«Φωτιά» φέτος οι ξαπλώστρες στη Μύκονο

«Φωτιά» φέτος οι ξαπλώστρες στη Μύκονο

Με αιφνιδιαστική εντολή το ΥΠΟΙΚ ζητά από τον Δήμο Μυκόνου να προχωρήσει σε αυξήσεις έως και 120% στις τιμές - To δημοτικό συμβούλιο είχε συμφωνήσει αύξηση 15%  - Με μετακύλιση των αυξήσεων στους τουρίστες απειλούν οι επιχειρηματίες

«Φωτιά» φέτος οι ξαπλώστρες στη Μύκονο
Φωτιά στην τιμή της ξαπλώστρας βάζει το υπουργείο Οικονομικών στις παραλίες της χώρας και δη στη Μύκονο όπου οι αυξήσεις αγγίζουν το 120%. Αν και στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο είχε προταθεί και συμφωνηθεί αύξηση της τάξης του 15% σε όλες τις παραλίες του νησιού που εκμεταλλεύονται επιχειρήσεις με την τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων, όσο δηλαδή έχει υπολογιστεί και το ποσοστό της αύξησης του τουρισμού, η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου ζητά τώρα από τη δημοτική αρχή να αναθεωρήσει την απόφασή της και να προχωρήσει σε ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις, προκαλώντας την αντίδραση των καταστηματαρχών. 

Ετσι, οι επιχειρηματίες που νοίκιαζαν πέρυσι ένα κομμάτι παραλίας και πλήρωναν 30 ευρώ για κάθε τ.μ. άμμου, καλούνταν, βάσει της πρόσφατης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, να πληρώσουν φέτος 35 ευρώ το τ.μ. «Ηταν μια δίκαιη αύξηση στην οποία είχαμε όλοι συμφωνήσει», λένε από την πλευρά τους.

Κλείσιμο


Ωστόσο φαίνεται πως υπολόγιζαν χωρίς τον ξενοδόχο, καθώς η αρμόδια για τις παραλίες Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας & Κοινωφελών Περιουσιών, εκτός του ότι τώρα ζητά από τον Δήμο Μυκόνου να επιβάλει επιπλέον αυξήσεις, ορίζει και το ποσοστό της αύξησης στις τιμές ανά παραλία. Προτείνεται, λοιπόν, στις δημοφιλείς παραλίες να επιβληθούν μεγαλύτερες αυξήσεις, όπως π.χ. 80 ευρώ το τ.μ. στην Ψαρού. 

Για τη συγκεκριμένη παραλία, εκεί όπου βρίσκεται το διάσημο beach-bar-restaurant «Nammos», σημειώνεται ότι οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, φάνηκαν διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε έκπτωση της τελευταίας στιγμής - της τάξης του 15% από την αρχική τιμή που είχαν δώσει. 

«Οι αυξήσεις που προτείνουμε θεωρούμε ότι είναι φυσιολογικές σε σχέση με τα ποσοστά κέρδους αυτών των επιχειρήσεων», σχολίασαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, ενώ σε συζητήσεις που είχαν με τον δήμαρχο Μυκόνου Κωνσταντίνο Κουκά, ο οποίος τάχθηκε στο πλευρό των επιχειρηματιών, ανέφεραν ότι «οι αυξήσεις θα επιφέρουν και μεγαλύτερα έσοδα στον δήμο, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για έργα υποδομής που τόσο πολύ έχει ανάγκη το νησί».



Ωστόσο ο δήμαρχος έχει διαφορετική άποψη, καθώς θεωρεί άδικη και παράλογη για τους καταστηματάρχες την κατακόρυφη αύξηση της τιμής της ξαπλώστρας. 

Συγκεκριμένα ο κ. Κουκάς δήλωσε στο «ΘΕΜΑ»: «Η εντολή του υπουργείου Οικονομικών είναι άδικη, δυσανάλογη και προκαλεί αφαίμαξη πέρα από τα όρια της λογικής. Συμφωνούμε στην αύξηση μέσα σε λογικά πλαίσια, της τάξης του 15%, όχι όμως του 120% όπως μας προτείνουν». 

Οπως σημειώνουν τα μέλη της δημοτικής αρχής, η διατίμηση των τιμών φαίνεται να έχει γίνει χωρίς οικονομοτεχνική μελέτη, ενώ επισημαίνουν ότι διαπιστώνονται και σοβαρά λάθη στις προτάσεις της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου. 

Για παράδειγμα προτείνονται δύο διαφορετικές τιμές για την… ίδια παραλία. Αλλη τιμή για το Μπλιντρί, εκεί όπου βρίσκεται η γνωστή παραλία με το ομώνυμο beach-bar «Super Paradise» και άλλη τιμή για το… Super Paradise. Προτείνουν μάλιστα και μειώσεις της τιμής της ξαπλώστρας σε παραλίες που δεν μισθώνονται από τον Δήμο Μυκόνου, όπως είναι η Φτελιά και ο Πάνορμος.


 
Οι θιγόμενοι επιχειρηματίες διαμαρτύρονται, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν και οι ίδιοι σε αυξήσεις, μετακυλίοντάς τις στους πελάτες. 

«Οταν ο επιχειρηματίας πρέπει μέσα σε τρεις μήνες να βγάλει το κόστος από την ενοικίαση της παραλίας πληρώνοντας έως και 750 ευρώ τη σεζόν για κάθε σετ (δύο ξαπλώστρες - ομπρέλα), δεν θα αναγκαστεί να αυξήσει τις τιμές του;», διερωτάται ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης «Kalua» στην παραλία της Παράγκας, Σεμπάστιαν Διαμαντούλης και καταλήγει με νόημα: «Εμείς να τις νοικιάσουμε θέλουμε τις παραλίες, όχι να τις αγοράσουμε». 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης