Εκτακτο ΚΥΣΕΑ μετά το «πάρτι» των Τούρκων στις Οινούσσες

Εκτακτο ΚΥΣΕΑ μετά το «πάρτι» των Τούρκων στις Οινούσσες

Τώρα κατάλαβαν ότι η εμφάνιση Καμμένου με στολή στρατηγού δεν λύνει το πρόβλημα και αποφάσισαν να συσκεφθούν!

Εκτακτο ΚΥΣΕΑ μετά το «πάρτι» των Τούρκων στις Οινούσσες
Μετά το «πάρτι» στις Οινούσσες η κυβέρνηση αποφάσισε να συσκεφθεί...

Ετσι ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), προκειμένου να συζητήσει όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Κλείσιμο
Σε ανακοίνωση μετά το πέρας της συνεδρίασης αναφέρεται: «Στην σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, αξιολογήθηκε, μεταξύ άλλων, η εντατικοποίηση των παραβιάσεων του Εθνικού Εναερίου Χώρου από την Τουρκία και η αντιμετώπισή της σε αμυντικό και διπλωματικό επίπεδο. Υπογραμμίσθηκε ότι η Ελλάδα, στην βάση της σταθερής και ακέραιης αποτρεπτικής ικανότητας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, υπερασπίζεται, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, τα κυριαρχικά της δικαιώματα, με αποφασιστικότητα, ευθύνη και νηφαλιότητα. Παράλληλα, παραμένει προσηλωμένη σε μια πολιτική ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή
».
 
Η κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο πάντως φαίνεται να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο, καθώς ακόμα και με την παρουσία των σκαφών του ΝΑΤΟ (που αντί να διευκολύνουν τελικά μάλλον περιπλέκουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση), οι Τούρκοι
συνεχίζουν την προκλητική τους δράση σε κάθε ευκαιρία που θα βρουν.

Όπως γράφει το politischios.gr αργά το βράδυ της Τετάρτης ένα σοβαρό επεισόδιο εκτυλίχθηκε στην θαλάσσια περιοχή ανοιχτά των Οινουσσών, εκεί που λίγο νωρίτερα είχε φτάσει ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ένα τουρκικό σκάφος το οποίο μάλιστα βρισκόταν εντός των ελληνικών υδάτων, δεν αποχωρούσε παρά τις συνεχείς κλήσεις του σκάφους του Λιμενικού.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, έστρεψε τα όπλα του εναντίον του ελληνικού σκάφους σε μία ιδιαίτερα προκλητική ενέργεια με την δική της τεράστια σημασία για όσους γνωρίζουν τις πρακτικές που ισχύουν στην θάλασσα και σ' αυτού του είδους τις αντιπαραθέσεις.

Το συμβάν δεν επιβεβαιώνεται επίσημα από το αρχηγείο του Λιμενικού, όμως έγινε γνωστό από τους Λιμενικούς που ζουν στο νησί. Μάλιστα λόγω της αυξημένης προκλητικότητας των Τούρκων, στο νησί έχει σπεύσει η κανονιοφόρος του Π.Ν. «Αήττητος».

Να υπενθυμίσουμε ότι οι Οινούσσες αποτελούν τις τελευταίες ημέρες το επίκεντρο των προκλήσεων των Τούρκων, με διαρκείς υπερπτήσεις F-16 πάνω από το νησί και βέβαια με το περιστατικό του Λιμενικού που ήρθε στην επιφάνεια. 

Πάντως η κατάσταση στο Αιγαίο γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκη, καθώς η παρουσία πολλών και διαφορετικών δυνάμεων (Λιμενικό, Τούρκοι, ΝΑΤΟ, Frontex) έχουν δημιουργήσει ένα κυκεώνα αυτόνομων δραστηριοτήτων και αντικρουόμενων συμφερόντων ο οποίος μόνο προς όφελος της ελληνικής κυριαρχίας δεν πρόκειται να λειτουργήσει στο μέλλον.

Και για αυτό, δυστυχώς, δεν θα αρκεί μια υπουργική στολή παραλλαγής και μερικές τηλεοπτικές κάμερες για να το αλλάξουν. 

Σόου Καμμένου όλη την Πέμπτη
Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας βρίσκόταν σε πολεμική ετοιμότητα. Νωρίς το πρωί διέταξε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη να ενεργοποιήσει τη Δύναμη «Δ» και να προχωρήσει σε αιφνιδιαστική άσκηση ετοιμότητας τόσο στο βόρειο τομέα (λόγω Σκοπίων μεταναστών και Ειδομένης) αλλά και στην περιοχή της Χίου και των Οινουσσών όπου ενεργοποιήθηκε το σύστημα αεράμυνας.

Μάλιστα ο κ. Καμμένος εμφανίστηκε στο γραφείο του στο Πεντάγωνο με στολή παραλλαγής και δημοσιοποίησε τις σχετικές φωτογραφίες, θέλοντας να στείλει μήνυμα ετοιμότητας προς την τουρκική πλευρά.



Οι Τούρκοι όμως συνέχισαν τις επιθετικές πτήσεις πάνω από τις Οινούσσες: μεταξύ 11:30 και 12:30 της Πέμπτης τα τουρκικά μαχητικά έκαναν έξι διαδοχικές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος στις Οινούσσες. 

Ο υπουργός Άμυνας το μεσημέρι, πήρε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Αποστολάκη και τον αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Τελλίδη και με ένα ελικόπτερο Σινούκ πέταξαν προς το Κιλκίς. Αφού παρακολούθησαν δραστηριότητες της άσκησης ετοιμότητας «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ 1/16» που διεξήχθη στην ευρύτερη περιοχή του νομού Κιλκίς, ο Πάνος Καμμένος και η στρατιωτική ηγεσία πέταξαν με το Σινούκ και στις Οινούσσες όπου πραγματοποιούνταν παράλληλα άσκηση αεράμυνας. 

Δείτε φωτογραφίες























Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης