Φυλλάδιο με οδηγίες για να φθάσουν στα Σκόπια μοιράστηκε την Κυριακή - Έκκληση από την κυβέρνηση να αδειάσουν την Ειδομένη

Φυλλάδιο με οδηγίες για να φθάσουν στα Σκόπια μοιράστηκε την Κυριακή - Έκκληση από την κυβέρνηση να αδειάσουν την Ειδομένη

Άγνωστος μοίρασε χαρτιά που έγραφαν ότι τα σύνορα είναι «εικονικά κλειστά» - Έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

Φυλλάδιο με οδηγίες για να φθάσουν στα Σκόπια μοιράστηκε την Κυριακή - Έκκληση από την κυβέρνηση να αδειάσουν την Ειδομένη
Εκατοντάδες είναι οι πρόσφυγες που νωρίς το πρωί εγκατέλειψαν τον καταυλισμό της Ειδομένης όταν κυκλοφόρησαν πληροφορίες ότι τα σύνορα είναι ανοιχτά.

Συγκεκριμένα, άγνωστος το βράδυ της Κυριακής μοίρασε ένα χαρτί στον καταυλισμό, όπου έλεγε ότι τα σύνορα είναι «εικονικά κλειστά» και αν περπατήσουν 5 χιλιόμετρα, θα μπορέσουν να περάσουν.

Αυτό το χαρτί ήταν που ξεσήκωσε εκατοντάδες πρόσφυγες και τους έκανε να ξεκινήσουν την πορεία τους προς τα σύνορα λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι της Δευτέρας.
Κλείσιμο

Δείτε το μυστηριώδες φυλλάδιο


 
Το φυλλάδιο σε μετάφραση, είναι το εξής:




Τα Σκόπια πάντως, όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος των Sunday Times, Bojan Pancevski, επικαλούμενος κυβερνητικές πηγές της FYROM, κατηγορούν τις ελληνικές αρχές ότι οργάνωσαν το παράνομο πέρασμα των συνόρων από τους πρόσφυγες. 




Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου


Η απώλεια τριών ζωών και η εμπλοκή με Σκόπια και Ιταλία ενεργοποίησαν αργά το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας τα «αντανακλαστικά» του Μεγάρου Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός συγκάλεσε σύσκεψη με τη συμμετοχή των κυρίων Μουζάλα, Τόσκα, Δρίτσα, Βίτσα και Κυρίτση. Σύμφωνα με πληροφορίες, κοινός τόπος είναι πλέον στην κυβέρνηση η ανάγκη να φύγουν οι πρόσφυγες από την Ειδομένη.

«Υπάρχει ένα θέμα παραπληροφόρησης των προσφύγων και των μεταναστών, το οποίο διαπιστώσαμε με την κίνηση μεγάλης ομάδας προσφύγων και μεταναστών που πέρασαν τη συνοριακή γραμμή προς την ΠΓΔΜ» επισήμανε σχετικά ο κ. Κυρίτσης. «Έχουμε στα χέρια μας φυλλάδια τα οποία δείχνουν ότι αυτή ήταν μια οργανωμένη κίνηση, πάρα πολύ επικίνδυνη, διότι έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές ανθρώπων οι οποίοι πέρασαν μέσα από χείμαρρους και ποτάμια» προσέθεσε.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και άλλα φυλλάδια τα οποία διανέμονται, με ψέματα που λέγονται στους πρόσφυγες και στους μετανάστες, όπως να μην μπαίνουν στα πούλμαν που διαθέτει το ελληνικό κράτος, διότι δήθεν θα συλληφθούν και θα απελαθούν στην Τουρκία. Όλα αυτά είναι ψέματα» είπε, απευθυνόμενος κυρίως στους πρόσφυγες και έκανε έκκληση σε πρόσφυγες και εθελοντές:

    «Καλούμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να εμπιστευθούν τις ελληνικές αρχές και να μεταφερθούν στους χώρους φιλοξενίας. Τους καλούμε να καταλάβουν ότι η κατάσταση στην Ειδομένη είναι απολύτως αδιέξοδη».
    «Καλούμε επίσης τις εθελοντικές οργανώσεις και τους αλληλέγγυους να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές στην έγκυρη και σωστή πληροφόρηση των προσφύγων και των μεταναστών, ώστε να μην πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης από επιτήδειους».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης