τα tweet της Πυροσβεστικής για την κακοκαιρία



Οι ζημιές που έχουν προκληθεί είναι μεγάλες, τόσο σε δημόσιες όσο και σε ιδιωτικές ιδιοκτησίες, αφού στην περιοχή σημειώθηκε πλημμύρα και το νερό έφθασε σε επτά ώρες τα 191 χιλιοστά.

Σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε και κατόπιν συνεννόησης του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, του αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας, Βαγγέλη Γιαννακούρα και του δημάρχου Μεγαλόπολης, Διονύση Παπαδόπουλου, κινούνται άμεσα οι διαδικασίες για την κήρυξη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης του δήμου Μεγαλόπολης. Μάλιστα, υπήρξε συνεννόηση του περιφερειάρχη με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και τη Δευτέρα θα κινηθούν όλες οι τυπικές διαδικασίες.

Βίντεο του arcadiaportal.gr από την Τρίπολη


Εν τω μεταξύ, στην Τρίπολη αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση, αλλά πλημμύρισαν ισόγεια και υπόγεια σπιτιών, κυρίως στην περιοχή πλησίον του σταθμού ΟΣΕ, ενώ αργά το βράδυ του Σαββάτου απομακρύνθηκαν τα χώματα που είχαν πέσει στην εθνική οδό Τρίπολης-Σπάρτης στο ύψος της Μανθυρέας.

Ωστόσο, λόγω της κακοκαιρίας κατέρρευσε τμήμα της στέγης κοσμικού κέντρου, ενώ βρίσκονταν μέσα σε αυτό περί τα 1.000 άτομα, καλεσμένα σε γαμήλια δεξίωση στην Τρίπολη, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανένα.

Εγκλωβίστηκαν οδηγοί σε τούνελ στην Τρίπολη



Επιπλέον, πρόβλημα υπάρχει και στο δρόμο Τρίπολης-Άστρους, στη γέφυρα της Μαγούλας, όπου τα νερά του Γαρεάτη ποταμού έχουν περάσει πάνω από τη γέφυρα. Ωστόσο, ο αυτοκινητόδρομος μετά την σήραγγα Ραψομμάτη καθαρίστηκε το βράδυ του Σαββάτου και πλέον η κυκλοφορία από και προς την Καλαμάτα αποκαθίσταται σταδιακά.

Βούλιαξε η Μεγαλόπολη όπως φαίνεται στο βίντεο από το kafeneio-megalopolis.gr



Αλλά και στην Καλαμάτα η σφοδρή κακοκαιρία με τις έντονες καταιγίδες συνεχίζεται έντονα μέχρι και αυτή την ώρα και έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στους δρόμους, ενώ νωρίτερα σημειώθηκαν και διακοπές ρεύματος.

Δείτε το βίντεο από το tharrosnews.gr


Την ίδια ώρα, στην Κεφαλονιά βρέχει ασταμάτητα τις τελευταίες ώρες, ενώ ο Μετεωρολογικός Σταθμός Φαρακλάτων είχε καταγράψει μέχρι και τις 16.30 το απόγευμα 56 χιλιοστά βροχής που αντιστοιχούν σε 56 τόνους νερού ανά στρέμμα!

Επίσης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα inkefalonia.grδύο πτήσεις από τη Σουηδία δεν κατάφεραν να προσγειωθούν στο νησί λόγω της κακοκαιρίας και οδηγήθηκαν στην Πρέβεζα, ενώ όπως φαίνεται και στην παρακάτω φωτογραφία από το kefaloniapress.gr ένα ξαφνικό μπουρίνι που έπληξε τον Κατελειό προκάλεσε υλικές ζημιές σε αυτοκίνητα και καταστήματα.



Φωτογραφία από την τοπική ιστοσελίδα kefaloniapress.gr


Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η κακοκαιρία οφείλεται στο φαινόμενο της «Ψυχρής Λίμνης».

Το φαινόμενο αυτό δημιουργήθηκε πάνω από την Ιταλία και προκάλεσε ισχυρές καταιγίδες στη γειτονική χώρα και τώρα κινείται ανατολικά, χτυπώντας αυτή την ώρα τη δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου.

Οι βροχές είναι έντονες σε Κεφαλονιά, Ιθάκη και Ζάκυνθο, ενώ ισχυρές καταιγίδες και άνεμοι πλήττουν τους νομούς Ηλείας και Μεσσηνίας.

Το άστατο σκηνικό του καιρού, φαίνεται πως θα διατηρηθεί και τη Κυριακή, όπου σταδιακά και από τις βραδινές ώρες η κακοκαιρία θα περιοριστεί στα νησιά του βορείου Αιγαίου και την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Έντονη βροχόπτωση στη δυτική Ελλάδα




Εγκλωβισμένοι οδηγοί στην εθνική Τρίπολης-Καλαμάτας
Εν τω μεταξύ, ακινητοποιημένα έμειναν για αρκετές ώρες το Σάββατο τα αυτοκίνητα στη Σήραγγα Ραψομάτη εξαιτίας της σφοδρής χαλαζόπτωσης. 


Στην εθνική οδό Τρίπολης-Καλαμάτας το χαλάζι εγκλώβισε τουλάχιστον 60 αυτοκίνητα μέσα στο τούνελ με αποτέλεσμα να επικρατήσει πανικός καθώς οι οδηγοί λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων δεν μπορούσαν να κινηθούν με τα οχήματά τους. 



Στο σημείο έφτασε όχημα της Αστυνομίας προκειμένου να αποκατασταθεί η κυκλοφορία καθώς το δεξιό ρεύμα του δρόμου παρέμεινε κλειστό για αρκετή ώρα. Περίπου στις 19:30 η Πυροσβεστική ενημέρωνε τους οδηγούς που είχαν εγκλωβιστεί να γυρίσουν πίσω και παραλλήλως εξέτρεπε την κυκλοφορία των αυτοκινήτων από την παλαιά εθνική οδό.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης