Αλαλούμ με τα διόδια για τους ψηφοφόρους

Αλαλούμ με τα διόδια για τους ψηφοφόρους

Κουτσούμπας, Λαφαζάνης καταγγέλλουν ότι οι οδηγοί υποχρεώνονται να καταβάλουν το αντίτιμο, αντίθετα με ό,τι συνέβη στις 5 Ιουλίου - Το ΥΠΕΣ λέει ότι ζήτησε από τις 29 Αυγούστου να είναι ελεύθερη η διέλευση αλλά ουδέποτε πήρε απάντηση από το υπουργείο Υποδομών

Αλαλούμ με τα διόδια για τους ψηφοφόρους
Να καταβάλουν το αντίτιμο των διοδίων καλούνται οι ψηφοφόροι που ταξιδεύουν ανά την Ελλάδα σήμερα προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Την καταγγελία έκανε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ο οποίος μίλησε για το θέμα με την υπηρεσιακή πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου ζητώντας την παρέμβασή της. Σύμφωνα με τον κύριο Κουτσούμπα «υπήρχε απόφαση της διακομματικής και πρόθεση της κυβέρνησης να είναι ανοιχτά τα διόδια».

Το υπουργείο Εσωτερικών με ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι ζήτησε από τις 29 Αυγούστου με επίσημο έγγραφο προς το υπουργείο Υποδομών «η διαμεσολάβησή του, προκειμένου να ισχύσει για τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου ό,τι ίσχυσε και στο Δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου σχετικά με την ελεύθερη διέλευση των ψηφοφόρων από τα διόδια».

Όπως όμως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, «το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έλαβε καμία απάντηση, στο αίτημά του, για την ελεύθερη διέλευση των εκλογέων από τους σταθμούς διοδίων της χώρας».

Κλείσιμο
Η δωρεάν διέλευση των διοδίων, λόγω των εκλογών, δεν προβλέπεται απ;o τις συμβάσεις παραχώρησης και το κόστος θα έπρεπε να καλύψει το κράτος, ήταν η απάντηση των κοινοπραξιών των αυτοκινητόδρομων στο αίτημα της διακομματικής επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών για δωρεάν διέλευση των διοδίων σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων οι εταιρείες αναμένουν ακόμη την αποπληρωμή των διελεύσεων από τους αυτοκινητόδρομους και τη γέφυρα Ρίου - Αντιρίου την ημέρα του δημοψηφίσματος. Παρόλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι «η μη αποδοχή του αιτήματος από την πλευρά των εταιριών για ελεύθερη διέλευση των πολιτών από τα διόδια είναι μια απαράδεκτη εξέλιξη που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά. Αυτό που ίσχυσε στο δημοψήφισμα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα πρέπει να ισχύει σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Το δικαίωμα των πολιτών στις μετακινήσεις, ειδικά την κορυφαία ημέρα έκφρασης της δημοκρατίας, είναι αδιαπραγμάτευτο».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών έκρινε ως ασύμφορη την όποια συμφωνία για εκ νέου ελεύθερη διέλευση, καθώς θα διπλασιαζόταν το κόστος που θα καλείτο να καταβάλλει το κράτος για δυο πλέον εκλογικές διαδικασίες -του δημοψηφίσματος και τη σημερινή.

Για «ντροπή και εμπαιγμό των πολιτών» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Ενότητα κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «με ευθύνη ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν εξασφάλισαν την ελεύθερη διέλευση των αυτοκινήτων από τα διόδια, προκειμένου να διευκολύνουν την μετακίνηση των πολιτών για να ψηφίσουν. Προφανώς Κυβέρνηση,  ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν ενδιαφέρονται να ψηφίσουν οι πιο φτωχοί πολίτες, αφού είναι τα μεγάλα θύματα των μνημονίων τους».

Στο θέμα που προέκυψε με τη διέλευση πολιτών από τους σταθμούς διοδίων αναφέρθηκε το μεσημέρι από τα Χανιά ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης, οποίος δήλωσε: « Το υπουργείο Εσωτερικών είχε ζητήσει να υπάρξει η ίδια κατάργηση των διοδίων που επικράτησε και στο δημοψήφισμα λόγω της δυσκολίας των πολιτών με τα κάπιταλ κοντρόλς».  

«Και αμέσως η αρμόδια γενική γραμματεία δημοσίων έργων έστειλε επιστολή σε αυτούς που διαχειρίζονται τα διόδια να επιδείξουν την ίδια ανοχή και σήμερα. Με λύπη διαπίστωσα ότι αυτό δεν συνέβη παρά τις προσδοκίες περί του αντιθέτου», αναφέρει ο κ. Χριστοδουλάκης στη δήλωσή του και κάνει έκκληση να απελευθερωθούν τα διόδια έστω κατά την επιστροφή των ψηφοφόρων:

«Για αυτό ήθελα να κάνω έκκληση να απελευθερωθούν τα διόδια έστω και κατά την επιστροφή έτσι ώστε να διευκολυνθεί κατά το μεγαλύτερο δυνατό βαθμό ο ψηφοφόρος να ασκήσει ανεμπόδιστα και αγόγγυστα το εκλογικό του δικαίωμα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης