Συστήνεται ενιαίος κλάδος νοσηλευτών ΕΣΥ

Συστήνεται ενιαίος κλάδος νοσηλευτών ΕΣΥ

H σχετική πρόβλεψη υπήρχε σε νόμο του 1992, ωστόσο το προβλεπόμενο Προεδρικό Διάταγμα δεν εκδόθηκε μέσα στην τριετία που οριζόταν

Συστήνεται ενιαίος κλάδος νοσηλευτών ΕΣΥ
Τη δημιουργία ενός ενιαίου σε ό,τι αφορά τα εκπαιδευτικά και επαγγελματικά χαρακτηριστικά, κλάδου νοσηλευτών ΕΣΥ προβλέπει για πρώτη φορά στη χώρα μας το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με θέμα « Ίδρυση παρατηρητηρίου άνοιας, βελτίωση περιγεννητικής φροντίδας και ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας» που αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα.
 
«Σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία και λοιπούς φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας συνιστάται ειδικός κλάδος νοσηλευτών, επισκεπτών, µαιών τριτοβάθµιας εκπαίδευσης», ορίζει  η σχετική διάταξη, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των συγκεκριμένων επαγγελματιών υγείας.

Σημειώνεται πως η σχετική πρόβλεψη για δημιουργία κλάδου νοσηλευτών ΕΣΥ υπήρχε σε νόμο του 1992, ωστόσο, το προβλεπόμενο Προεδρικό Διάταγμα δεν εκδόθηκε μέσα στην τριετία που οριζόταν.
 
Κλείσιμο
«Οι 33.000 νοσηλευτές της χώρας, χαιρετίζουν με αίσθημα δικαίωσης το περιεχόμενο του άρθρου 43 και δηλώνουν προς κάθε κατεύθυνση ότι θα στηρίξουν την εν θέματι νομοθετική πρωτοβουλία, μιας και θα επιλύσει πολλά θεσμικά ζητήματα του κλάδου» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ), η οποία μάλιστα για το θέμα αυτό είχε συναντήσει προ μερικών εβδομάδων και τον Πρωθυπουργό.
 
Η δημιουργία ενός αμιγούς κλάδου των Νοσηλευτών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης προκάλεσε την αντίδραση άλλων φορέων όπως η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ) που κάνουν λόγο για «κομματική εμμονή της Νέας Δημοκρατίας να εξαιρεθεί η ΔΕ κατηγορία των Βοηθών Νοσηλευτών από τον κοινό Κλάδο».
 
«Οι Βοηθοί Νοσηλευτές είναι υπάλληλοι με εντελώς διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, διακριτά επαγγελματικά δικαιώματα και διαφορετικό επαγγελματικό τίτλο και άδεια άσκησης επαγγέλματος. Όσοι θέλουν να περιληφθούν οι ΔΕ Βοηθοί  Νοσηλευτών στον κλάδο νοσηλευτών του ΕΣΥ, προφανώς δεν έχουν αντιληφθεί ότι πρόκειται για διαφορετικές κατηγορίες εργαζομένων, όπως συμβαίνει με τους Φαρμακοποιούς και τους Βοηθούς Φαρμακοποιών. Έτσι, στον κλάδο των Φαρμακοποιών του ΕΣΥ, περιλαμβάνονται μόνον οι Φαρμακοποιοί και όχι οι Βοηθοί αυτών. Στον κλάδο Ιατρών του ΕΣΥ, περιλαμβάνονται μόνον οι γιατροί. Στον κλάδο Νοσηλευτών του ΕΣΥ, πρέπει να περιλαμβάνονται μόνον Νοσηλευτές (βλ. Ν 1579/85, άρθρο 6) και όχι οι Βοηθοί τους» απαντά η ΕΝΕ. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης