Κως και Σίνδος «βράζουν», αλλά οι μετανάστες θα μπορούν να μένουν στα hotspots μέχρι 25 ημέρες!

Κως και Σίνδος «βράζουν», αλλά οι μετανάστες θα μπορούν να μένουν στα hotspots μέχρι 25 ημέρες!

Δείτε άντρα των ΜΑΤ να χτυπά... αυτοκίνητο που βρέθηκε στο δρόμο του - Τι προβλέπει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε το Σαββατοκύριακο

Κως και Σίνδος «βράζουν», αλλά οι μετανάστες θα μπορούν να μένουν στα hotspots μέχρι 25 ημέρες!
Μέχρι και 25 ημέρες θα μπορούν - βάσει νόμου - οι μετανάστες και
πρόσφυγες που εισέρχονται παράνομα στην χώρα μας να παραμένουν στα hotspots
των νησιών, αντίθετα με όσα ισχυριζόταν η κυβέρνηση έως τώρα περί «ολιγόωρης παραμονής» τους εκεί. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, που κατατέθηκε αιφνιδιαστικά μέσα στο Σαββατοκύριακο προς διαβούλευση, ο διοικητής του κάθε κέντρου καταγραφής, θα μπορεί να παρατείνει την παραμονή για όσους δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες μέχρι και τις 25 ημέρες.

Στο άρθρο 9 του νομοσχεδίου περιγράφεται, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, ότι οι εισερχόμενοι στο hotspot θα τελούν «σε καθεστώς περιορισμού της ελευθερίας» μέχρι να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες: Καταγραφή στοιχείων, λήψη αποτυπωμάτων, εξακρίβωση ταυτότητας, ιατρικός έλεγχος, αίτηση ασύλου, παραπομπή σε διαδικασία επανεισδοχής ή απέλασης. Στο σημείο αυτό όμως σημειώνεται ότι αν ο χρόνος των τριών ημερών δεν φτάσει για να ολοκληρωθούν όλα όσα πρέπει, τότε ο διοικητής του Κέντρου μπορεί να παρατείνει το καθεστώς περιορισμού για 25 ημέρες.
Κλείσιμο

Βράχια στο δρόμο προς το σημείο που η κυβέρνηση θέλει να κατασκευάσει το hotspot έβαλαν οι κάτοικοι στην Κω


Την ίδια ώρα η κατάσταση παραμένει έκρυθμη, ειδικά στην Κω, αλλά και στην Σίνδο της Θεσσαλονίκης, καθώς οι αντιδράσεις των κατοίκων πληθαίνουν, ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια. Στην Κω έχουν καταφτάσει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, αναγκάζοντας τον δήμαρχο του νησιού να ζητήσει με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό την απόσυρσή τους, καθώς όπως αναφέρει, «θα θρηνήσουμε θύματα». Μιλώντας σήμερα το πρωί για όσα έγιναν στην Κω το σαββατοκύριακο, ο δήμαρχος σημείωσε πως σε πολλές περιπτώσεις οι κάτοικοι προκλήθηκαν αναίτια από τους άντρες των ΜΑΤ. 

Στο παρακάτω βίντεο φαίνεται άλλωστε ένας αστυνομικός που χτυπά με το γκλοπ του ένα άδειο, σταθμευμένο αυτοκίνητο, ενώ συνάδελφός του που ακολουθεί ρίχνει αναίτια κάτω μια μοτοσικλέτα!


Το Σάββατο ο χώρος γύρω από το στρατόπεδο που θα φιλοξενήσει το hotspot στο νησί μετατράπηκε σε πεδίο μάχης για πάνω από μία ώρα, καθώς δυνάμεις των ΜΑΤ να συγκρούστηκαν με τους περίπου 300 κατοίκους που είχαν περικυκλώσει το χώρο. Η πρωτοφανής κατάσταση για το νησί με τα χημικά, αλλά και με εφόδους της αστυνομίας εναντίον των διαμαρτυρόμενων πολιτών και χτυπήματα με τα γκλοπ είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο κάτοικοι κι ένας άνδρας των ΜΑΤ.

Βλέποντας κανείς τα βίντεο άλλωστε, διαπιστώνει ότι τα ΜΑΤ χωρίς λόγο χτυπούν με γκλομπ σταθμευμένο αυτοκίνητο και ρίχνουν μηχανάκι. Για το λόγο αυτό, διατάχθηκε ΕΔΕ, που ανατέθηκε σε ανώτατο αξιωματικό, με την εντολή να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρόνο, προκειμένου να επιβληθούν κυρώσεις στους υπευθύνους.



Την Κυριακή επικράτησε ένταση και στο στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης όπου πρόκειται να δημιουργηθεί το κέντρο μετεγκατάστασης προσφύγων. Κάτοικοι της περιοχής από τα Διαβατά και το Ωραιόκαστρο έριξαν τον φράχτη του στρατοπέδου και εισέβαλαν μέσα σε αυτό. Άμεσα διμοιρίες των ΜΑΤ παράχθηκαν μπροστά τους προκειμένου να μη τους αφήσουν να προσεγγίσουν τον χώρο των εργασιών. Ακολούθως, αποφασίστηκε προσωρινή παύση εργασιών μέχρι και σήμερα το μεσημέρι οπότε και έχει προγραμματιστεί η συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον αν. Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα. Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν και οι δήμαρχοι Δέλτα και Ωραιοκάστρου, Μίμης Φωτόπουλος και Αστέριος Γαβότσης, οι οποίοι θα εκφράσουν την αντίθεση των κατοίκων των δύο περιοχών στη δημιουργία του Relocation Camp. Η σύσκεψη είναι προγραμματισμένη για τις 14.00, ενώ μια ώρα νωρίτερα, ο κ. Γαβότσης θα συναντηθεί και με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο.

Κάτοικοι της Κω έκαψαν λάστιχα, διαμαρτυρόμενοι για το hotspot


Οι κάτοικοι τηρούν στάση αναμονής και προαναγγέλουν δυναμικές κινητοποιήσεις σε περίπτωση που δεν αλλάξει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης. Σήμερα το πρωί, ομάδες περιφρούρησης θα βρίσκονται έξω από το στρατόπεδο 1090, ενώ στις 14.00 οι κάτοικοι θα πραγματοποιήσουν νέα συμβολική διαμαρτυρία στη Συμμαχική Οδό, έξω από το στρατόπεδο, προς στήριξη των δύο δημάρχων που θα διαπραγματεύονται στην Αθήνα. 



Από τα επεισόδια στην Κω: 



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης