Συνεχίζεται η εκκένωση της Ειδομένης

Συνεχίζεται η εκκένωση της Ειδομένης

Πάνω από 2.000 πρόσφυγες έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή 

Συνεχίζεται η εκκένωση της Ειδομένης
Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης, που ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Τρίτης. Σύμφωνα με την Αστυνομία, μέχρι τώρα έχουν αποχωρήσει συνολικά 42 λεωφορεία με περισσότερους από 2.000 πρόσφυγες
και
μετανάστες, για διάφορα κέντρα φιλοξενίας σε Θεσσαλονίκη και κοντινές περιοχές.

Κλείσιμο
Η επιχείρηση αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος της εβδομάδας.

Στο σημείο παραμένει ισχυρή αστυνομική δύναμη, καθώς η διαδικασία εκκένωσης θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, μέχρι να αδειάσει ο καταυλισμός όπου διέμεναν τους τελευταίους μήνες περίπου 8.500 άνθρωποι.



Κατά τις απομακρύνσεις πάντως δεν έχουν καταγραφεί περιστατικά έντασης.

Έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει ξανά η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη, το κλείσιμο της οποίας εκτιμάται πως έχει στοιχίσει περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ στις μεταφορικές εταιρείες.



Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συνδέσμου Διαμεταφορέων Βορείου Ελλάδος, Ανέστη Σαχπελίδη, η σιδηροδρομική γραμμή θα δοθεί προς χρήση πιθανότατα την Παρασκευή (27/5), καθώς θα έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση εκκένωσης της περιοχής από την αστυνομία.





Εν τω μεταξύ αλγεινές εντυπώσεις έχει προκαλέσει ο αποκλεισμός των Μέσων Ενημέρωσης από την περιοχή για να μην καλύψουν την αστυνομική επιχείρηση. Δηκτική είναι η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ: «Τελικά η κυβέρνηση αποφάσισε να κρύψει το πρόσωπό της για το προσφυγικό, με ρεπορτάζ Τόσκα στην Ειδομένη. Βέβαια, οι καναλάρχες έχουν βολευτεί να χρεώνεται τη μετάδοση η ΕΡΤ και να τους δίνει σε pool και δωρεάν την εικόνα. Η ΕΣΗΕΑ έχει ξεκαθαρίσει ότι διαφωνεί με όλα αυτά. Ειδικά στην περίπτωση του κ. Τόσκα, έχει επισημάνει ότι άλλο πράγμα είναι η προστασία του πολίτη και άλλο η ενημέρωση του πολίτη».





Έντονη ήταν η αντίδραση και της ΝΔ. Σε ανακοίνωσή του χθες ο εκπρόσωπος του κόμματος ανέφερε: Σε δήλωσή του ο Γιώργος Κουμουτσάκος τόνισε: «Στην Ειδομένη εφαρμόζεται κόφτης 6 χιλιομέτρων στην ενημέρωση. Πρόκειται για επιχείρηση λογοκρισίας που πλήττει την ελευθεροτυπία και εκθέτει τη χώρα διεθνώς. Σε ένα Κράτος δικαίου, η Κυβέρνηση δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από την ελεύθερη ενημέρωση». 



Ο  Γιώργος Κυρίτσης, από την πλευρά του, ανέφερε ότι «σε τέτοιες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο υπάρχουν περιοριστικά μέτρα. Κρίθηκε πως στην πρώτη φάση της επιχείρησης δεν θα έπρεπε να είναι πολλές κάμερες. Το επόμενο διάστημα τα πράγματα θα είναι πιο χαλαρά».



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης