Πατέρας Θεμιστοκλής: Δεν φεύγω από τη Σιέρα Λεόνε ακόμα και αν μολυνθώ από τον Έμπολα

Πατέρας Θεμιστοκλής: Δεν φεύγω από τη Σιέρα Λεόνε ακόμα και αν μολυνθώ από τον Έμπολα

Ποιος είναι ο Έλληνας ιεραπόστολος που ζει στην Αφρική και αγωνίζεται κατά του θανατηφόρου ιού

Πατέρας Θεμιστοκλής: Δεν φεύγω από τη Σιέρα Λεόνε ακόμα και αν μολυνθώ από τον Έμπολα
«Προσευχηθείτε για εμάς, πεθαίνουν καθημερινά άνθρωποι. Η πόλη μας έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο με πτώματα σε όλους τους δρόμους». Είναι η κραυγή απόγνωσης του πατέρα Θεμιστοκλή που από τη μακρινή Σιέρα Λεόνε στέλνει μήνυμα προς τους Έλληνες σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, προκειμένου να βοηθηθεί ο κόσμος στην αφρικανική χώρα που αυτή την περίοδο ζει τον φρικτό εφιάλτη του ιού Έμπολα.

«Οι άνθρωποι εδώ δεν έχουν πια ούτε να φάνε, έχουν σταματήσει να βγαίνουν πια έξω, φοβούνται ακόμη και τον αέρα που αναπνέουν. Πριν λίγο καιρό οι δρόμοι σφύζανε από κόσμο τώρα πια υπάρχει μια νεκρική σιωπή. Προσπαθώ με όλες τις δυνάμεις μου να είμαι συνεχώς κοντά σε αυτούς τους ανθρώπους. Δεν πέρασε ούτε στιγμή από το μυαλό μου να φύγω γιατί καταλαβαίνω ότι τώρα είναι που με χρειάζονται περισσότερο από ποτέ. Είναι φριχτές οι εικόνες που βλέπω μπροστά μου με πτώματα παρατημένα στους δρόμους και σε κατάσταση πλήρους αποσύνθεσης. Μοιάζει με νεκροταφείο. Οι τραυματιοφορείς φανταστείτε ότι από φόβο και επειδή δεν υπάρχουν ούτε γάντια αρνούνται ακόμα και να αγγίξουν τα πτώματα. Σας παρακαλώ αδελφοί μου βοηθήστε μας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Στείλτε μας γάντια, στείλτε μας φάρμακα γιατί στο τέλος όλοι θα πεθάνουμε. Δεν έχουμε άλλες δυνάμεις για να πολεμήσουμε αυτόν τον φονικό ιό».

Μια ζωή - σενάριο ταινίας κινηματογράφου

Η προχωρημένη ηλικία του δε συμβαδίζει με τις αντοχές του. «Οπλισμένος» με πάθος υπηρετεί με απόλυτη συνέπεια εδώ και πολλά χρόνια το έργο του ως ιεραπόστολος της αγάπης στη Σιέρα Λεόνε.

Κλείσιμο
Η ζωή του θα μπορούσε να αποτελέσει σενάριο ταινίας. Ελληνοαυστραλός, μπαίνει στο Πανεπιστήμιο, αλλά εγκαταλείπει πολύ γρήγορα τα όνειρα για ακαδημαϊκή καριέρα: «Με εξέφραζαν περισσότερο οι πολιτικές επιστήμες και η φιλοσοφία», θα πει. Το αξιοπερίεργο πάντως είναι πως εκείνη την περίοδο επηρεασμένος από το ρεύμα της εποχής και τη μουσική των «Beatles» και των «Rolling Stones» θα δημιουργήσει το μουσικό group «The Flies» («Μύγες» στα ελληνικά) το οποίο γνώρισε επιτυχία,  αφού κατάφερε να παίξει ακόμη και στο πλευρό του Mick Jagger. Ωστόσο, κανείς μέχρι εκείνη τη στιγμή δε μπορούσε να φανταστεί ότι το αγόριμε τα μακριά μαλλιά και τις επαναστατικές ιδέες θα άλλαζε σελίδα στη ζωή του και θα έβαζε… ράσο.


 




Ο επαναστάτης Θέμης που έγινε… Πατέρας Θεμιστοκλής

 
Ως ανήσυχο πνεύμα, ασχολήθηκε με τα ανθρώπινα δικαιώματα, χωρίς να σταματά να «βασανίζεται» με τα δικά του υπαρξιακά ερωτήματα που κατέκλυζαν το νου του. «Αρχές της δεκαετίας του 70 αποφασίζω να παρατήσω τα πάντα και επιστρέφω στην Ορθοδοξία. Έμπνευσή μου ήταν το έργο της Μητέρας Τερέζας» λέει ο ίδιος.
 
«Αυτό που με ενδιέφερε πλέον ήταν το πάθος μου να είμαι στο πλευρό ανθρώπων φτωχών και να τους βοηθάω. Χωρίς να το σκεφτώ ιδιαίτερα ζήτησα τότε από τον Σεβασμιότατο την ευλογία του προκειμένου να αρχίσω ιεραποστολή στην Αφρική. Ήταν πια 1999 όταν ξεκινούσα το έργο μου στην Κένυα με την εντολή του Μακαριότατου Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Πέτρου, ο οποίος φρόντισε να χειροτονηθώ Διάκος ακολούθως Ιερέας και μετά Αρχιμανδρίτης», σημειώνει και εξηγεί το έργο του στην Αφρική: «Πιστεύω ότι η γνώση και η μόρφωση πρέπει και μπορούν να βοηθούν στην εξέλιξη. Έφτιαξα σχολεία για τους ανθρώπους αυτούς. Τους αγάπησα, δέθηκα μαζί τους. Περάσαμε δυσκολίες, πώς να τους αφήσω τώρα στα δύσκολα; Ξέρετε οι εικόνες που έχω δει εδώ έχουν χαραχθεί για πάντα στη μνήμη μου. Παιδιά ακρωτηριασμένα, παραμορφωμένα πρόσωπα και ο θάνατος μέρος της καθημερινότητας. Είναι καθήκον μου να μείνω σε αυτή τη δύσκολη στιγμή στο πλευρό τους. Αυτή είναι η δική μου αποστολή. Δεν θα εγκαταλείψω τη Σιέρα Λεόνε ακόμα και αν μολυνθώ από τον ιό Έμπολα, θα μείνω εδώ είναι καθήκον μου».







Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης