Μύκονος: Στο εδώλιο οι υπεύθυνοι της τοπικής ομάδας για 44 ευρώ από τη συναυλία του Ρέμου!

Μύκονος: Στο εδώλιο οι υπεύθυνοι της τοπικής ομάδας για 44 ευρώ από τη συναυλία του Ρέμου!

Η ΑΕΠΙ ζητά το ποσό αυτό ως δικαιώματα πέντε τραγουδιών που ερμήνευσε ο καλλιτέχνης σε συναυλία που έδωσε για την ενίσχυση της ποδοσφαιρικής ομάδας του νησιού!

Μύκονος: Στο εδώλιο οι υπεύθυνοι της τοπικής ομάδας για 44 ευρώ από τη συναυλία του Ρέμου!
Πέντε τραγούδια του Αντώνη Βαρδή, του Γιώργού Θεοφάνους και του Στέφανου Κορκολή που ο Αντώνης Ρέμος ερμήνευσε σε συναυλία του στη Μύκονο για την ενίσχυση της τοπικής ομάδας, ποδοσφαίρου, χωρίς να πληρωθούν τα δικαιώματα, στέλνουν στο εδώλιο του δικαστηρίου την ηγεσία της ομάδας, που καλείται σήμερα να πληρώσει 44 ευρώ στην ΑΕΠΙ ως αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστη.  Η υπόθεση ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2010 και βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, αφού η δικάσιμος έχει προσδιοριστεί στις αρχές Ιουνίου και κανείς δεν ξέρει αν θα λάβει συνέχεια ή θα λήξει με την εταιρεία να έχει δικαιωθεί λαμβάνοντας τη συμβολική αποζημίωση των 44 ευρώ και τους υπευθύνους – οργανωτές παραδειγματικά τιμωρημένους για το αδίκημα που διέπραξαν. 


Η λίστα με τα τραγούδια και η αποζημίωση των 44 ευρώ 
Όπως προκύπτει από τα έγγραφα που φέρνει στη δημοσιότητα το protothema.gr όλα ξεκίνησαν στις 8 Αυγούστου 2010. Τότε που η ηγεσία του “Αθλητικού Ομίλου Μυκόνου” αποφάσισε να πραγματοποιήσει συναυλία με τον Αντώνη Ρέμο για την ενίσχυση της ομάδας. “Στο Δημοτικό Στάδιο Κόρφου Μυκόνου την 18.11.2010 και μεταξύ των ωρών από 21:00 έως 22:30 με γνώση και δόλο και κατά παράβαση του Ν.2121/1993 και των διατάξεων που έχουν κυρωθεί με νόμο διεθνών συμβάσεων για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, ο μεν 1ος κατηγορούμενος με την ιδιότητα του προέδρου, ο δε 2ος κατηγορούμενος με την ιδιότητα του αντιπροέδρου του “Αθλητικού Ομίλου Μυκόνου” που διοργάνωσε και πραγματοποίησε τη μουσική εκδήλωση – συναυλία που έλαβε χώρα στο δημοτικό στάδιο Κόρφου Μυκόνου με τη συμμετοχή του Αντωνίου Ρέμου, εκτέλεσε δημόσια και έκανε προσιτές σε κύκλο προσώπων ευρύτερο απο το στενό κύκλο της οικογένειας και το άμεσο κοινωνικό περιβάλλον μουσικές συνθέσεις – τραγούδια τα οποία προστατεύονται αποκλειστικά στην Ελλάδα από την εγκαλούσα δικαιούχο “ΑΕΠΙ- Ελληνική Εταιρεία Προς Προστασία Της Πνευματικής Ιδιοκτησίας Α.Ε”., ύστερα από μεταβίβαση των πνευματικών δικαιωμάτων από Έλληνες δημιουργούς (συνθέτες και στιχουργούς) ή απο αντίστοιχες αλλοδαπές εταιρείες συγγραφέων, συνθετών και εκδοτών μουσικής χωρίς την κατά το νόμο απαιτούμενη έγγραφη άδεια της” αναφέρει το κατηγορητήριο.
Κλείσιμο

Στις επόμενες σελίδες υπάρχει και η λίστα των τραγουδιών που έδωσε η ΑΕΠΙ για τα οποία οι διοργανωτές της συναυλίας θα έπρεπε να έχουν πληρώσει πνευματικά δικαιώματα. “Οι εν λόγω κατηγορούμενοι, κατά τον προαναφερθέντα τόπο και χρόνο εκτέλεσαν δημόσια τις παρακάτω δειγματοληπτικά αναφερόμενες μουσικές συνθέσεις οι οποίες έγιναν αντικείμενο εκμετάλλευσης χωρίς την απαιτούμενη άδεια της εγκαλούσας εταιρείας: Έχω εσένα (Αντώνης Βαρδής – Βασίλης Γιαννόπουλος), Ποτέ (Αντώνης Βαρδής – Βασίλης Γιαννόπουλος), Θα πρεπε (Γιώργος Θεοφάνους), Με την πόρτα ανοικτή (Κυριάκος Παπαδόπουλος – Γιάννης Δόξας), Εκατό φορές κομμάτια (Στέφανος Κορκολής – Νίκος Μωραίτης), Έλα να με τελειώσεις (Γιώργος Θεοφάνους)”. 

Μάλιστα, στη μήνυση που κατέθεσε η εταιρεία αφού εξηγεί τους λόγους για τους οποίους προσφεύγει στα δικαστήρια και ζητά την ποινική δίωξη των διοργανωτών, αναφέρει πως “δηλώνουμε ότι η εταιρεία μας παρίσταται ως πολιτικώς ενάγουσα για την ηθική βλάβη που υπέστη απο τις παράνομες και αξιόποινες πράξεις των εγκαλουμένων για τη χρηματική ικανοποίηση της οποίας ζητά το συμβολικό ποσό των 44 ευρώ με επιφύλαξη”. 


“Δεν γνωρίζαμε. Δεν μας ενημέρωσε κανείς...”
Για αμέλεια και άγνοια κάνουν λόγο στις καταθέσεις τους ο αντιπρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ της ομάδας αναφορικά με τα ποσά που έπρεπε να καταβάλλει ο Α.Ο Μυκόνου στην ΑΕΠΙ. “Τον Αύγουστο του 2010 αποφασίσαμε να διοργανώσουμε τη συναυλία όλα τα μέλη από κοινού. Δεν γνώριζα ότι έπρεπε να πληρωθούν κάποια χρήματα στην ΑΕΠΙ. Δεν μας ενημέρωσε ούτε ο Δήμος, ούτε η Αστυνομία, ούτε η εταιρεία του Ρέμου...Εξάλλου ήταν η πρώτη φορά που διοργάνωνα κάτι αντίστοιχο. Επικοινώνησα με τον υπεύθυνο της ΑΕΠΙ και ζήτησα να μου πουν το ύψος της οφειλής. Μου είπε ότι μετά τη συναυλία μας είχαν στείλει κάποια έγγραφα όπου ζητούσαν τα οικονομικά στοιχεία. Όμως ποτέ δεν λάβαμε το φάκελο”αναφέρει ο αντιπρόεδρος. Από την πλευρά του πρόεδρος δήλωσε ότι παρόλο που είχε ενημερωθεί για την εκδήλωση δεν συμμετείχε στην προετοιμασία καθώς βρισκόταν για λόγους υγείας στο εξωτερικό τονίζοντας πως “Πιστεύω ότι δεν ζητήθηκε άδεια απο την ΑΕΠΙ διότι δεν γνώριζαν την υποχρέωση τους αυτή καθώς ήταν η πρώτη φορά που διοργάνωναν κάτι αντίστοιχο. Ως προς τις υπόλοιπες υποχρεώσεις π.χ εφορία η συναυλία ήταν καθόλα νόμιμη”.

Ο συνήγορος του προέδρου και του αντιπροέδρου του Α.Ο Μυκόνου κ. Στέλιος Γκαρίπης μιλώντας στο protothema.gr τονίζει πως “Όταν ένας πρόεδρος επαρχιακού αθλητικού σωματείου μηνύεται γιατί «εκτέλεσε δημόσια» μουσικές συνθέσεις, αποδεικνύεται πως κάποιοι έχουν τόση σχέση με την Τέχνη, όσο εγώ με την πυρηνική φυσική. Μηνύσεις με αυτό το περιεχόμενο υποτιμούν και προσβάλλουν κάθε έννοια καλλιτεχνικής έκφρασης. Ως δικηγόρος, αδυνατώ να εντοπίσω το οποιοδήποτε ίχνος αιτιότητας και υπαιτιότητας. Ως πολίτης, οφείλω να αναδείξω την αγωνία όσων μάχονται στο χώρο της κοινωνικής προσφοράς και του ερασιτεχνικού αθλητισμού να εξασφαλίσουν υγιείς οικονομικούς πόρους για τις δράσεις τους”. 






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης