Ο μητροπολίτης Σύρου φυγαδεύτηκε από την Τήνο υπό τις ιαχές «ανάξιος»

Ο μητροπολίτης Σύρου φυγαδεύτηκε από την Τήνο υπό τις ιαχές «ανάξιος»

Εξοργισμένοι οι κάτοικοι γιατί η διαχείριση του Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας περνά στα χέρια της Εκκλησίας μετά από 200 χρόνια - Τι δηλώνει στο protothema.gr o δήμαρχος Τήνου

Ο μητροπολίτης Σύρου φυγαδεύτηκε από την Τήνο υπό τις ιαχές «ανάξιος»
Persona non grata φαίνεται ότι έχει γίνει για τους κατοίκους της Τήνου ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος μετά τις αλλαγές στο νόμο 4301/7-10-2014 που, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι και δημοτική αρχή, μετά από 200 χρόνια μετατρέπει το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου (ΠΙΙΕΤ) από ΝΠΙΔ σε εκκλησιαστικό ίδρυμα.

Οι σκηνές που σημειώθηκαν την Κυριακή στο προαύλιο της Εκκλησίας της Παναγίας στην Τήνο είναι χαρακτηριστικές του εκρηκτικού κλίματος σε βάρος του κ. Δωρόθεου στο νησί.

Κάτοικοι της Τήνου έφτασαν στο σημείο να φωνάξουν «ανάξιος» προς τον Μητροπολίτη Σύρου, αποδοκιμασία που θεωρείται από τις βαρύτερες για έναν ιερωμένο, πόσο μάλλον για έναν Μητροπολίτη.

Κλείσιμο
Άλλοι περιορίστηκαν σε ηπιότερες αποδοκιμασίες ενώ δεν έλειψαν κι εκείνοι που κατέβρεξαν τον κ. Δωρόθεο.



Τα επεισόδια σε βάρος του Μητροπολίτη επιβεβαίωσε ο δήμαρχος Τήνου Σίμος Ορφανός μιλώντας στο protothema.gr. Όπως είπε ο κ. Ορφανός ο ίδιος μαζί με αστυνομικούς απομάκρυναν από την κεντρική είσοδο του ιδρύματος τον κ. Δωρόθεο, ο οποίος τελικά υπό την πίεση των αποδοκιμασιών καθώς όλο το νησί είναι εξοργισμένο με την αλλαγή αυτή, φυγαδεύτηκε με σκάφος του Λιμενικού.




Από την πλευρά της η δημοτική αρχή όπως είπε ο κ. Ορφανός ετοιμάζεται για τις επόμενες κινήσεις της με πρώτη αυτή την προσφυγή στην αποκεντρωμένη διοίκηση καθώς για τις εκλογές της νέας διοικούσας αρχής του Ιδρύματος από τα 33 μέλη του εκλεκτορικού σώματος τελικά ψήφισαν μόνο 8. Τα υπόλοιπα 25 δεν συμμετείχαν στη διαδικασία και άρα «για εμάς οι εκλογές είναι ακυρωτέες» δηλώνει ο κ. Ορφανός.



Η συντονιστική επιτροπή κατά των αλλαγών που προβλέπει ο νόμος υποστηρίζει ότι το Π.Ι.Ι.Ε.Τ. χάνει το αυτόνομο, το αυτοδιοίκητο και την αυτοτέλειά του και τίθεται εν αμφιβόλω η πλήρης διαφάνεια, που εξασφαλιζόταν με το γεγονός ότι το παγκάρι του Ιδρύματος έχει τρία κλειδιά που κρατούσαν η εκλεγμένη από τον λαό της Τήνου εννεαμελής επιτροπή, το Δημόσιο Ταμείο (δηλαδή το κράτος) και η Εθνική Τράπεζα. Ακόμη, ότι ο εκάστοτε μητροπολίτης αποκτά τη δυνατότητα να συμμετέχει στην εκλογή του αντιπροέδρου και γραμματέα της Διοικούσης Επιτροπής του Ιδρύματος με διπλή ψήφο, αλλά και στη διαδικασία επιλογής του διδακτικού και διοικητικού προσωπικού της Σχολής Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου, για την οποία είχαν λόγο δύο καθηγητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και δύο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών. Επισημαίνεται, ακόμη ότι η διπλή ψήφος του μητροπολίτη αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα καθώς στην Διοικούσα Επιτροπή του Ιδρύματος υπάρχει αυτή την στιγμή ζυγός αριθμός επιτρόπων!




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης