ΣτΕ: 700.000 ευρώ σε συγγενείς φαντάρου που τον «χτύπησε» ρεύμα 20.000 volts

ΣτΕ: 700.000 ευρώ σε συγγενείς φαντάρου που τον «χτύπησε» ρεύμα 20.000 volts

Τραγικό θάνατο βρήκαν πέντε  φαντάροι όταν σήκωσαν το μεταλλικό  ιστό της σημαίας αλλά «βρήκε» στα  καλώδια της ΔΕΗ

ΣτΕ: 700.000 ευρώ σε συγγενείς φαντάρου που τον «χτύπησε» ρεύμα 20.000 volts
Οι σύμβουλοι Επικρατείας υποχρεώνουν το Ελληνικό Δημόσιο να καταβάλει το ποσό των 700.000 ευρώ στους συγγενείς 20χρόνου φαντάρου ο οποίος μαζί με άλλους 4 οπλίτες βρήκαν τραγικό θάνατο σε φυλάκιο του Έβρου, όταν εκτελώντας εντολές προσπάθησαν να ανυψώσουν τον μεταλλικό ιστό της σημαίας, αλλά ο άνεμος έσπρωξε τον ιστό πάνω στα ηλεκτροφόρα καλώδια της ΔΕΗ  από όπου διερχόταν ρεύμα 20.000 volts.

Τον Απρίλιο του 2004 ο 20χρόνος
 στρατιώτης Πεζικού Τ.Α. υπηρετούσε την θητεία του στον ¨Εβρο και συγκεκριμένα στο φυλάκιο «Μανίτσας» στην Κορνοφωλιά (641 ΕΤΠ).

Κλείσιμο
Το πρωί της 6ης Απριλίου 2004, ο επίμαχος οπλίτης έλαβε διαταγή  μαζί με άλλους 6 συναδέλφους του να ανυψώσουν με τα χέρια το  μεταλλικό  ιστό  της σημαίας του φυλακίου, ύψους 7,87 μέτρων και βάρους 34 κιλών.

Τον ιστό έπρεπε να τον τοποθετήσουν πάνω σε βάση από μπετόν ύψους 0,55  μέτρων, μεταφέροντας τον από άλλη εφεδρική βάση, προκειμένου να επιδιορθωθεί στο σχοινί έλξης της σημαίας.

Η βάση από μπετόν ήταν κατασκευασμένη πάνω σε φυσικό ανάχωμα ύψους 1,85 μέτρων.
         
Οι φαντάροι  σήκωσα τον ιστό, αλλά  όταν όμως, άρχισε να παίρνει κατακόρυφη θέση, λόγω του ανέμου που έπνεε στην περιοχή, οι στρατιώτες έχασαν τον έλεγχο της ευστάθειας του ιστού.

Ο ιστός    πλάγιασε και ήρθε σε επαφή με τα γυμνά (χωρίς μονωτική κάλυψη) καλώδια του ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ, που περνούσαν πάνω από το φυλάκιο και από τα οποία διερχόταν ρεύμα 20.000 volts.
         
Αμέσως υπέστησαν ηλεκτροπληξία και βρήκαν ακαριαίο θάνατο 5 στρατιώτες από τους 7 που συμμετείχαν στην προσπάθεια ανύψωσης του ιστού. Οι άλλοι 2 οπλίτες τραυματίστηκαν ελαφριά.

Για το τραγικό αυτό περιστατικό διενεργήθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση, σύμφωνα με την οποία οι οπλίτες που συμμετείχαν στην προσπάθεια ανύψωσης του ιστού δεν είχαν καμία ευθύνη.

Αντίθετα πειθαρχικά ελεγκτέοι  κρίθηκαν, ο διοικητής της 7ης Μ/Κ Ταξιαρχίας, γιατί δεν μερίμνησε για τον έγκαιρο εντοπισμό του κινδύνου και την αποτροπή του, ο διοικητής του 641 ΕΤΠ, γιατί δεν εισηγήθηκε την απομάκρυνση των αγωγών ηλεκτρικού ρεύματος και δεν φρόντισε για την ασφαλή μεταφορά του ιστού της σημαίας και ο διοικητής του 1ου Λόχου Προκαλύψεως, γιατί δεν έδωσε σαφείς οδηγίες για τη μετακίνηση του ιστού και δεν επέβλεψε την εκτέλεσή τους.

Οι συγγενείς ενός από τους 5 άτυχους φαντάρους προσέφυγαν στα δικαστήρια διεκδικώντας αποζημίωση λόγω της ψυχικής οδύνης που υπέστησαν ύψους 4.000.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα ο πατέρας, η μητέρα και η αδελφή του άτυχου φαντάρου διεκδίκησαν  από 1.000.000 ευρώ ο καθένας και από 500.000 ευρώ ο παππούς και η γιαγιά του.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης επιδίκασε στους συγγενείς του  20χρόνου το συνολικό  ποσό των 700.000 ευρώ (μαζί με τους νόμιμους τόκους), καθώς έκρινε ότι οι φαντάροι δεν έχουν καμία ευθύνη για το θανατηφόρο περιστατικό, αλλά αντίθετα    είχαν αποκλειστική ευθύνη οι  αρμόδιοι βαθμοφόροι στρατιωτικοί  οι οποίοι διέπραξαν παραλείψεις.

Αιτία του ατυχήματος ήταν το γεγονός  ότι ο μεταλλικός ιστός ήταν 2,13 μέτρα πάνω το ύψος που διερχόντουσαν  τα ηλεκτροφόρα καλώδια και η βάση του   ιστού ήταν πολύ κοντά στα καλώδια της ΔΕΗ. Κατά συνέπεια κρίθηκε ότι υπάρχει ευθύνη του Δημοσίου

Κατά της πρωτόδικης απόφασης ασκήθηκε αναίρεση στο Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής, όπου το   Ελληνικό Δημόσιο υποστήριξε ότι αποκλειστική αιτία του ατυχήματος ήταν η έλλειψη της προσήκουσας προσοχής, σύνεσης και επιμέλειας των φαντάρων, οι οποίοι δεν εκτίμησαν τον προφανή κίνδυνο που εγκυμονούσε το βάρος του ιστού και τον ισχυρό  άνεμο. Ακόμη, υποστήριξε  ότι ήταν μεγάλο το ποσό της αποζημίωσης που επιδικάστηκε στους συγγενείς του 20χρόνου φαντάρου.

Το Εφετείο απέρριψε ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς του Δημοσίου, λαμβάνοντας υπόψη «τις τραγικές συνθήκες του ατυχήματος και το φρικτό θάνατος του Α.Τ.», την ηλικία του, την προσωπικότητά του, την αποκλειστική ευθύνη του Δημοσίου, την ανυπαρξία ευθύνης του άτυχου φαντάρου  και την οικογενειακή του κατάσταση.

Και έκρινε ότι το ποσό που επιδικάστηκε, το οποίο αποβλέπει «στην κατά το δυνατόν, ηθική παρηγοριά και ψυχική ανακούφιση των μελών της οικογένειας του θανόντος, προκειμένου να αισθανθούν ελαφρότερη την ψυχική οδύνη που τους προκλήθηκε, είναι εύλογο.

Το Δημόσιο άσκησε αναίρεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής που επιδίκασε το ποσό των 700.000 ευρώ στους συγγενείς του άτυχου φαντάρου.

Όμως, οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν ως απαράδεκτη  την αναίρεση του Δημοσίου και επικύρωσαν την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου.


 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης