Οι δικηγόροι στο πλευρό των προσφύγων και των μεταναστών

Οι δικηγόροι στο πλευρό των προσφύγων και των μεταναστών

Συμφωνήθηκε να οργανωθεί άμεσα η σταθερή παρουσία δικηγόρων πιλοτικά σε δύο κέντρα φιλοξενίας, στον Ελαιώνα Αττικής και στη Μόρια της Λέσβου

Οι δικηγόροι στο πλευρό των προσφύγων και των μεταναστών
Η έναρξη συνεργασίας της Επιτροπής του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για θέματα προσφύγων και μεταναστών με την πολιτεία, συμφωνήθηκε κατά την συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, με τον πρόεδρο του ΔΣΑ Βασίλη Αλεξανδρή και τον Επικεφαλής της Επιτροπής για θέματα Προσφύγων και Μεταναστών Παναγιώτη Περάκη.

Κατά την συνάντηση αυτή ο κ. Μουζάλας ενημέρωσε τη δικηγορική αντιπροσωπεία για την κατάσταση, τα προβλήματα και τον προγραμματισμό πάνω στο καυτό ζήτημα του μεταναστευτικού, ενώ την ίδια στιγμή οι εκπρόσωποι του ΔΣΑ γνωστοποίησαν τις θέσεις και τις προτάσεις του δικηγορικού σώματος.

Η συζήτηση κατέληξε σε συμφωνία για την έναρξη συνεργασίας των δικηγόρων με την πολιτεία. Συγκεκριμένα, συμφωνήθηκε να οργανωθεί άμεσα, με ευθύνη της Επιτροπής του ΔΣΑ για θέματα Προσφύγων και Μεταναστών, η σταθερή παρουσία δικηγόρων πιλοτικά σε δύο κέντρα φιλοξενίας, στον Ελαιώνα Αττικής και στη Μόρια της Λέσβου, για την οποία άλλωστε έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και έχει αναληφθεί σχετική πρωτοβουλία και από τη CCBE. Στόχος είναι σε επόμενη φάση το ίδιο να ισχύσει για όλα τα κέντρα φιλοξενίας.

Από την πλευρά του ο κ. Μουζάλας χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την πρόταση για διεύρυνση των υπηρεσιών ασύλου με τη συμμετοχή δικηγόρων, και θα εξεταστεί άμεσα την πρόταση αυτή.
Κλείσιμο

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής δεσμεύτηκε ότι σε προσεχή νομοθετική πρωτοβουλία του, η οποία δε θα καθυστερήσει, θα ρυθμιστούν θεσμικά και πρακτικά ζητήματα δικηγορικού ενδιαφέροντος όπως είναι η αποκέντρωση της διαδικασίας χορήγησης άδειας παραμονής για εξαιρετικούς λόγους, κ.λ.π.

 Προηγουμένως, μέλη της Επιτροπής του ΔΣΑ για θέματα Προσφύγων και Μεταναστών πραγματοποίησαν επισκέψεις σε κέντρα που βρίσκονται πρόσφυγες και μετανάστες και συγκεκριμένα, στο Ελληνικό, στον Ελαιώνα, στον Πειραιά, στο Σκαραμαγκά, στην Πάτρα και στη Ρόδο και παρασχέθηκε βασική, αλλά απολύτως αναγκαία νομική πληροφόρηση στους πρόσφυγες για τα δικαιώματά τους και για το νομικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης