Στον Πειραιά το πλοίο με το πιθανό κρούσμα Έμπολα

Στον Πειραιά το πλοίο με το πιθανό κρούσμα Έμπολα

Γιατροί επιβιβάστηκαν στο προερχόμενο από τη Γουινέα πλοίο «Μάγδα Π.» και πήραν δείγμα αίματος από τον ασθενή - Σε περίπου τέσσερις ώρες τα αποτελέσματα των εξετάσεων - Το περιστατικό δεν είναι ύποπτο για Έμπολα, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ για τον Φιλιππινέζο ναυτικό

Στον Πειραιά το πλοίο με το πιθανό κρούσμα Έμπολα
Συναγερμός σήμανε από το μεσημέρι της Δευτέρας στις υγειονομικές και λιμενικές αρχές της χώρας από πληροφορία ότι μέλος του πληρώματος φορτηγού πλοίου που κατέπλευσε λίγο μετά τις 18.30 στο λιμάνι του Πειραιά έχει συμπτώματα που παραπέμπουν στον ιό του Έμπολα. Η κινητοποίηση ξεκίνησε μετά την ενημέρωση των αρμοδίων ότι Φιλιππινέζος ναυτικός του πλοίου «Μάγδα Π.», έχει επί τέσσερις ημέρες υψηλό πυρετό και αιματουρία, συμπτώματα που θεωρήθηκαν ύποπτα.

Μετά την ενημέρωση και τις διευκρινιστικές ερωτήσεις που έκαναν στον Έλληνα πλοίαρχο του «Μάγδα Π.», οι αρμόδιοι λοιμωξιολόγοι του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν ότι το περιστατικό δεν είναι ύποπτο για Έμπολα.

Το πλοίο «Μάγδα Π.» έφτασε στο λιμάνι του Πειραιά, τις απογευματινές ώρες Δευτέρας και κατά τις 9 το βράδυ της ίδιας ημέρας ομάδα γιατρών επιβιβάστηκε στο πλοίο προκειμένου να να επιβεβαιώσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και να εξετάσουν τον ασθενή. Πήραν δείγμα αίματος το οποίο θα σταλεί σε ειδικό εργαστήριο και σε περίπου τέσσερις ώρες αναμένονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων του 
Φιλιππινέζου ναυτικού. 

Κλείσιμο
Σύμφωνα με πηγές από το κλιμάκιο των γιατρών το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι ο ασθενής εμφανίζει λοίμωξη, με τις πρώτες εκτιμήσεις από την κλινική εικόνα να αφορούν ουρολοίμωξη ή  σκωληκοειδίτιδα. 

Να σημειωθεί επίσης ότι ακόμα και στην περίπτωση που ο Φιλιππινέζος δεν έχει προσβληθεί από τον ιό Έμπολα είναι πιθανό να παραμείνει στη χώρα μας και να νοσηλευθεί σε κάποια ιδιωτική κλινική. 

Νωρίτερα, πηγές του protothema.gr, έλεγαν ότι ο Φιλιππινέζος ασθενής, μέλος του πληρώματος, δύσκολα πληροί τα χαρακτηριστικά ενός πιθανού κρούσματος Έμπολα. Σύμφωνα με αυτά, πρέπει μέσα στο διάστημα των τελευταίων 21 ημερών  ο ασθενής να έχει έλθει σε επαφή με μολυσμένο άνθρωπο ή ζώο ή με άνθρωπο που να πέθανε αιφνίδια ή να πήγε σε κηδεία σε χώρα που παραδοσιακά να ενδημεί ο ιός Έμπολα, και επιπλέον να εμφανίζει κάποια συμπτώματα όπως πυρετό, εμετό, διάρροια ή αιμορραγία. 

Ο συγκεκριμένος ναύτης όντως τις τελευταίες 14 ημέρες βρέθηκε σε λιμάνι της Γουινέας στη Δυτική Αφρική, η οποία μετρά χιλιάδες νεκρούς από Έμπολα, ωστόσο δεν ήλθε σε επαφή με άτομο εκτός του πλοίου, όπως και κανένας άλλος από το πλήρωμα, ακολουθώντας τις υγειονομικές εντολές του πλοιάρχου. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πλοίαρχος εκτός των σαφών εντολών που είχε δώσει στο πλήρωμα, φρόντισε να λάβει και δελτίο υγείας για τους ντόπιους που ασχολήθηκαν με τη φόρτωση του εμπορεύματος στο πλοίο ώστε να έχει ακριβή στοιχεία, εφόσον χρειαζόταν, στη διάθεσή του. Το πλοίο «Μάγδα Π.» ενδέχεται να μην καταπλεύσει αλλά να μείνει αγκυροβολήμενο αρόδο. 

Εφόσον οι ενδείξεις που λάβουν οι γιατροί αφού εξετάσουν εντός του πλοίου τον Φιλιππινέζο ναυτικό είναι τέτοιες που να τους οδηγήσουν στη λήψη πρόσθετων προληπτικών μέτρων, δεν αποκλείεται ακόμη και να τεθεί το φορτηγό πλοίο σε καραντίνα. Σε κάθε περίπτωση, είναι η πρώτη φορά που το εθνικό σύστημα αντιμετώπισης του Έμπολα θα δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες και όχι επί χάρτου.

Στο πλοίο, σύμφωνα με όσα έχει μεταφέρει στις υγειονομικές αρχές ο πλοίαρχος, υπάρχει ακόμη ένα μέλος του πληρώματος που έχει τραυματιστεί και χρήζει νοσοκομειακής περίθαλψης. Πρόκειται για Έλληνα ναυτικό, ο οποίος έχει υποστεί εξάρθρωση.

Το «Μάγδα Π.» έχει 24μελές πλήρωμα. Δέκα εκ των μελών του πληρώματος, μεταξύ των οποίων και ο καπετάνιος, είναι Έλληνες και οι υπόλοιποι 14 είναι Φιλιππινέζοι. 


ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ: Το περιστατικό δεν είναι ύποπτο για Έμπολα
«Σύμφωνα με το δελτίο διερεύνησης κρούσματος και τη ναυτιλιακή δήλωση υγείας που συμπληρώθηκαν από το πλοίο, το περιστατικό αυτό δεν εμπίπτει στον ορισμό ύποπτου κρούσματος για τον αιμορραγικό πυρετό Ebola», επισημαίνεται από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. «Ωστόσο», όπως προστίθεται «ιατροί του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ και του ΕΚΕΠΥ θα επισκεφθούν το πλοίο, προκειμένου να επιβεβαιώσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και να εξετάσουν τον ασθενή».

Διαβάστε την ανακοίνωση του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ

Σε εμπορικό πλοίο ελληνικών συμφερόντων, το οποίο απέπλευσε στις 3-11-14 από το Κόνακρι της Γουϊνέας, δηλώθηκε στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ τα ξημερώματα της 17ης-11-14 εμπύρετο περιστατικό με έναρξη πυρετού τη 13η-11-14. Σύμφωνα με δήλωση του πλοιάρχου και της πλοιοκτήτριας εταιρείας δεν αναφέρεται επαφή του πληρώματος με άτομα της περιοχής που πιθανόν να είχαν νοσήσει, εφόσον ουδείς αποβιβάστηκε από το πλοίο. Επιπλέον, τα ελάχιστα άτομα των ντόπιων ναυτεργατών που επιβιβάσθηκαν στο πλοίο, είχαν υποστεί αυστηρότατο διπλό έλεγχο διαλογής εισόδου στο πλοίο τόσο από τον ιατρό της ασφαλιστικής εταιρείας του πλοίου, καθώς και από τις Λιμενικές Αρχές της Γουϊνέας.
Σύμφωνα με το δελτίο διερεύνησης κρούσματος και τη ναυτιλιακή δήλωση υγείας που συμπληρώθηκαν από το πλοίο, το περιστατικό αυτό δεν εμπίπτει στον ορισμό ύποπτου κρούσματος για τον αιμορραγικό πυρετό Ebola. Ωστόσο, ιατροί του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ και του ΕΚΕΠΥ θα επισκεφθούν το πλοίο, προκειμένου να επιβεβαιώσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και να εξετάσουν τον ασθενή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης