Μετρούν τις απίστευτες πληγές τους στην Ύδρα - Παρουσία του δημάρχου η καταγραφή ζημιών

Μετρούν τις απίστευτες πληγές τους στην Ύδρα - Παρουσία του δημάρχου η καταγραφή ζημιών

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε το νησί από την Περιφέρεια Αττικής - Τα τεχνικά κλιμάκια έχουν καταγράψει εκτεταμένες ζημιές στο πλακόστρωτο, στο λιμάνι και σε σπίτια, ενώ τουλάχιστον 15 επιχειρήσεις έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από τους χειμάρρους στο νησί

Μετρούν τις απίστευτες πληγές τους στην Ύδρα - Παρουσία του δημάρχου η καταγραφή ζημιών
Μετρούν τις «πληγές» τους οι κάτοικοι της Ύδρας από την επέλαση της σφροδρής κακοκαιρίας τα δυο τελευταία 24ωρα, που είχε ως αποτέλεσμα να «πνιγεί» το νησί και να σημειωθούν καταστροφές σε δεκάδες σπίτια και επιχειρήσεις.

Η Περιφέρεια Αττικής κήρυξε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης τον Δήμο Ύδρας, μετά από σχετική εξουσιοδότηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και ενέργειες της Εντεταλμένης Περιφερειακής Συμβούλου για ζητήματα Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννας Τσούπρα. Όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου, η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει για τρεις μήνες και ο συντονισμός ανατίθεται στον Δήμο Ύδρας.

Κλείσιμο

Πηγή φωτογραφίας: Η φωνή της Υδρας
 
Από το πρωί, κλιμάκια μηχανικών από την Περιφέρεια μαζί με την δημοτική Αρχή προχώρησαν σε αυτοψία των ζημιών που προκλήθηκαν από τους ορμητικούς χείμαρρους που παρέσυραν ότι έβρισκαν στο πέρασμα τους, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να γίνουν μάρτυρες εικόνων βιβλικής καταστροφής.


Πηγή φωτογραφίας: Η φωνή της Υδρας

Τα πυροσβεστικά οχήματα έχουν πάψει να επιχειρούν (έγιναν συνολικά δέκα κλήσεις για αντλήσεις υδάτων) και τώρα όλο το βάρος έχει πέσει στην καταγραφή των ζημιών προκειμένου να υπολογιστεί το μέγεθος της καταστροφής.


Πηγή φωτογραφίας: Η φωνή της Υδρας

Από νωρίς το πρωί έχει ξεκινήσει η διαδικασία καταγραφής των ζημιών, στις οποίες συμμετέχει και ο δήμαρχος του νησιού, Γεώργιος Κουκουδάκης.  

Η εικόνα που αντικρίζει κάποιος σήμερα, περπατώντας στο πλακόστρωτο του γραφικού νησιού, είναι αποκαρδιωτική. 


Πηγή φωτογραφίας: Η φωνή της Υδρας

Το λιμάνι θυμίζει χωματερή από τα μπάζα και τη λάσπη και οτιδήποτε άλλο «κατέβασαν» τα βρόχινα ορμητικά νερά.

Τα τεχνικά κλιμάκια έχουν καταγράψει εκτεταμένες ζημιές στο πλακόστρωτο, στο λιμάνι και σε σπίτια, ενώ τουλάχιστον 15 επιχειρήσεις έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. 

Πηγή φωτογραφίας: Η φωνή της Υδρας

Ακόμη, έχει καταρρεύσει ένας περιφερειακός δρόμος και προβλήματα έχουν καταγραφεί και στις υποδομές του νησιού και συγκεκριμένα στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης. 

Πηγή φωτογραφίας: Η φωνή της Υδρας

Ο δήμαρχος Ύδρας , Γεώργιος Κουκουδάκης σε δηλώσεις του στο protothema.gr, τόνισε πως ο κύριος όγκος του βρόχινου νερού έχει υποχωρήσει, όμως, με δεδομένο ότι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποιεί για έντονα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή και σήμερα Σάββατο οι υπηρεσίες του δήμου και οι αρμόδιοι φορείς προετοιμάζονται πυρετωδώς να αντιμετωπίσουν την όποια κατάσταση.

«Μετρούμε τις πληγές μας μετά από αυτή τη θεομηνία. Έχουμε καταστροφές σε καταστήματα και καταστροφές σε οικοσκευές. Καταστροφές έχουμε και στο δίκτυο ύδρευσης του νησιού, ενώ το δίκτυο αποχέτευσης έχει υποστεί ζημιές. Επίσης, ζημιές έχουμε στο πλακόστρωτο του νησιού και στο λιμάνι μας έχουν συσσωρευτεί πολλά μπάζα» ανέφερε ο κ. Κουκουδάκης.


Ο καιρός τις επόμενες ημέρες
Για σήμερα Σάββατο αναμένονται βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στην ανατολική ηπειρωτική χώρα, στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Από το απόγευμα βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Στις υπόλοιπες περιοχές θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 4-6 μποφόρ, στα ανατολικά 6-8 μποφόρ και στο Αιγαίο πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία σε πτώση κυρίως στα βόρεια και ανατολικά.

Βελτιωμένο το σκηνικό του καιρού την Κυριακή όπου αναμένονται μόνο τοπικές βροχές στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί και στις υπόλοιπες περιοχές θα είναι γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά 3-5 μποφόρ, στα ανατολικά 4-6 μποφόρ και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Σε μικρή άνοδο η θερμοκρασία.

Τη Δευτέρα θα σημειωθούν αραιές νεφώσεις σε όλη τη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3-5 και στο Αιγαίο 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο.

Για Τρίτη και Τετάρτη αναμένονται λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες κυρίως στα ανατολικά και τα νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3-5 και στα ανατολικά 4-6 μποφόρ και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Σε μικρή πτώση η θερμοκρασία.






























Αναζητούν ακόμα την αγνοούμενη στο Καματερό - Αγωνία για τις καταιγίδες των επόμενων ωρών -  Καταστροφές σε όλη τη χώρα από την κακοκαιρία 

Ένας νεκρός, μία αγνοούμενη και τεράστιες καταστροφές είναι ο απολογισμός της κακοκαιρίας που πλήττει από την Πέμπτη πολλές περιοχές της χώρας. 

Με μία ξαφνική νεροποντή για ακόμη μία φορά οι δρόμοι έγιναν ορμητικά ποτάμια, που παρασέρνουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Και πάλι ο κρατικός μηχανισμός έδειξε πόσο ανεπαρκής είναι και δυστυχώς, λόγω της αδράνειας των αρμοδίων, για ακόμη μία φορά μία ανθρώπινη ζωή χάθηκε, μία γυναίκα αγνοείται και δεκάδες άνθρωποι κινδύνευσαν. 

Οι έρευνες για τον εντοπισμό της 43χρονης, που φέρεται να παρασύρθηκε χθες από τα ορμητικά νερά, συνεχίζονται πυρετωδώς στην ευρύτερη περιοχή του Καματερού όπου βρέθηκε το ΙΧ της και συγκεκριμένα στη νέα χάραξη της Θηβών. Στην έρευνα συμμετέχουν 30 άνδρες από την πυροσβεστική και τη ΕΜΑΚ, ενώ συνδράμουν και δυο ειδικά σκυλιά.

Μόνο στην Αττική η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε συνολικά 835 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και παροχή βοήθειας. Το Μενίδι, όπου βρέθηκε νεκρός ένας 40χρονος άνδρας που παγιδεύτηκε στο όχημά του κι ένας πυροσβέστης παρασύρθηκε, το Καματερό, όπου μια τριώροφη κατοικία κατέρρευσε στο ρέμα της Εσχατιάς και από το μεσημέρι της Πέμπτης μία γυναίκα αγνοείται, και το Χαϊδάρι είναι οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο.  

Την ίδια ώρα, την Πέμπτη στην Πετρούπολη μια γυναίκα 70 ετών, παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά που πλημμύρισαν δρόμο έξω από σχολείο. Η άτυχη γυναίκα, στη συνέχεια χτυπήθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο και τραυματίστηκε σοβαρά. Η ηλικιωμένη μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό, όπου και παραμένει για νοσηλεία. 

Σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν και στην Ελευσίνα, όπου δυο άνθρωποι εγκλωβίστηκαν μέσα στο αυτοκίνητό τους, που γέμισε νερό. Μετά από έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής απεγκλωβίστηκαν και είναι καλά στην υγεία τους. Η κακοκαιρία προκάλεσε προβλήματα και στο Παλαιό Ψυχικό, όπου κολώνες της ΔΕΗ και πεύκα έπεσαν. Άμεση ήταν η αντίδραση του Δήμου, που έστειλε συνεργεία προκειμένου να αποκαταστήσουν τις ζημιές. Σύμφωνα με κατοίκους τις ζημιές προκάλεσε ένας μικρός ανεμοστρόβιλος που διήρκησε 1 με 2 λεπτά.

Η κακοκαιρία, όμως, δεν χτύπησε μόνο την Αττική, αλλά και άλλες περιοχές της χώρας. Στη Δυτική Ελλάδα το νερό της βροχής μετέτρεψε ολόκληρες περιοχές σε λίμνες, χείμαρροι υπερχείλισαν και σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν, όπως στην εθνική οδό Πατρών – Πύργου όπου λόγω κατολισθήσεως η κυκλοφορία είχε διακοπεί (στο ύψος του Βουπρασίου) και τα αυτοκίνητα σχημάτιζαν ουρές χιλιομέτρων. Μεγάλες καταστροφές, επίσης, σημειώθηκαν και στις αγροτικές καλλιέργειες της συγκεκριμένης Περιφέρειας. 

Ποτάμια έγιναν οι δρόμοι λόγω της έντονης βροχόπτωσης και στην Κω με το μποτιλιάρισμα να είναι πολύωρο, καθώς πέρα από τους χείμαρρους σε πολλούς δρόμους μετά την υποχώρηση των υδάτων κλαδιά και διάφορα αντικείμενα που είχαν παρασυρθεί από τα νερά εμπόδιζαν την ομαλή κυκλοφορία. Σπάνιο φαινόμενο κατεγράφη, από την άλλη, στην Σάμο και συγκεκριμένα στο Ποσειδώνιο όπου  χτύπησε ηλεκτρική καταιγίδα!

Νεκροταφείο «εξαφανίστηκε» στη Χαλκιδική

Μέσα στο χείμαρρο «εξαφανίστηκαν» τα μνήματα στο νεκροταφείο της Κασσάνδρας Χαλκιδικής, που για μια ακόμη φορά δοκιμάστηκε από την θεομηνία.

Η πολύωρη καταιγίδα έπληξε τα κεντρικά και νότια του νομού Χαλκιδικής και  καταστροφές προκλήθηκαν από την Κασσάνδρα και τη Σιθωνλία μέχρι τα Μουδανιά και τον Πολύγυρο.

Επίσης εντός του νεκροταφείου Συκιάς, δέντρο ξεριζώθηκε και έπεσε με συνέπεια να προξενήσει ζημιές σε τάφους.

Κόνιτσα: Κινδύνευσαν να «πνιγούν» στη στάνη

Στιγμές αγωνίας έζησαν δύο βοσκοί στην Κόνιτσα Ιωαννίνων, όταν εγκλωβίστηκαν στη στάνη τους, στην τοπική κοινότητα Γοργοποτάμου, λόγω της έντονης κακοκαιρίας και της βροχόπτωσης.

Μάλιστα, χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής για να την διάσωσή τους. Τελικά, αμφότεροι μεταφέρθηκαν σώοι σε ασφαλές σημείο, από τέσσερις πυροσβεστικούς υπαλλήλους, με δύο οχήματα.

«Έβρεξε» προβλήματα στην Κρήτη

Πολλά είναι τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στους δρόμους της Κρήτης από την έντονη βροχόπτωση.

Στην πόλη του Ηρακλείου, η στάθμη των υδάτων του ποταμού Γιόφυρου ανέβηκε επικίνδυνα ενώ από το κύμα κακοκαιρίας έχει πληγεί ιδιαίτερα η περιοχή της Μεσαρράς, όπου ο κάμπος αλλά και τα χωριά του μετατράπηκαν σε λίμνες.

Στα Καπαριανά βούλωσαν φρεάτια ενώ έκκληση για βοήθεια απεύθυνε ο δήμαρχος Φαιστού Γ. Αρμουτάκης.

Κατολισθήσεις σημειώθηκαν στην  Αγία Βαρβάρα καθώς επίσης πριν την Αυγενική  και στον Άγιο Σώζοντα κοντά στα Πεζά ενώ κλήθηκαν οι τεχνικές υπηρεσίες να παρέμβουν.

Ο κρατικός μηχανισμός στην Περιφέρεια Κρήτης, αλλά και τους  Δήμους του νομού, τέθηκε σε συναγερμό προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα που προέκυψαν. Συνολικά η Πυροσβεστική παρενέβη για άντληση υδάτων σε 25 περιπτώσεις, ενώ χρειάστηκε να απεγκλωβίσει και δύο ηλικιωμένους, που  μπήκαν νερά στο σπίτι τους.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης