Παρασκευόπουλος: Δεν ήταν εσπευσμένη η επιλογή Θάνου...

Παρασκευόπουλος: Δεν ήταν εσπευσμένη η επιλογή Θάνου...

... ούτε έχει σημασία η επετηρίδα, σχολίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης

Παρασκευόπουλος: Δεν ήταν εσπευσμένη η επιλογή Θάνου...
Δεν ήταν εσπευσμένη η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για την επιλογή της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου-Χριστοφίλου, επισημαίνει ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος σε δήλωσή του και η επιλογή είναι στη διακριτική ευχέρεια του υπουργικού συμβουλίου, ανεξάρτητα από την επετηρίδα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, επισημαίνει  ότι η επιλογή της πρόεδρου του Αρείου Πάγου  δεν ήταν εσπευσμένη, αλλά «ίσα-ίσα, έλαβε χώρα λίγο πριν από τη λήξη της θητείας του προηγούμενου πρόεδρου (30 Ιουνίου)».

Κλείσιμο
Αναφορικά,  με  την  αρχαιότητα  των εκλογίμων δικαστών»  ο κ. Παρασκευόπουλος τονίζει ότι  «αν το Σύνταγμα ήθελε ως κριτήριο την αρχαιότητα δεν θα ανέθετε τη σχετική κρίση στο υπουργικό Συμβούλιο».

«Είναι φανερή η συνταγματική βούληση για συνδυασμό της σωρευμένης δικαστικής με την πολιτική εκτίμηση στο πλαίσιο μιας θεμελιακής, συμβολικής αλλά και ουσιαστικής αρχής, ότι όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό», προσέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Επιπρόσθετα επισημαίνει ο κ. Παρασκευόπουλος:  «Μεταξύ ανώτατων δικαστών με υπέρ τριακονταετή ευδόκιμη θητεία, όπως οι αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου, δεν βαραίνουν οι μικρές χρονικές διαφορές που καθορίζουν τη σειρά της αρχαιότητας.

Η επιλεγείσα κυρία Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου,  εξάλλου δεν είχε τέταρτη, αλλά δεύτερη σειρά μεταξύ των εκλογίμων που θα μπορούσαν να έχουν, λόγω ηλικίας, θητεία άνω του έτους.

Είναι φανερό ότι μια ετήσια θητεία δεν επιτρέπει την ανάπτυξη έργου με επαρκή διάρκεια και αφήνει αλλεπάλληλες εκκρεμότητες».

Τέλος, αναφέρει ο κ. Παρασκευόπουλος ότι «οφείλω να επισημάνω ότι η κρίση, το σκεπτικό της οποίας παραπέμπει στην εισήγησή μου προς το υπουργικό συμβούλιο, ήταν εξαιρετικά δύσκολη επειδή όλοι οι υποψήφιοι ήταν λαμπροί δικαστές που κοσμούν την ελληνική Δικαιοσύνη».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης