Νέο "κύμα" καταλήψεων στα ΑΕΙ

Νέο "κύμα" καταλήψεων στα ΑΕΙ

Τέσσερα «μέτωπα» σε Νομική, πρυτανεία του ΕΜΠ, Κοσμητεία Επιστημών Υγείας, Οικονομικό της Νομικής - Συμβολική κατάληψη και στην πρυτανεία από φοιτητές του Μ.Α.Σ. - Οι φοιτητές αντιδρούν στην πρόταση των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Αθηνών για ηλεκτρονική ψηφοφορία μέσω της οποίας θα αποφασίζουν οι φοιτητές  για όλα τα θέματα

Νέο "κύμα" καταλήψεων στα ΑΕΙ
«Χορός» καταλήψεων ξεκίνησε στα Πανεπιστήμια, δημιουργώντας νέες εστίες έντασης  αλλά και φοιτητικές «κόντρες»  καθώς μερίδα φοιτητών αντιδρά στην πρόταση της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών για ηλεκτρονική ψηφοφορία φοβούμενοι κατάργηση των φοιτητικών συλλόγων.



Κλείσιμο

Τέσσερα «μέτωπα» έχουν δημιουργηθεί έως σήμερα ενώ εκφράζονται φόβοι ότι οι καταλήψεις θα συνεχισθούν και την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς για σήμερα και αύριο φοιτητικοί σύλλογοι έχουν προγραμματίσει νέες συνεδριάσεις. 

Μετά την κατάληψη  της Κοσμητείας των Επιστημών Υγείας και το Οικονομικό της Νομικής σε κατάληψη  βρίσκεται από χθες το βράδυ και η Νομική σχολή έως την Παρασκευή ενώ υπό κατάληψη βρίσκεται και το κτίριο της πρυτανείας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Το πρωί της Πέμπτης φοιτητές από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (η φοιτητική παράταξη που πρόσκειται στο ΚΚΕ) προχώρησε σε συμβολική κατάληψη του κτηρίου της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών στο κέντρο της Αθήνας.



Το νέο κύμα καταλήψεων ξεκίνησε μετά την πρόταση των πρυτανικών αρχών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για την ηλεκτρονική ψηφοφορία από τους φοιτητές  προκειμένου να αποφασίζουν  για καταλήψεις αλλά και για άλλα σημαντικά θέματα με τη συμμετοχή μεγαλύτερης μερίδας φοιτητών.

Την Τετάρτη, πάντως στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο διεκόπη η συνεδρίαση της Συγκλήτου από ομάδα φοιτητών της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς οι οποίοι ζήτησαν από  τα μέλη της Συγκλήτου να καταδικάσουν την πρόταση Φορτσάκη. Όταν ο πρύτανης Γ. Γκόλιας αρνήθηκε η συνεδρίαση διακόπηκε και οι φοιτητές προχώρησαν σε κατάληψη της πρυτανείας.

Σε ανακοίνωση πάντως για την κατάληψη που εξέδωσε η πρυτανεία του Μετσόβιου Πολυτεχνείου τονίζεται ότι οι πρυτανικές αρχές «έχουν επανειληµµένα αποδείξει ότι είναι ανοικτές στον ακαδηµαϊκό διάλογο που διασφαλίζει την δυνατότητα ελεύθερης διατύπωσης των απόψεων όλων των πλευρών. Είναι επίσης αντίθετες σε οποιεσδήποτε ενέργειες εξωθούν µε διαφόρους τρόπους στη λήψη µέτρων που δεν ταιριάζουν µε την ακαδηµαϊκή παράδοση και δεοντολογία του Ιδρύµατος. Δεν µπορούν όµως να παρακολουθούν µε απάθεια ενέργειες που εµποδίζουν  την απρόσκοπτη λειτουργία του Ιδρύµατος και την ελεύθερη και δηµοκρατική λειτουργία των ακαδηµαϊκών του οργάνων».

Χθες πάντως  η ΔΑΠ σε ανακοίνωσή της  καταγγέλλει ότι φοιτητές των ΕΑΑΚ (εξωκοινοβουλευτική αριστερά) «επιτέθηκαν χθες απρόκλητα και με βίαιο τρόπο σε μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ αλλά και ανεξάρτητων φοιτητών που έτυχε εκείνη την ώρα να βρίσκονται στο θυρωρείο της Νομικής».  

Παράλληλα κυκλοφορεί βίντεο στο ίντερντ με σκηνές έντασης μεταξύ των φοιτητών ενώ «φωτιά» έχει πάρει το διαδίκτυο από αναρτήσεις για την κατάσταση στα Πανεπιστήμια ενώ η  αριστερή παράταξη «Συνάντηση Πανεπιστημιακών Δασκάλων» ζήτησε ακόμα και την παραίτηση Φορτσάκη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης