Ο «πόλεμος των Ρόουζ» στο Πολυτεχνείο: Τόνια Μωροπούλου Vs Γιάννη Γκόλια

Ο «πόλεμος των Ρόουζ» στο Πολυτεχνείο: Τόνια Μωροπούλου Vs Γιάννη Γκόλια

Δεν είναι πλέον πρύτανης του ΕΜΠ ο Γιάννης Γκόλιας - Στο ΣτΕ προσέφυγε για ακύρωση εκλογής του η Τόνια Μωροπούλου - Τι αναφέρουν και οι δύο σε δηλώσεις τους

Ο «πόλεμος των Ρόουζ» στο Πολυτεχνείο: Τόνια Μωροπούλου Vs Γιάννη Γκόλια
«Ακέφαλο» είναι το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο καθώς παραιτήθηκε ο μέχρι χθες πρύτανης Γιάννης Γκόλιας, ύστερα από έναν ιδιότυπο «πόλεμο των Ρόουζ» που διεξάγεται στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο. Αξιοσημείωτο είναι οτι οι νέες εκλογές θα γίνουν στο «παραπέντε» της εφαρμογής του νέου νόμου για την εκλογή πρυτάνεων, οπότε και θα έληγε σε λίγους μήνες η θητεία όλων των πρυτάνεων.

Η συνυποψήφια για την καρέκλα του πρύτανη Τόνια Μωροπούλου, η οποία αρχικά είχε αποκλεισθεί, δικαιώθηκε δικαστικά με την ακύρωση της εκλογής του πρύτανη του ΕΜΠ Γ. Γκόλια, με την προσφυγή της Συμβούλιο της Επικρατείας, λόγω μη πρόσκλησης στη συνεδρίαση του ΣΙ του τότε αντιπρύτανη ΕΜΠ μετά από δήλωση κωλύματος του τότε πρύτανη να παραστεί σε αυτή. Αποτέλεσμα αυτής της ενέργειάς της είναι να χάσει τον πρυτανικό θώκο ο κ. Γκόλιας και να ξαναγίνουν εκλογές δημιουργώντας αντιδράσεις στην πανεπιστημιακή κοινότητα για την επανάληψη της διαδικασίας.

Ο κ. Γκόλιας, ο οποίος υπήρξε υπηρεσιακός υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανακοίνωσε την παύση της άσκησης των καθηκόντων του ως πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, συμμορφούμενος με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (αρ. 2948/2015), η οποία δημοσιεύθηκε και η οποία ακυρώνει την εκλογή του.

Συγκεκριμένα, το ΣτΕ έκανε δεκτή την προσφυγή της τότε συνυποψήφιας με τον Γ. Γκόλια, Τόνιας Μωροπούλου, η οποία επικαλέστηκε τυπικούς λόγους, καθώς στη σχετική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ιδρύματος (ΣΙ) δεν είχε κληθεί να παραστεί ο τότε αντιπρύτανης του ΕΜΠ, έπειτα από δήλωση κωλύματος του τότε πρύτανη.

Στην ουσία, η απόφαση του ΣτΕ ακυρώνει τις αποφάσεις του ΣΙ για εκλογή πρύτανη και την αντίστοιχη απόφαση του υπουργείου Παιδείας και, κατά συνέπεια, θα πρέπει να επαναληφθεί η διαδικασία εκλογής νέου πρύτανη στο ΕΜΠ, με νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου του. Μέχρι τότε, χρέη πρύτανη θα ασκεί ο αναπληρωτής πρύτανης, Δ. Παπαντώνης.
Κλείσιμο

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Γκόλιας, απευθυνόμενος στα «μέλη της Πολυτεχνειακής Κοινότητας», αναφέρει: «Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ακαδημαϊκής χρονιάς είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ κατ' επανάληψη μαζί σας και να επιβεβαιώσω για μια ακόμη φορά το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού που στελεχώνει σήμερα το ΕΜΠ σε όλους τους κλάδους και σε όλες τις βαθμίδες. Με τη συμπαράσταση και βοήθεια όλων σας προσπαθήσαμε, και πιστεύω ότι σε μεγάλο βαθμό καταφέραμε, μαζί με τους συνεργάτες μου, να αποκαταστήσουμε την εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος μετά τις αλλεπάλληλες διοικητικές περιπέτειες στις οποίες το έβαλαν άστοχες επιλογές της Πολιτείας, και ταυτόχρονα να αναβαθμίσουμε το κύρος του υπερασπιζόμενοι αταλάντευτα το δημόσιο χαρακτήρα του και την κοινωνική του προσφορά».

Ο κ. Γκόλιας ευχαριστεί «όλες και όλους σας θερμά για τη συνεργασία που είχαμε το χρόνο που πέρασε και για την εμπιστοσύνη με την οποία αγκαλιάσατε την παρούσα πρυτανεία και το έργο της. Για να γίνει όμως πραγματικότητα το όραμά μας για ένα Πολυτεχνείο με υψηλής στάθμης σπουδές, με ενισχυμένες ερευνητικές δραστηριότητες, με έντονη κοινωνική συμβολή, με συνολικά αναδιοργανωμένη διοικητική και ακαδημαϊκή λειτουργία και αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις, πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά και προς πολλές κατευθύνσεις».

Σε αντίστοιχη ανακοίνωση -επιστολή προς την πολυτεχνειακή κοινότητα η καθηγήτρια Τόνια Μωροπούλου υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η προσπάθεια που ξεκινήσαμε με τους συνεργάτες μου πριν από ένα χρόνο θέτοντας αυτούς τους φιλόδοξους στόχους δεν σταματά εδώ. Σε κάθε περίπτωση και από οποιαδήποτε θέση, θα παραμείνουμε σταθερά προσηλωμένοι στην επίτευξή τους, έχοντας ως γνώμονα το συμφέρον του Ιδρύματος και το καλό αυτών που σπουδάζουν και εργάζονται σε αυτό. Πιστεύω ότι στο Πολυτεχνείο αξίζουν, και προσδοκώ και θεσμικά να αποκατασταθούν, ελεύθερες και συμμετοχικές διαδικασίες ανάδειξης της Διοίκησής του».

Η κ. Μωροπούλου εξηγώντας την πράξη της σημειώνει στην επιστολή της: «Αμφισβήτησα την καινοφανή διαδικασία προεπιλογής των υποψηφιοτήτων για την τελική κρίση από το Συμβούλιο του Ιδρύματος, στο πλαίσιο της γενικότερης αντίθεσης όλων των θεσμικών οργάνων των Πανεπιστημίων της χώρας και του Πανεπιστημιακού κόσμου στις αντιδημοκρατικές διαδικασίες του Ν. 4009/2011».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης