Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στη Λευκάδα - Ταρακουνήθηκε η μισή Ελλάδα

Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στη Λευκάδα - Ταρακουνήθηκε η μισή Ελλάδα

Δύο νεκροί σε Πόντι και Αθάνι - Μεγάλες καταστροφές σε χωριά στα νότια του νησιού, όπου σημειώθηκαν κατολισθήσεις και γκρεμίστηκαν σπίτια - Ζημιές στο γυμνάσιο και το λιμάνι της Βασιλικής - Κατολισθήσεις και ζημιές και στην Ιθάκη - «Προσπαθούσαμε να κρατηθούμε όρθιοι», λένε οι κάτοικοι - Έδιωξαν τα παιδιά από τα σχολεία, θα παραμείνουν κλειστά και αύριο - Τσελέντης: Ενεργοποιήθηκε το ρήγμα που έδωσε τους καταστροφικούς σεισμούς στο Ληξούρι

Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στη Λευκάδα - Ταρακουνήθηκε η μισή Ελλάδα
Ισχυρή σεισμική δόνηση εντάσεως 6,1 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, έγινε αισθητή στις 09:10 το πρωί της Τρίτης στην μισή Ελλάδα. Ο σεισμός είχε επίκεντρο στο νοτιοδυτικό ακρωτήριο της Λευκάδας, 23 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Λευκάδας. Ο κόσμος στο νησί βγήκε έντρομος από τα σπίτια του, ενώ αντικείμενα έπεφταν από τα ράφια. Ιδιαίτερα αισθητός έγινε ο σεισμός και στα γειτονικά νησιά της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, όπου έχουν σημειωθεί μικροκατολισθήσεις σε αγροτικούς δρόμους.

Από τη στιγμή του μεγάλου σεισμού έχουν σημειωθεί δεκάδες μετασεισμοί με τον μεγαλύτερο να είναι της τάξης των 5,2 Ρίχτερ στις 10:33.

Κλείσιμο






Ειδικά το νότιο και το δυτικό τμήμα της Λευκάδας, όπου εντοπίστηκαν και δύο γυναίκες νεκρές, έχει υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές, όπως δηλώνει στο protothema.gr ο αντιπεριφερειάρχης της Λευκάδας Διονύσης Χαλικιάς. Στο χωριό Αθάνι έχουν πέσει σπίτια, ενώ πολύ σοβαρές ζημιές υπέστη η εκκλησία του χωριού. Σε αρκετά ακόμα χωριά έχουν πέσει σπίτια, έχουν κατερρεύσει μάντρες και υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε πλατείες, όπως στον Αγιο Πέτρο, το Δράγανο, το Νικολί, που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.


Ολοσχερώς καταστράφηκε η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στο Αθάνι - Φωτογραφίες από lefkadapress.gr


Ολοσχερώς καταστράφηκε η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στο Αθάνι - Φωτογραφίες από lefkadapress.gr

Ζημιές έχουν επίσης καταγραφεί στο λιμάνι αλλά και το γυμνάσιο της Βασιλικής, στο νότιο ακρωτήριο της Λευκάδας, χωρίς όμως να υπάρχει προς το παρόν εικόνα για την έκταση των προβλημάτων. 

Ο αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας Θεόδωρος Χαλικιάς δήλωσε στο protothema.gr πως αυτή τη στιγμή βρίσκονται καθ' οδόν για το νότιο τμήμα του νησιού, όπου όπως φαίνεται επλήγη περισσότερο από το σεισμό, συνεργεία προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση. Στην πόλη της Λευκάδας, το νοσοκομείο και τα σχολεία δεν έχουν υποστεί ζημιές. 

Ο κόσμος στο νοσοκομείο της Λευκάδας πάντως βγήκε έντρομος στο δρόμο, καθώς έπεσαν διάφορα αντικείμενα. Όπως αναφέρουν κάτοικοι του χωριού Καρυά, που βρίσκεται πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, το ρεύμα στο χωριό και το τηλέφωνο έχει διακοπεί. «Προσπαθούσαμε να κρατηθούμε όρθιοι» λέει ο Θανάσης Κατοπώδης και τονίζει πως η δόνηση ξύπνησε στους κατοίκους μνήμες από τον καταστροφικό σεισμό του 2003. 

Εξάλλου, ο Χρήστος Κατηφόρης, ο αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Απολλωνιών (Λευκάδα), έκανε γνωστό ότι μεγάλα τμήματα του οδικού επαρχιακού δικτύου παρουσιάζουν ρωγμές. «Το δομικό σύνολο δεν φαίνεται να έχει βλάβες μακροσκοπικά Παλιά σπίτια έχουν αρκετές βλάβες μια εκκλησία στο Αθάνι, η Αγία Παρασκευή, γκρεμίστηκε και στο Δράγανο αρκετά πλινθόκτιστα επίσης σπίτια γκρεμίστηκαν» είπε.



Με ελικόπτερο Super Puma μεταβαίνουν στη Λευκάδα ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Παναγιώτης Σγουρίδης, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης.






Εικόνα από την αγορά της Λευκάδας λίγα λεπτά μετά τον ισχυρό σεισμό

Ο κ. Γιάννης Καρτάνος από το Νυδρί της Λευκάδας μιλώντας στο protothema.gr είπε: «Ήταν ένας πάρα πολύ δυνατός σεισμός, μας τρόμαξε πάρα πολύ και είχε και διάρκεια. Απ'ότι μαθαίνουμε ήταν πάνω από 6 Ρίχτερ. Απ'όσο γνωρίζω έχουμε υλικές ζημιές στο χωριό Αθάνι, προς το Πόρτο Κατσίκι εκεί έχουμε και πολλά παλιά σπίτια που πρέπει να έπεσαν τοίχοι».

«Τεράστιες ζημιές σε σπίτια σημειώθηκαν, ήταν πολύ δυνατός σεισμός μακάρι να τελειώσει, εδώ υπάρχει αναστάτωση παντού και σε όλους στο νησί», λέει ο κ. Νίκος ιδιοκτήτης καταστήματος στη Λευκάδα.






Ζημιές και στην Ιθάκη
Σοβαρές ζημιές έχει υποστεί και το οδικό δίκτυο της βόρειας Ιθάκης, που επίσης βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Ο δήμαρχος Ιθάκης Διονύσης Στανίτσας, μιλώντας στο protothema.gr, είπε: «Ήταν πολύ ισχυρός ο σεισμός. Μέχρι στιγμής έχω διαπιστώσει αρκετές ζημιές στο οδικό δίκτυο του νησιού αλλά υπάρχουν και σοβαρές υλικές ζημιές σε σπίτια. Ακόμη δεν έχω κάποια ενημέρωση για τραυματίες». 
Πληροφορίες αναφέρουν ζημιές και στο δίκτυο της ύδρευσης, ενώ κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί σε παραλίες και αγροτικές εκτάσεις στα βόρεια του νησιού.




Κλειστά σχολεία σε Λευκάδα, Κεφαλονιά και Ιθάκη
Με απόφαση των περιφερειακών αρχών, λίγα λεπτά μετά την σεισμική δόνηση, δόθηκε η εντολή να επιστρέψουν όλοι οι μαθητές στα σπίτια τους από τα σχολεία και των τριών νησιών, της Λευκάδας, της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης. Σήμερα άλλωστε οι μαθητές δεν επρόκειτο να κάνουν μάθημα, αλλά να τιμήσουν με εορτασμούς την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Όπως δήλωσε στο protothema.gr ο αντιπεριφερειάρχης της Λευκάδας, από τα σχολεία του νησιού ζημιές έχει υποστεί μόνο το γυμνάσιο της Βασιλικής, όμως πρόκειται όλα τα κτήρια να εξεταστούν διεξοδικά. Αργά το μεσημέρι ανακοινώθηκε πως τα σχολεία τουλάχιστον σε Λευκάδα και Ιθάκη θα παραμείνουν κλειστά και αύριο. 






Τσελέντης: Ενεργοποιήθηκε το ρήγμα των καταστροφικών σεισμών του Ληξουρίου
Σε ανάρτησή του στο facebook ο γνωστός σεισμολόγος Άκης Τσελέντης έγραψε: «Ενεργοποιήθηκε το ΒΒΑ τμήμα του ρήγματος που έδωσε τους σεισμούς στο Ληξούρι. Είναι ένα πολυ μεγάλο ρήγμα και χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Επειδη οι περιοχές εκει εχουν απότομα πρανή μπορει να εχουμε κατολισθητικά φαινόμενα. Ας αποφεύγουμε τα σπίτια που ειναι πολύ παλιά η εχουν εμφανή σημάδια αστοχίας. Να κατεβάσουμε ολα τα βαριά αντικείμενα και να μην αφήνουμε τα παιδια ασυνόδευτα η να παιζουν κοντά σε πέτρινες μάντρες (λιθιές οπως λεμε στο Ιονιο), και κυρίως απαιτείται ψυχραιμία».

Ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας εκτίμησε ότι η σεισμική δόνηση εντάσσεται στο πλαίσιο των «αναμενόμενων» σεισμών που δίνει η περιοχή και πως δεν θεωρείται τόσο ισχυρός, ώστε να προκαλέσει σοβαρές ζημιές.

Ο Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ προβλέπει πως τον επόμενο μήνα είναι πολύ πιθανό να σημειωθούν περί τους 100 μετασεισμούς, εντάσεως περίπου 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και για το λόγο αυτό οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί.




















Φωτογραφία από τον επαρχιακό δρόμο προς τον Άγιο Νικήτα


Φωτογραφία από τον επαρχιακό δρόμο προς τον Άγιο Νικήτα


Φωτογραφία από τον επαρχιακό δρόμο προς τον Άγιο Νικήτα


Φωτογραφία από τον επαρχιακό δρόμο προς τον Άγιο Νικήτα

















Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης