Έρευνες για κύκλωμα διακίνησης λαθρομεταναστών με εμπλοκή στελεχών ΕΛΑΣ και ΕΥΠ

Έρευνες για κύκλωμα διακίνησης λαθρομεταναστών με εμπλοκή στελεχών ΕΛΑΣ και ΕΥΠ

Οι διώξεις στρέφονται σε βάρος οκτώ συνολικά προσώπων - Ποιους «καίνε» παρακολουθήσεις τηλεφώνων και καταγραφές συνομιλιών

Έρευνες για κύκλωμα διακίνησης λαθρομεταναστών με εμπλοκή στελεχών ΕΛΑΣ και ΕΥΠ
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα που διενεργεί ο ανακριτής κατά της Διαφθοράς κ. Κων. Σαργιώτης για την υπόθεση του κυκλώματος που διακινούσε μεγάλο αριθμό λαθρομεταναστών. Στο κύκλωμα, όπως προέκυψε από τις έρευνες της Δικαιοσύνης, συμμετείχαν ένας αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ, ένα στέλεχος της ΕΥΠ που υπηρετούσε μέχρι πρότινος στη διεύθυνση Αλλοδαπών, ένας δικηγόρος, καθώς και αλλοδαποί. Σύμφωνα με τη δικογραφία, τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ και της ΕΥΠ, εκμεταλλευόμενα την πρόσβαση που είχαν στον κρατικό μηχανισμό, διακινούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, μεγάλο αριθμό λαθρομεταναστών, αποκομίζοντας μεγάλα οικονομικά οφέλη.

Για την υπόθεση αυτή -η οποία διερευνήθηκε και από την υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ, κατόπιν ανώνυμων καταγγελιών- διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση και ασκήθηκε ποινική δίωξη για τα αδικήματα της σύστασης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, της διακίνησης λαθρομεταναστών από κερδοσκοπία και της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας. Οι διώξεις στρέφονται σε βάρος οκτώ συνολικά προσώπων.

Μάλιστα, κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης κρίθηκε αναγκαίο να γίνουν παρακολουθήσεις τηλεφώνων και καταγραφές συνομιλιών, τόσο κατά το έτος 2013 όσο και το 2015. Έτσι, οι αρχές έχουν στα χέρια τους συνομιλίες που έχουν καταγραφεί ανάμεσα στον αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ και τρίτο πρόσωπο και αφορούν ακόμη και στα εσωκομματικά του κυβερνώντος κόμματος, την πολιτική ηγεσία του υφυπουργείου και τις κρίσεις των αξιωματικών.

Κλείσιμο
Η υπόθεση έχει, όμως, και ένα ακόμη σκέλος αυτό που αφορά σε δωροδοκίες που φέρονται να βαραίνουν τον αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. και κάποιους συνεργούς τους. Ο συγκεκριμένος φέρεται να υπηρετούσε για χρόνια στη Διεύθυνση Αλλοδαπών, σε θέση γραφείου, όντας αρμόδιος για τη χορήγηση αδειών σε αλλοδαπούς, προκειμένου να αποχωρήσουν οικειοθελώς από τη χώρα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο αξιωματικός, μέσω αλλοδαπών φίλων του, οι οποίοι εντόπιζαν αλλοδαπούς, κρατούμενους με βάση το νόμο περί λαθρομετανάστευσης, οι οποίοι ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν το συμφωνημένο τίμημα, έδινε οδηγίες για τα αναγκαία έγγραφα που έπρεπε να προσκομιστούν και στη συνέχεια, αφού τους άφηνε ελεύθερους χορηγώντας την σχετική άδεια, εισέπραττε τα χρήματα που κυμαίνονταν περίπου στα 1.500 ευρώ.


Αρνούνται

Πάντως, η υπεράσπιση των κατηγορουμένων χαρακτηρίζει την υπόθεση «στημένη» και επισημαίνει πως η σχετική δικογραφία σχηματίστηκε με τη «συρραφή» παλαιότερων υποθέσεων και «ανώνυμων καταγγελιών». Σκοπός -όπως υποστηρίζουν -είναι να εξυπηρετηθούν προσωπικές έχθρες και υπηρεσιακές έριδες, χωρίς αποδεικτικά στοιχεία ικανά να στηρίξουν την κατηγορία.

Ενδεικτικά αναφέρουν ότι, σχετικά με τη βασική κατηγορία που είναι η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης για τη μεταφορά λαθρομεταναστών, η υπηρεσία που διενέργησε την έρευνα το έτος 2013 αναφέρει στο πόρισμά της ότι δεν προέκυψε η ύπαρξη τέτοιου κυκλώματος με σκοπό την τέλεση τέτοιων πράξεων.

Πάντως, οι κατηγορούμενοι απολογούνται ενώπιον του ανακριτή κ. Σαργιώτη και οι απολογίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός της εβδομάδας. Να σημειωθεί ότι εκκρεμεί η εκτέλεση τουλάχιστον δύο ενταλμάτων σύλληψης, ενώ ένα ακόμα σκέλος της υπόθεσης διερευνάται από την εισαγγελία Διαφθοράς.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης