Η μεγάλη απεργία: Την ημέρα που η Ελλάδα βγήκε στους δρόμους

Η μεγάλη απεργία: Την ημέρα που η Ελλάδα βγήκε στους δρόμους

Πάνω από 100.000 διαδηλωτές στην Αθήνα, τεράστιες συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα

Η μεγάλη απεργία: Την ημέρα που η Ελλάδα βγήκε στους δρόμους
Χιλιάδες διαδηλωτές
 σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας ένωσαν χθες τις φωνές τους ,φωνάζοντας ένα ηχηρό « όχι  - δε θα περάσει η ''ταφόπλακα'' του
ασφαλιστικού».  

Κλείσιμο
Στην  πρωτοφανή συστράτευση όλων των κλάδων και των ηλικιών, δυναμικό παρών έδωσαν αγρότες
με τρακτέρ, επιστήμονες με γραβάτες, εργαζόμενοι ,άνεργοι, φοιτητές και συνταξιούχοι.

Μόνο στις συγκεντρώσεις της Αθήνας υπολογίζεται ότι συμμετείχαν πάνω από 100.000 διαδηλωτές.

Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας παρέλυσαν, ενώ πρωτόγνωρη ήταν και η συμμετοχή των επαγγελματιών και των εμπόρων στην απεργιακή κινητοποίηση.

Τα περισσότερα καταστήματα στο κέντρο (από καφετέριες μέχρι καταστήματα ρούχων) αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις παρέμειναν κλειστά.

Χαρακτηριστικό ήταν το  σύνθημα που ακούστηκε στην πορεία : «Μια νύχτα μαγική σαν την Αργεντινή, να δούμε στα ελικόπτερα, Αλέξη, ποιος θα μπει». 

Οι πορείες που πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας ήταν ογκώδεις, αφού περισσότερα από 100.000 άτομα συμμετείχαν σε αυτές, ενώ μεγαλειώδεις ήταν και οι συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε πόλεις σε όλη την Ελλάδα.

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ξεκίνησαν το πρωί της Πέμπτης από την Ομόνοια και την πλατεία Κλαυθμώνος, για να καταλήξουν έξω από τη Βουλή. Ωστόσο η πορεία διαλύθηκε απότομα από επεισόδια που προκλήθηκαν από κουκουλοφόρους στην πλατεία Συντάγματος, λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι. 

«Μια νύχτα μαγική σαν την Αργεντινή, να δούμε στα ελικόπτερα, Αλέξη, ποιος θα μπει», ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά συνθήματα που ακούστηκαν στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, το οποίο πλημμύρισε από διαδηλωτές, καθώς οι χθεσινές συγκεντρώσεις είχαν εντυπωσιακή συμμετοχή.

Tα συνδικάτα είχαν εξαγγείλει γενική απεργία ενάντια στο σχέδιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης, με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, που ηγούνται της κινητοποίησης, να προσκαλούν σε μαζική συμμετοχή.

Στις απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετείχαν σχεδόν όλοι οι σύλλογοι εργαζομένων. Πρωτοφανής ήταν η μαζική αποχή και των καταστημάτων που κατέβασαν ρολά. Ποσοστά καθολικής συμμετοχής πλησίασε το κλείσιμο των καταστημάτων στην απεργία, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος και η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.




 
Κουτσούμπας: Να αποσυρθεί εδώ και τώρα το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο - έκτρωμα

«Η μεγάλη επιτυχία της πανελλαδικής γενικής πανεργατικής απεργίας, τα μεγάλα συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις της χώρας, τα αγωνιστικά μπλόκα της αγροτιάς, η συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων, επιστημόνων, νέων και γυναικών των λαϊκών οικογενειών, στέλνουν ένα μήνυμα: Δεν πάει άλλο. Να αποσυρθεί εδώ και τώρα το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο - έκτρωμα. Να καταργηθούν οι αντεργατικοί αντιλαϊκοί νόμοι», δήλωσε στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.

«Κλιμακώνουμε, συνεχίζουμε μέχρι την τελική νίκη. Με εργατική ενότητα, με την εργατική πρωτοπορία, με κοινωνική λαϊκή συμμαχία όλων των εργαζομένων σε όποιο κλάδο κι αν ανήκουν. Με προσανατολισμό ενάντια στα μονοπώλια που μας εκμεταλλεύονται, ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα που κατρακυλά τη ζωή του εργαζόμενου όλο και πιο κάτω. Για να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας, για να πάρουμε τις ζωές μας. Καλή επιτυχία, καλή δύναμη σε όλους και όλες» κατέληξε στην δήλωσή του, ο κ. Κουτσούμπας.



Η Αλέκα Παπαρήγα

Η Αθήνα από νωρίς το πρωί ήταν γεμάτη αστυνομία, ενώ στο Χίλτον στήθηκαν κλούβες υπό τον φόβο επεισοδίων. Υπενθυμίζεται ότι στο Χίλτον έχουν καταλύσει οι εκπρόσωποι των δανειστών και πραγματοποιούνται εκεί οι συναντήσεις με τους υπουργούς της κυβέρνησης Τσίπρα.

Δείτε βίντεο με τους αστυνομικούς διασκορπισμένους σε όλη την Αθήνα






Ποιοι έλαβαν μέρος στην απεργία της Πέμπτης


Εκτός από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ 


ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελματοβιοτέχνες)
ΕΣΕΕ (έμποροι)
ελεύθεροι επαγγελματίες 
γιατροί
φαρμακοποιοί
συνολικά ο επιστημονικός κλάδος (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, φοροτεχνικοί , γιατροί, οδοντίατροι,  δικαστικοί επιμελητές, χημικοί, διατροφολόγοι, γεωτεχνικοί, κτηνίατροι).
αυτοκινητιστές-ταξί
αυτοκινητιστές-φορτηγά
Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων
ΠΟΕ-ΟΤΑ
ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ











Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης