Θεατής η ΕΛ.ΑΣ. στον «πόλεμο» των Εξαρχείων

Θεατής η ΕΛ.ΑΣ. στον «πόλεμο» των Εξαρχείων

Δολοφονίες, απαγωγές, εμπρησμοί, ναρκωτικά και λαθρεμπόριο συνθέτουν το νέο σκηνικό

Θεατής η ΕΛ.ΑΣ. στον «πόλεμο» των Εξαρχείων
Στην πιο περίεργη φάση της ιστορίας τους μπήκαν τα Εξάρχεια μετά από μια τριετία έντονων διεργασιών, επεισοδίων και συντροφικών «μαχαιρωμάτων». Η πλατεία-άβατο αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς για ξένες μαφίες ναρκωτικών και λαθρεμπορίου, πεδίο σκληρών επεισοδίων, απαγωγών και άγριων δολοφονιών ενώ ακτιβιστικές ομάδες που μέχρι πριν από μερικούς μήνες αναλώνονταν  σε συμβολικές καταλήψεις διαμαρτυρίας, απέκτησαν όπλα και διαφημίζουν στο Διαδίκτυο την αναβαθμισμένη δράση τους κάνοντας λόγο για «εικόνες από το μέλλον».

Η εκτέλεση την περασμένη εβδομάδα, με επτά σφαίρες στο κεφάλι, ενός αλλοδαπού «ντελιβερά ναρκωτικών» ήρθε να προστεθεί στην άγρια δολοφονία με καλάσνικοφ ενός Αλβανού ντίλερ, στην απαγωγή δύο θαμώνων της πλατείας των Εξαρχείων αλλά και στην καταδρομική επίθεση με πυροβόλο όπλο στο αντιεξουσιαστικό στέκι «ΒΟΞ». Ολα αυτά μέσα σε λίγους μήνες, χωρίς οι αρμόδιες υπηρεσίες να εξιχνιάσουν κανένα από τα παραπάνω περιστατικά. Η Αστυνομία δείχνει να ανησυχεί για το νέο status quo, όμως η δράση της περιορίζεται σε εμπιστευτικές αναφορές, διαβαθμισμένες απόρρητες εκθέσεις και αδυνατεί να παίξει ρόλο στα όσα διαδραματίζονται στο «ανεξάρτητο κρατίδιο των Εξαρχείων». Δεν είναι τυχαίο ότι τα μεσάνυχτα της Πέμπτης μια από τις σκληρές ομάδες έκαψε ένα λεωφορείο και ένα τρόλεϊ, έσπασε βιτρίνες ταμπουρώθηκε στο Πολυτεχνείο και “έπαιξε” κλεφτοπόλεμο με τα ΜΑΤ χωρίς να γίνει ούτε μια σύλληψη...

Ακόμα και όταν ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Πανούσης βγήκε ανοιχτά και μίλησε για «μισθωμένους μπαχαλάκηδες», «μαφίες που ελέγχουν τα Εξάρχεια» και «γνώση της Αστυνομίας για το τι παίζεται» δεν κουνήθηκε φύλλο και η έκθεση της Κρατικής Ασφάλειας που είχε την ακτινογραφία της πλατείας μπήκε και πάλι στο συρτάρι...

Σήμερα αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που έχουν άριστη γνώση του θέματος κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου μιλώντας για επικίνδυνη αντιπαράθεση αντιεξουσιαστών και αλβανικής μαφίας, εκπαίδευση νεαρών μεταναστών από τις εμπόλεμες ζώνες σε υπό κατάληψη κτίρια των Εξαρχείων, αλλά και την ύπαρξη ενός ψυχρόαιμου εκτελεστή που έφαγε μέρα μεσημέρι τον 36χρονο Αιγύπτιο με το ψευδώνυμο Χαμπίμπι.

Κλείσιμο
Οι μαφίες των ναρκωτικών και του λαθρεμπορίου  

Η απουσία της Αστυνομίας στην περιοχή αποτελεί βασικό παράγοντα της ανομίας που επικρατεί στην πλατεία. Οι μαφίες των ναρκωτικών, εκμεταλλευόμενες τη χαλαρή αυτή κατάσταση, έχουν μετατρέψει τα Εξάρχεια σε κέντρο διακίνησης φθηνών και κακής ποιότητας ναρκωτικών για όλη την Αττική. Αλβανοί μαφιόζοι λύνουν και δένουν με δεκάδες ντελιβεράδες ηρωίνης και χασίς να περιφέρονται στην πλατεία, «επιστάτες» με πιτ μπουλ να περιπολούν στα στενά δρομάκια για να ελέγχουν αν όλα πάνε καλά στα τσιφλίκια τους και τα μαχαίρια να βγαίνουν σε όποιον τολμήσει να αμφισβητήσει την κυριαρχία τους.

Ο 36χρονος Χαμπίμπι που δολοφονήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Θεμιστοκλέους ήταν ένας από τους διακινητές που απασχολούσε η αλβανική μαφία και για τον οποίο ένας από τα ηγετικά στελέχη της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας» είχε κάνει τον περασμένο Φεβρουάριο επώνυμη καταγγελία στο Διαδίκτυο αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ξημερώματα Κυριακής 28 Φλεβάρη περί τις 03.30, εγώ και δύο σύντροφοι από το κατειλημμένο κοινωνικό κέντρο ΒΟΞ στην πλατεία Εξαρχείων. Στο σημείο που καθόμασταν απέναντί μας βρίσκονταν τρία άτομα τα οποία δεν γνωρίζαμε. Σε κάποια στιγμή περνάει μια κοπέλα, επίσης άγνωστη σε εμάς, και ένας εκ των τριών της απευθύνεται με χυδαία σεξιστικά σχόλια. Αμέσως αρχίζουμε να του τη λέμε και ο συγκεκριμένος μαζεύτηκε λέγοντας “Εντάξει, εντάξει...”. Οταν του πέταξα το καπέλο από το κεφάλι γυρνώντας να φύγουμε, οι τρεις σηκώθηκαν και άρχισαν αρχικά λεκτικές αντεγκλήσεις. Σε λίγα δευτερόλεπτα βγάλανε μαχαίρια και ο ένας επιχείρησε να με καρφώσει στα πλευρά...» Στη συνέχεια ο καταγγέλλων αποκαλύπτει ποιος ήταν ο «μαχαιροβγάλτης».

«Ο παραλίγο δολοφόνος μας ήταν ένας Αιγύπτιος με το ψευδώνυμο Χαμπίμπι, ο οποίος καθημερινά διακινεί ναρκωτικά στην πλατεία. Είναι πασίγνωστος στην περιοχή καθότι έχει μαχαιρώσει περίπου 20 άτομα και ήταν επίσης ο δράστης του ξυλοδαρμού μιας κοπέλας που πυροδότησε και σχετική συζήτηση στο indymedia». Στο υστερόγραφο το στέλεχος του «Ρουβίκωνα» κάνει και την αυτοκριτική του υπογραμμίζοντας ότι για την κατάσταση αυτή ευθύνεται εκτός από την Αστυνομία και ο αναρχικός χώρος. «Ολοι εμείς που με τους συνεχείς αγώνες μας καταφέραμε την απομάκρυνση των μηχανισμών καταστολής από την περιοχή, αλλά παράλληλα δεν φροντίσαμε έγκαιρα και αποτελεσματικά να μην εγκαθιδρυθεί εδώ κάθε είδους μαφιόζικο και αντικοινωνικό στοιχείο. Είναι πολλοί αυτοί που στις πλάτες μας και εκμεταλλευόμενοι τους συσχετισμούς που η αναρχία έχει διαμορφώσει στην περιοχή για το δικό τους όφελος, να στήνουν μαφιόζικες επικερδείς επιχειρήσεις ή να εκδηλώνουν αντικοινωνικές συμπεριφορές».

Ως απάντηση στην αλβανική μαφία, λίγες ημέρες αργότερα (στις 5 Μαρτίου του 2016) μια ομάδα αντιεξουσιαστών κάνει πορεία στο κέντρο των Εξαρχείων διαμαρτυρόμενη για τις μαφίες των ναρκωτικών έχοντας ως περιφρούρηση άτομα που φέρουν όπλα. Μάλιστα ανεβάζουν και σχετικό βίντεο με τα όπλα, με τους αστυνομικούς ακόμα να προσπαθούν να διαπιστώσουν αν ο οπλισμός είναι πραγματικός. Το βίντεο συνοδεύει και ένα κείμενο που μιλάει για «μαζική λαϊκή αυτοάμυνα...».

Στην οδό Στουρνάρη καθημερινά διακινούνται τεράστιες ποσότητες λαθραίων τσιγάρων από τη μαφία του Πακιστάν και του Μπαγκλαντές. Ταλαίπωροι μετανάστες ναυλώνονται από τους μαφιόζους για ένα κομμάτι ψωμί και φορτωμένοι με πλαστικές τσάντες τη στήνουν κατά μήκος της Στουρνάρη για να πουλήσουν λαθραία τσιγάρα κακής ποιότητας. «Αν προσπαθήσει κάποιος άλλος να πουλήσει τσιγάρα στην πιάτσα αυτή, θα τον φάνε ζωντανό. Ομως για την πακιστανική και μπαγκλαντεσιανή μαφία δεν αντιδρά κανένας...», λέει στο «ΘΕΜΑ» αξιωματικός με άριστη γνώση της πραγματικότητας των Εξαρχείων.

Γύρω από το Πολυτεχνείο καθημερινά Αφρικανοί μετανάστες που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, απλώνουν τα λευκά σεντόνια με τα διάφορα προϊόντα-μαϊμού χωρίς κανένας να αντιδρά. Η Αστυνομία απούσα, οι συλλογικότητες των Εξαρχείων αδιάφορες και τα κέρδη από το παραεμπόριο να ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες ευρώ.


Ο εκτελεστής του Χαμπίμπι και οι περιπολίες με τα καλάσνικοφ

Το προφίλ του εκτελεστή με το Tocarev που έφαγε με επτά σφαίρες τον Αιγύπτιο ντίλερ ναρκωτικών κατάφεραν να σκιαγραφήσουν οι αστυνομικοί και να καταλήξουν σε ένα εφιαλτικό συμπέρασμα. «Πρόκειται για έναν ψυχρό εκτελεστή  που δεν επηρεάζεται από τις συνθήκες και είναι ικανός να δράσει κάτω από οποιαδήποτε περίσταση. Δεν είναι τυχαίο ότι όταν το πρώτο όπλο έπαθε εμπλοκή, σαν να μη συμβαίνει τίποτα έβγαλε το δεύτερο, όπλισε και πυροβόλησε, ενώ ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι εξαφανίστηκε αμέσως μετά την εκτέλεση», λέει αξιωματικός της Ασφάλειας και συνεχίζει: «Σύντομα θα μάθουμε τι κρύβεται πίσω από αυτή τη δολοφονία. Αν είναι αλβανική μαφία που ναύλωσε έναν επαγγελματία εκτελεστή για να καθαρίσει τον Αιγύπτιο που τους έριξε, τότε κάποιος άλλος θα τον αντικαταστήσει και τίποτα περισσότερο δεν θα συμβεί. Αν όμως πίσω από την εκτέλεση που έγινε μέρα μεσημέρι κρύβεται κάποια σκληρή ομάδα των Εξαρχείων, τότε η αλβανική μαφία σύντομα θα προχωρήσει σε αντίποινα. Δεν θα είναι τυχαίο αν δούμε δυο-τρεις Αλβανούς με καλάσνικοφ να γαζώνουν κάποια στέκια των Εξαρχείων».

Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι για παράδειγμα στις αρχές Ιουνίου του 2014 άγνωστοι έριξαν τουλάχιστον πέντε σφαίρες στην πρόσοψη υπό κατάληψη κτιρίου στα Εξάρχεια. Η ίδια συλλογικότητα ανακοίνωσε στο Διαδίκτυο την επίθεση, μέλη της μάζεψαν τους κάλυκες, την ίδια ώρα που η Αστυνομία δήλωνε άγνοια για το περιστατικό αφού δεν μπήκε ποτέ στο σημείο της επίθεσης για να το ερευνήσει. Την ίδια εποχή, μια ομάδα 20 οπλοφόρων (κρατώντας ακόμη και καλάσνικοφ) με κουκούλες κατεβαίνει στην πλατεία Εξαρχείων, αρπάζει στις 10 το βράδυ δύο θαμώνες της πλατείας και εξαφανίζεται. Κρατική Ασφάλεια και Αντιτρομοκρατική αναλαμβάνουν τις έρευνες, όμως δεν καταφέρνουν να συγκεντρώσουν το παραμικρό για την ένοπλη ομάδα των κουκουλοφόρων που απαγάγει πιθανότατα αλλοδαπούς διακινητές, τους τσακίζει στο ξύλο και τους πετά αιμόφυρτους λίγα τετράγωνα πιο κάτω. Την απάντηση δίνουν οι ίδιοι οι αντιεξουσιαστές με ανάρτηση λίγες ημέρες αργότερα στο indymedia. «Το Σάββατο σύντροφοι του αναρχικού χώρου πραγματοποίησαν μια πολιτική παρέμβαση στην πλατεία Εξαρχείων με ένα σαφέστατο μήνυμα και πολλαπλούς αποδέκτες: «Από δω και στο εξής δεν θα γίνει ανεκτή οποιαδήποτε εχθρική συμπεριφορά απέναντι στον πολιτικοποιημένο κόσμο της περιοχής, τους κατοίκους της, τους κινηματικούς χώρους και τα στέκια».

Είχε προηγηθεί ένα αιματηρό ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ Αλβανών διακινητών ηρωίνης. Το απίστευτο είναι ότι εκείνο το βράδυ του Νοεμβρίου ο δολοφόνος κρατώντας  ένα καλάσνικοφ στα χέρια βγήκε περιπολία στα στενά των Εξαρχείων αναζητώντας τον Αλβανό ντίλερ που έριξε τη μαφιόζικη ομάδα στην οποία ήταν εντεταγμένος. Μόλις τον εντόπισε στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους και Κωλέττη, του έριξε έξι σφαίρες στο στήθος, πέταξε το καλάσνικοφ στον δρόμο και εξαφανίστηκε.
    
Οι μισθωμένοι μπαχαλάκηδες και τα «μπραβιλίκια»

Ουσιαστικά η νέα φάση στην οποία μπήκαν τα Εξάρχεια συμπίπτει χρονικά με την οικονομική κρίση. Η σύμπραξη αναρχικών και ποινικών στις φυλακές αρχίζει να εκδηλώνεται και στην πλατεία και η πρώτη απόπειρα της Αστυνομίας να καταγράψει το τι παίζεται περιλαμβάνεται σε μια έκθεση της Κρατικής Ασφάλειας που συνετάχθη στα τέλη του 2012 αρχές 2013. Τότε που στην Αθήνα ξεσπούσαν βίαια επεισόδια, στους δρόμους είχαν ξεχυθεί οι Αγανακτισμένοι και οι αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας είχαν διαπιστώσει ότι κουκουλοφόροι κατέστρεφαν επιλεκτικά καταστήματα στην περιοχή των Εξαρχείων.

Παράλληλα σε συλλήψεις που γίνονται διαπιστώνουν ότι υπάρχουν άτομα από την Αλβανία που δεν έχουν καμία σχέση με το αντιεξουσιαστικό κίνημα. Σε αυτή την έκθεση αναφέρεται ότι υπάρχουν περίπου 100 άτομα από τον χώρο των λεγόμενων «μπαχαλάκηδων» που νοικιάζονται κατά περίσταση. Δηλαδή, όπως είχε πει ο και υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης στο ραδιόφωνο, «τα Εξάρχεια ελέγχονται από μαφίες. Πολλοί “μπαχαλάκηδες” είναι μισθωμένοι. Μπορεί κάποιος να μισθώσει “μπαχαλάκηδες” για να κάνει επεισόδια στα γήπεδα, να κάνει επεισόδια ανταγωνιστικά σε μια επιχείρηση. Η Αστυνομία ξέρει δέκα πράγματα, δεν είναι δηλαδή οργισμένοι νέοι, είναι περίεργο μείγμα εκεί μέσα...».

Ιδιαίτερη σημασία δίνουν οι αστυνομικοί και στις επιθέσεις που κάνει μια ομάδα νεαρών «μπαχαλάκηδων» σε σταθμούς του μετρό. Πρόκειται, όπως λένε, για τους «πιτσιρικάδες των Εξαρχείων» που το τελευταίο διάστημα έχουν βρει διέξοδο σε τέτοιου είδους ενέργειες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης