ΔΕΗ: 80 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ για τα ελληνικά νησιά

ΔΕΗ: 80 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ για τα ελληνικά νησιά

Έπεσαν οι υπογραφές για τη χρηματοδότηση ενεργειακού πρότζεκτ

ΔΕΗ: 80 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ για τα ελληνικά νησιά
Υπεγράφη το πρωί της Πέμπτης η νέα χρηματοδότηση ύψους 80 εκατ. ευρώ για τον ενεργειακό τομέα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της ΔΕΗ. Αποτελεί την πρώτη σύμβαση από τη συνολική γραμμή χρηματοδότησης 190 εκατ. ευρώ, που θα στηρίξει το πρόγραμμα κεφαλαιουχικών δαπανών για έργα παραγωγής ενέργειας στα μη – διασυνδεμένα νησιά κατά την περίοδο 2014 έως 2019. 

Αφορά έργα ανάπτυξης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για 18 αυτόνομους σταθμούς παραγωγής σε νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, της Δωδεκανήσου, των Κυκλάδων και του συμπλέγματος των Διαπόντων Νησιών (Σαντορίνη, Λέσβος, Κάλυμνος, Σάμος, Σέριφος, Κύθνος, Αστυπάλαια, Σκύρο, Ερεικούσα, Δονούσα, Ανάφη, Λήμνο, Κω, Ικαρία, Κάρπαθο κα).

Το σημαντικότερο έργο είναι η κατασκευή ενός νέου θερμοηλεκτρικού σταθμού στο νησί της Ρόδου, καθαρής ισχύος115 MW.  Θα αποτελείται από επτά όμοιες τετράχρονες μηχανές εσωτερικής καύσης, με τις αντίστοιχες ισάριθμές γεννήτριες. Το κύριο καύσιμο των κινητήρων ντίζελ θα είναι το μαζούτ χαμηλού θείου, ενώ οι μονάδες έχει προβλεφθεί να έχουν τη δυνατότητα, με κατάλληλες τεχνικές μετατροπές, χρήσης φυσικού αερίου. Στόχος της ΔΕΗ είναι η ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού του νησιού, στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν σε σχέση με το περιβάλλον και στην αύξηση της απασχόλησης.
 
Ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Werner Hoyer δήλωσε ότι «εξακολουθούμε να παρέχουμε ισχυρή στήριξη σε τομείς που είναι καίριας σημασίας για την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ελλάδα, χορηγώντας δάνεια, συνδυάζοντας πόρους από διάφορες πηγές και προσφέροντας συμβουλές. Το έργο αυτό αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την ασφάλεια του εφοδιασμού των νησιών με ηλεκτρική ενέργεια, ύστερα από τη σύμβαση 65 εκατ. Ευρώ που υπογράψαμε το Σεπτέμβριο για τη χρηματοδότηση της σύνδεσης των νησιών των Κυκλάδων με το  διασυνδεμένο σύστημα της Ηπειρωτικής Ελλαδας.

Ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας Wilhem Molterer πρόσθεσε ότι «η στήριξη μας προς την Ελλάδα δεν περιορίζεται στη χορήγηση δανείων. Εκτός από τη χρηματοδοτική βοήθεια , τα τελευταία χρόνια η ΕΤΕπ παρέχει στην Ελλάδα και υπηρεσίες τεχνικής βοήθειας, σε διαφόρους τομείς, μέσω εμπειρογνωμόνων της που είναι αποσπασμένοι στην ελληνική διοίκηση. Από το 2013 κατόπιν αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης το πρόγραμμα Jaspers άρχισε να παρέχει τεχνική βοήθεια για έργα σε πολλούς τομείς, όπου η υλοποίηση των έργων αυτών θα δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη».
Κλείσιμο

Η τελετή των υπογραφών έγινε παρουσία και του υπουργού Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη και τον διευθύνοντα σύμβουλο Αρθούρο Ζερβό. Ο κ. Ζερβός χαρακτήρισε σημαντικό γεγονός η σημερινή μέρα για τη χρηματοδότηση του στρατηγικού επενδυτικού σχεδίου της ΔΕΗ. Όπως τόνισε η Τράπεζα έχει χρηματοδοτήσει επενδύσεις σε όλο το φάσμα των επιχειρηματικών δραστηριότητων της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένων ορυχείων , της Παραγωγής, της Μεταφοράς και της Διανομής, ενώ από το τέλος Νοεμβρίου 2014, το συνολικό ποσό των δανείων της Ετεπ προς τη ΔΕΗ ανέρχεται στα 2,2 δις. ευρώ. Ο κ. Ζερβός ανέφερε, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια των 60 ετών λειτουργίας της, η ΔΕΗ έκανε πραγματικότητα την ηλεκτροδότηση της Ελλάδας παρέχοντας ηλεκτρική ενέργεια και σε περισσότερα από 50 νησιά-με 36 σταθμούς να λειτουργούν σε αυτά. «Ο στρατηγικός σχεδιασμός για τα μη- Διασυνδεμένα νησιά περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και το νέο σταθμό Παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη νότια Ρόδο. Είναι καθαρής ισχύος 115 MW και είναι επιβεβλημένη με δεδομένο το ρυθμό ανάπτυξης της περιοχής λόγω του αυξημένου τουρισμού, διασφαλίζοντας το μακροχρόνιο ενεργειακό εφοδιασμό του νησιού, ενώ παράλληλα επιτυγχάνονται υψηλές επιδόσεις».

Ο κ. Μανιάτης υπογράμμισε ότι αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά το όραμα της Ευρώπης για να μπορούν και οι πιο απομακρυσμένοι πολίτες να έχουν ενεργειακή επάρκεια, ενώ υπογράμμισε ότι γίνεται πραγματικότητα και το όνειρο της Ευρώπης για ενεργειακή ασφάλεια και μείωση της εξάρτησης της. Έδωσε έμφαση στην επένδυση της Ρόδου, την οποία χαρακτήρισε σημαντική, ενώ αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της Εξοικονόμησης Ενέργειας ζητώντας τη συμβολή και της Ετεπ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης