Θρίλερ: Μας στέλνουν πίσω τους πρόσφυγες - Θα τους δεχθούμε;

Θρίλερ: Μας στέλνουν πίσω τους πρόσφυγες - Θα τους δεχθούμε;

Εάν τα Σκόπια υποβάλλουν αίτημα επανεισδοχής των προσφύγων, θα το εξετάσουμε, είναι η επίσημη θέση της Αθήνας διά στόματος Γιώργου Κυρίτση - Απελπισμένοι με τα παιδιά στην αγκαλιά και κουβαλώντας τους ανήμπορους περπάτησαν βουνά και χειμάρρους για να γλιτώσουν από τον καταυλισμό του βούρκου

Θρίλερ: Μας στέλνουν πίσω τους πρόσφυγες - Θα τους δεχθούμε;
Συγκλονιστικές εικόνες εκτυλίχθηκαν χθες στα βόρεια σύνορα της χώρας, όπου η απελπισία των προσφύγων
της Ειδομένης ξεχείλισε και περίπου 700 άτομα πήραν τον δρόμο της... «εξόδου»: Περπατώντας στα λασπωμένα βουνά επί χιλιόμετρα και περνώντας ακόμα και ορμητικούς χειμάρρους με κίνδυνο της ζωής τους, μάνες με τα μωρά τους στην αγκαλιά, ηλικιωμένοι και ανήμποροι με την βοήθεια των νεότερων αποφάσισαν να επιχειρήσουν να δώσουν ένα τέλος στο μαρτύριο του βαλτότοπου. Πλέον αναμένεται η απόφαση των Σκοπίων για το τι ακριβώς θα κάνουν με τους ανθρώπους αυτούς, ενώ η Αθήνα διαμηνύει πως «εάν υποβληθεί αίτημα επανεισδοχής, θα το εξετάσουμε».

Σημαντικό ρόλο στην απόφαση των προσφύγων να πάρουν τα πράγματά τους στην πλάτη και να φύγουν, χθες το μεσημέρι, έπαιξε και ένα λεπτομερέστατο φυλλάδιο που κυκλοφόρησε στον καταυλισμό, γραμμένο στα αραβικά, με λεπτομερείς οδηγίες για το πώς θα φτάσουν στα Σκόπια από, υποτίθεται, αφύλαχτα περάσματα.

Κλείσιμο
Εικόνες από την συγκλονιστική προσπάθεια των προσφύγων να ξεφύγουν από το αδιέξοδο:


Εκατοντάδες πρόσφυγες/μετανάστες πέρασαν τη νύχτα, με τη θερμοκρασία υπό του μηδενός, στην όχθη του χειμάρρου στο χωριό Χαμηλό, με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να περάσουν με το πρώτο φως της ημέρας στο έδαφος της πΓΔΜ. Μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων έστησαν πρόχειρα σκηνές και τους εφοδίασαν με κουβέρτες, αδιάβροχα, σάντουιτς και νερά, ενώ στο σημείο παρέμεινε τη νύχτα και δύναμη της ΕΛΑΣ.

Το πρωί της Τρίτης βρήκε αρκετές δεκάδες ανθρώπων να έχουν διανυκτερεύσει στα σύνορα με τα Σκόπια, ακριβώς στον παραπόταμο του Αξιού, ενώ όσοι διασχίζουν τον ποταμό εξαναγκάζονται από την αστυνομία των Σκοπίων να επιστρέψουν πίσω. Αυτή τη στιγμή, μόνο μια ομάδα γύρω στα 10-15 άτομα έχουν μείνει στην απέναντι όχθη του χειμάρρου, ενώ αναμένεται να περάσουν πίσω από ώρα σε ώρα, ενώ στην Ειδομένη επιστρέφουν και όσοι πέρασαν την νύχτα στο Χαμηλό, περπατώντας πίσω τα 7-8 χιλιόμετρα.

«Είδαμε τον κόσμο και ακολουθήσαμε, αφού δεν μπορούμε να περάσουμε, θα γυρίσουμε πίσω», λένε οι πρόσφυγες.






Περίπου 600-700 πρόσφυγες εισήλθαν στην ΠΓΔΜ 
Μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων επικαλούμενα αστυνομικές πηγές, ανέφεραν ότι περίπου 600 με 700 πρόσφυγες και μετανάστες εισήλθαν παράνομα το απόγευμα της Δευτέρας στο έδαφος της ΠΓΔΜ και πιο συγκεκριμένα στο ακριτικό χωριό Μόνι, το οποίο βρίσκεται απέναντι από το ελληνικό χωριό Χαμηλό. Ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας της ΠΓΔΜ τους συνέλαβαν και αφού τους φόρτωσαν σε φορτηγά του στρατού τους οδήγησαν πίσω!

Εγκλωβισμένοι εδώ και μέρες στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, ταλαιπωρημένοι από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και τις άσχημες καιρικές συνθήκες, πρόσφυγες με μικρά παιδιά, πήραν στα χέρια, το πρωί της Δευτέρας, όλα τους τα υπάρχοντα και ξεκίνησαν με πορεία να βρουν κάποιο σημείο για να περάσουν στη γειτονική χώρα. Κρατώντας σχοινιά και βοηθώντας ο ένας τον άλλον περνούσαν στην άλλη πλευρά παρά τις εκκλήσεις της αστυνομίας να επιστρέψουν στον καταυλισμό της ουδέτερης ζώνης στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ.



«Περπατάμε γιατί θέλουμε να φτάσουμε στη βόρεια Ευρώπη, όπου υπάρχει ασφάλεια», δήλωνε ο Άμερ, από τη Συρία, ενώ ο συνοδοιπόρος του Τάρεκ εξηγούσε πως η κατάσταση στην Ειδομένη είχε καταστεί ανυπόφορη τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας των συνεχών βροχοπτώσεων που είχε μετατρέψει σε λίμνη πολλές από τις μικρές σκηνές που βρίσκονται στα χωράφια δίπλα στον καταυλισμό.

Στην ερώτηση γιατί δεν επιλέγουν το πρόγραμμα μετεγκατάστασης για να βρεθούν με ασφάλεια σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα, απαντούν πως τούς φοβίζει η ιδέα πως μπορεί να καταλήξουν σε χώρα διαφορετική από αυτήν που βρίσκονται συγγενικά τους πρόσωπα που πραγματοποίησαν με επιτυχία το ίδιο ταξίδι μερικούς μήνες πριν.

Σε διακριτική απόσταση τους ακολουθούσαν άνδρες της ελληνικής αστυνομίας οι οποίοι τους ενημερώνουν ότι ακόμα και αν περάσουν στην ΠΓΔΜ, θα συλληφθούν από τις γειτονικές αρχές και θα επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα. 




Φυλλάδιο με οδηγίες για «περάσματα» στα Σκόπια κυκλοφόρησε στον καταυλισμό
Ένα χαρτί που κυκλοφόρησε στον καταυλισμό και όπου αναγράφονταν ότι τα σύνορα είναι εικονικά κλειστά και πως αν περπατούσαν πέντε χιλιόμετρα, θα μπορούσαν να περάσουν στην ΠΓΔΜ, ήταν αυτό που ξεσήκωσε εκατοντάδες πρόσφυγες και τους έκανε να ξεκινήσουν την πορεία τους προς τα σύνορα λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι. 

Ολόκληρο το φυλλάδιο στα ελληνικά είναι, σύμφωνα με πληροφορίες το εξής: 

«ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ 

1. Τα Ελληνο-Μακεδονικά (Σκοπιανά) σύνορα είναι κλειστά και θα παραμείνουν κλειστά.

2. Δεν θα υπάρχουν λεωφορεία ή τρένα να σας μεταφέρουν στη Γερμανία.

3. Το πιο πιθανό είναι πως όποιος θα μείνει στην Ελλάδα θα απελαθεί στην Τουρκία.

4. Όποιος καταφέρει να περάσει με μη νόμιμο τρόπο προς χώρες της Κεντρικής/Ανατολικής Ευρώπης θα καταφέρει να παραμείνει. (Η Γερμανία ακόμα υποδέχεται τους πρόσφυγες).

5. Το πιο πιθανό είναι πως θα εκκενωθεί το CAMP της Ειδομένης στις επόμενες μέρες. Πιθανόν θα σας πάνε σε δομές της Ελληνικής Κυβέρνησης όπου από κει θα σας επιστρέψουν πίσω στην Τουρκία. 

Η ΛΥΣΗ
1. Ο Φράχτης που είναι τοποθετημένος μπροστά σας είναι για να σας αποπροσανατολίσει και να νομίζετε πως τα σύνορα είναι κλειστά. Ο Φράχτης τελειώνει στα πέντε (5) χιλιόμετρα από εδώ, όπου μετά δεν υπάρχει φράχτης να σας αποτρέψει να μπείτε στη Μακεδονία (Σκόπια). Μπορείτε να περάσετε από κει (κοιτάξτε το χάρτη).

2. Εάν μετακινηθείτε σε μικρές ομάδες ή μόνοι σας θα καταφέρει η αστυνομία των συνόρων ή ο στρατός να σας σταματήσει και να σας επιστρέψει στην Ελλάδα.

3. Εάν όμως μαζευτείτε περάσουν χιλιάδες άτομα ταυτόχρονα δεν θα μπορέσει η Αστυνομία να σας σταματήσει και να σας επιστρέψει.

Ας βρεθούμε την Δευτέρα και ώρα 14:00 στην είσοδο του CAMP για να περάσουμε τα σύνορα όλοι μαζί.

Σας παρακαλώ να κοιτάξτε το χάρτη για να γνωρίζετε τη διαδρομή και τον τόπο συνάντησης». 

Δείτε το μυστηριώδες φυλλάδιο:

 
Το φυλλάδιο σε μετάφραση, είναι το εξής:

Ελεύθεροι οι Έλληνες φωτορεπόρτερ
Ελεύθεροι, εντωμεταξύ, αφέθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες, από τις Αρχές της πΓΔΜ, οι Έλληνες φωτορεπόρτερ και μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που κρατούνταν στο χωριό Γεύγελη.

Οι δώδεκα Έλληνες (φωτορεπόρτερ και μέλη ΜΚΟ) ακολουθούσαν τους πρόσφυγες την ώρα που εισέρχονταν, από την Ειδομένη, στο έδαφος της ΠΓΔΜ.

Άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής αν οι φωτορεπόρτερ κατέβαλαν το διοικητικό πρόστιμο των 250 ευρώ που ζητούσαν οι αρχές των Σκοπίων για την παράνομη διέλευση των συνόρων.




Λα Ρεπούμπλικα: «Η Ελλάδα σπρώχνει 2.000 πρόσφυγες προς την Αλβανία»
Η ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα ανέφερε χθες σε άρθρο της ότι «Η Ελλάδα σπρώχνει 2000 πρόσφυγες προς την Αλβανία». «Προς το παρόν είναι 162 αλλά τις επόμενες ημέρες μπορεί να αφιχθούν 2.000. Είναι σύροι πρόσφυγες, τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση μετέφερε με λεωφορεία στην Κόνιτσα, όλο και πιο κοντά στην Ιταλία», σημειώνει η δημοσιογράφος Κιάρα Σπανιόλο.

Η εφημερίδα προσθέτει ότι «το χωριό στο οποίο στήθηκε το κέντρο υποδοχής βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα απόσταση από τα αλβανικά σύνορα, και σε απόσταση εκατό περίπου χιλιομέτρων από την βόρεια ακτή της Ελλάδας, την οποία χωρίζουν λίγα ναυτικά μίλια από την ιταλική περιοχή της Απουλίας, όπου η στιγμή μιας νέας "ώρας Χ" των αποβιβάσεων μοιάζει να πλησιάζει όλο και περισσότερο».

Η Λα Ρεπούμπλικα υπογραμμίζει ότι στο Λέτσε της Κάτω Ιταλίας έχει ετοιμασθεί προληπτικό σχέδιο της πολιτικής προστασίας, ενώ η ακτοφυλακή και η οικονομική αστυνομία ελέγχουν διαρκώς τον θαλάσσιο ορίζοντα. Παράλληλα υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα «ζει στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης, με 14.000 απελπισμένους που συνεχίζουν να συνωστίζονται στην Ειδομένη, χωρίς ελπίδα να εισέλθουν στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και άλλους 4.500 οι οποίοι αναγκάζονται να μείνουν σε κάμπιγκ τρόμου στο λιμάνι του Πειραιά».

Στο άρθρο γίνεται αναφορά, επίσης, στην δήλωση του αναπληρωτή υπουργού άμυνας Δημήτρη Βίτσα ότι «στους πρόσφυγες που έμειναν μπλοκαρισμένοι μέσα στην χώρα μετά το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου, η κυβέρνηση της Αθήνας άρχισε να μοιράζει τυπωμένο υλικό στα αραβικά, φαρσί και γλώσσα παστούν, καλώντας τους να μετακινηθούν σε άλλα κέντρα υποδοχής».

Η Ιταλίδα δημοσιογράφος Κιάρα Σπανιόλο, θεωρεί ότι «η προσέγγιση των συνόρων με την Αλβανία μοιάζει με προαναγγελία χρονικού νέων "ταξιδίων της ελπίδας" προς την ιταλική περιοχή της Απουλίας. Και το άρθρο της Λα Ρεπούμπλικα καταλήγει: «ο κίνδυνος, στον οποίο κάνουν αναφορά υπεύθυνοι των αστυνομικών αρχών, είναι, μικρά πλεούμενα να προσφέρουν την δυνατότητα μεταφοράς των προσφύγων από την ελληνική ακτή, από την στιγμή που η θάλασσα απέχει μόνον λίγο λιγότερο από εκατό χιλιόμετρα από την Κόνιτσα και ούτε σαράντα από την Φιλιππιάδα, όπου στήθηκε ένας άλλος καταυλισμός, και οι μετανάστες είναι φιλοξενούμενοι και όχι φυλακισμένοι, ελεύθεροι να απομακρυνθούν και να προσπαθήσουν να διασχίσουν την θάλασσα, ή τα ορεινά σύνορα με την Αλβανία. Σύνορα, τα περάσματα των οποίων ελέγχονται από την αστυνομία (και με την βοήθεια είκοσι αστυνομικών που έφτασαν από την Ιταλία), αλλά η αστυνομία δεν μπορεί, βέβαια, να πραγματοποιεί περιπολίες σε όλη τους την έκταση».



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης