PROTOTHEMA

Ελλάδα

Τι λέει σε ανακοίνωσή της

Ιερά Σύνοδος: «Όχι» στην καύση των νεκρών - Είναι σαν την ανακύκλωση απορριμμάτων

Ιερά Σύνοδος: «Όχι» στην καύση των νεκρών - Είναι σαν την ανακύκλωση απορριμμάτων

Τονίζει ότι ορισμένοι δήμοι αντί να αντιμετωπίσουν τη λειτουργική κατάσταση των κορεσμένων ή προβληματικών κοιμητηρίων τους, δηλώνουν έτοιμοι για δαπάνες αγοράς οικοπέδων και εξοπλισμού για την εγκατάσταση κέντρων αποτέφρωσης

«Η Ιερά Σύνοδος αρνείται ότι είναι αξιοπρεπές για τον νεκρό να καεί σε κλίβανο», απεφάνθη η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, στη σημερινή, τρίτη συνεδρία της για τον μήνα Ιανουάριο, υπό την προεδρία του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.


Η Εκκλησία, σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εξέδωσε, θεωρεί το ανθρώπινο σώμα ως ναό του Αγίου Πνεύματος, στοιχείο της υποστάσεως του ανθρώπου, που έχει πλασθεί κατ' εικόνα και ομοίωση του Θεού και για τον λόγο αυτό η ορθόδοξη χριστιανική παράδοση αντιμετωπίζει το νεκρό σώμα «όχι ως "στερεό απόβλητο", όπως οι απολογητές της αποτέφρωσης, αλλά το περιβάλλει με σεβασμό και τιμή ως έκφραση αγάπης προς το κεκοιμημένο μέλος της».

Υπενθυμίζεται, τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, ότι κατά τη σύγχρονη διαδικασία τής κατ' ευφημισμόν "αποτεφρώσεως " μετά την καύση της σορού σε κλίβανο, ο ανθρώπινος σκελετός ρίχνεται σε ηλεκτρικό σπαστήρα (μίξερ, cremulator), θρυμματίζεται και μετατρέπεται σε σκόνη. Η Ιερά Σύνοδος αρνείται ότι είναι αξιοπρεπές για τον νεκρό να καεί σε κλίβανο και να θρυμματισθεί σε μίξερ και δεν διακρίνει ιδιαίτερες διαφορές «της σύγχρονης "αποτέφρωσης νεκρών" και της διαδικασίας ανακύκλωσης απορριμμάτων».

Κατά τη σημερινή συνεδρία, η ΔΙΣ επικύρωσε τα πρακτικά της προηγουμένης συνεδρίας και εν συνεχεία ασχολήθηκε με το εκκρεμές νομοσχέδιο με τίτλο «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις», κατά το άρθρο 21 του οποίου καθένας μπορεί να επιλέξει, μεταξύ άλλων, τον «τύπο τελετής της κηδείας» του και η δήλωση αυτή είναι υποχρεωτική για όλα τα όργανα ή υπηρεσίες «που επιμελούνται της ταφής του νεκρού», αρκεί να μην προσκρούει σε «κανόνες δημόσιας τάξης, υγιεινής ή στα χρηστά ήθη». Σύμφωνα με τη ΔΙΣ, «με την παραπάνω γενική διατύπωση παραβιάζεται η θρησκευτική ελευθερία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, οι ιερείς της οποίας δεν μπορούν δια νόμου να υποχρεωθούν να τελέσουν εξόδιο ακολουθία, εάν κάποιος ζήτησε θρησκευτική κηδεία, αλλά με την ίδια ή άλλη δήλωση είχε επιλέξει την αποτέφρωση της σορού του».

Δυστυχώς, υπογραμμίζει σχετικά η ΔΙΣ, ορισμένοι δήμοι αντί να αντιμετωπίσουν τη λειτουργική κατάσταση των κορεσμένων ή προβληματικών κοιμητηρίων τους, σπεύδουν να δηλώσουν έτοιμοι για δαπάνες αγοράς οικοπέδων και εξοπλισμού για την εγκατάσταση κέντρων αποτέφρωσης, ουσιαστικά υπονοώντας ότι όποιος επιμένει στην παράδοση της ταφής, θα συνεχίσει να υφίσταται απαξιωτική μεταχείριση.

«Στο πλαίσιο αυτό, λαμβάνοντας μέριμνα για τον ορθόδοξο λαό, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε τη σύσταση Επιτροπής, η οποία θα υποβάλλει σχετική εισήγηση, ώστε να υπάρξει διαβούλευση της Εκκλησίας με τους αρμόδιους κρατικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς», σημειώνεται στο τέλος της σχετικής ανακοίνωσης.

Επίσης, η ΔΙΣ ασχολήθηκε με τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα.

Μετά το πέρας της συνεδρίας, οι μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος, Καστορίας Σεραφείμ και Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος, καθώς και ο ειδικός νομικός σύμβουλος της Ιεράς Συνόδου Θεόδωρος Παπαγεωργίου επισκέφθηκαν τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκο Φίλη, για να του επιδώσουν επιστολή που περιέχει την απόφαση της Ιεράς Συνόδου σχετικά με τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών, η οποία υιοθέτησε την εισήγηση και την πρόταση του μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου.
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

giannis26/02/201615:47

AΛΛΟ Η ΚΑΥΣΗ ΝΕΚΡΩΝ ΟΠΩΣ ΓΙΝΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΟΠΟΥ ΚΑΙΓΟΤΑΝ Η ΑΣΑΡΚΑ ΚΑΙ ΕΜΕΝΑΝΑ ΤΑ ΚΟΚΚΑΛΑ ΠΟΥ ΤΑ ΕΒΑΖΑΝ ΣΕ ΛΑΡΝΑΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟ Η ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΗ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΚΟΝΗ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΣΤΟ ΔΙΗΝΕΚΕΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΑΠΟΤΕΦΡΩΣΗ ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΚΟΝΗ

Απάντηση
Μεσαίωνας15/01/201615:11

Ζήστε στο μεσαίωνα σας και μετα αναρωτιέσται γιατί σας μισούν πια σχεδόν οι μισοί Έλληνες. Δεν έχετε καταλάβει τίποτα εκεί στην εκκλησία.

Απάντηση
Bonaparte15/01/201615:00

δε μας χέ ρε τρα; ο κάθε ψυχοπαθής με τα άγια πνεύματα και τα πράσινα άλογα θα μας πει τι θα κάνουμε με το νεκρό μας σώμα; ρε ου ρε, εγώ θέλω να με φάνε τα σκυλιά, αναφορά θα σου δώσω;

Απάντηση
υποστηρικτής του κοσμικού κράτους15/01/201614:03

Είμαστε μάρτυρες του μοναδικού φαινομένου η Εκκλησία, η οποία μισεί στην κυριολεξία το ανθρώπινο σώμα όσο είναι εν ζωή και ξορκίζει τη σεξουαλική πράξη ως το απόλυτο κακό (εκτός κι αν γίνεται εντός γάμου, σε ιεραποστολική στάση και με σκοπό την τεκνοποίηση), να τιμά το νεκρό σώμα με το να διατηρεί άταφα... λείψανα αγίων της για αιώνες ή και χιλιετίες και ενίοτε να τα περιφέρει σε Νοσοκομεία για να θεραπεύσουν αρρώστους (!), καλή ώρα όπως έκανε πέρσι ο απαράδεκτος Μητροπολίτης Μεσογαίας. Είναι επίσης τραγικό η Εκκλησία να ισχυρίζεται ότι η καύση νεκρών είναι αναξιοπρεπής διαδικασία για το νεκρό ενώ η εκταφή μετά από 3 χρόνια, ως είθισται στις μεγάλες πόλεις, και στη συνέχεια η πολτοποίηση μέσα σε ένα μεγάλο λάκκο σε ό,τι έχει απομείνει από το νεκρό με τη χρήση βιτριολιού, ως διαδικασία δεν την λες και αξιοπρεπή...

Απάντηση
@15/01/201614:59

Είναι άλλο πράμα η καύση και άλλο πράμα αυτά που λες. Δεν σημαίνει ότι επειδή σήμερα γίνονται αυτά που δεν τιμούν κανένα πρέπει να πάμε στην καύση. Το ότι δεν αντιδρούν οι πιστοί με τέτοιες διαδικασίες απαιτώντας επαναχωροθέτηση των κοιμητηρίων και αλλαγές στις διαδικασίες είναι το πρόβλημα. Αυτό εκμεταλλεύονται οι Δήμοι και ορισμένοι από την εκκλησία και διαιωνίζεται αυτή η άθλια κατάσταση.

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία