PROTOTHEMA

Ελλάδα

Ανοιχτές οι δημόσιες υπηρεσίες 7.30-16.30

Δημόσιο: 5 ώρες επιπλέον δουλειά με τα ίδια λεφτά

Δημόσιο: 5 ώρες επιπλέον δουλειά με τα ίδια λεφτά

Μνημονιακή επιταγή η επιμήκυνση από τις 40 στις 45 ώρες (μία ώρα κάθε μέρα), που θα έχει τεθεί σε εφαρμογή μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014 - Ο πορτογαλικός άσος στο μανίκι της κυβέρνησης για να επιβάλει το μέτρο

Οσονούπω και κατ’ επιταγή των μνημονιακών δεσμεύσεων αλλάζει το σημερινό ωράριο εργασίας των 40 ωρών στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και αυξάνεται σε 45 ώρες, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα.


Η διεύρυνση θα ξεκινήσει από τον σκληρό πυρήνα των υπουργείων και θα επεκταθεί -έως το τέλος του ερχόμενου Δεκεμβρίου- στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού (δήμοι και νομαρχίες), στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου κ.λπ. Η διεύρυνση του ωραρίου εργασίας δεν μεταφράζεται με κανέναν τρόπο σε αύξηση των αποδοχών ή των κάθε είδους επιδομάτων των εργαζομένων, ούτε αποτελεί υπερωριακή ή άλλης μορφής πρόσθετη εργασία. Αντίθετα, η κυβέρνηση θα επικαλεστεί το άρθρο 29 του Yπαλληλικού Kώδικα, σύμφωνα με το οποίο οι υπάλληλοι οφείλουν να εργαστούν πέραν του ωραρίου εργασίας ακόμη και σε μη εργάσιμες ημέρες, εφόσον το επιβάλλουν έκτακτες και εξαιρετικές ανάγκες. Παράλληλα, ένα επιχείρημα του κυβερνητικού στρατοπέδου κόντρα σε ενδεχόμενες αντιδράσεις των συνδικαλιστικών φορέων (ΑΔΕΔΥ, κ.λπ.) είναι ότι το πορτογαλικό ανώτατο δικαστήριο έχει κρίνει συνταγματική την επέκταση του ωραρίου στον δημόσιο τομέα κατά πέντε ώρες την εβδομάδα.

Το πρώτο βήμα για την επέκταση του ωραρίου στη χώρα μας έχει γίνει, πάντως, όπως προβλέπει το παράρτημα V2 του Μνημονίου ΙΙ (νόμος 4046/2012) στο κεφάλαιο «Διαρθρωτικές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις». Αναφέρεται ότι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014 (αρχικά η πρόβλεψη ήταν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012, αλλά δόθηκε παράταση) πρέπει να έχει υλοποιηθεί ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον υπό διαμόρφωση οδικό χάρτη, η κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, έπρεπε να θεσπίσει και τα προγράμματα στελέχωσης ανά υπουργείο και ανά ομάδα δημόσιων φορέων. Τα εν λόγω προγράμματα «θα περιλαμβάνουν αυστηρότερους κανόνες για το προσωρινό προσωπικό, την ακύρωση κενών θέσεων εργασίας και την ανακατανομή του προσωπικού με προσόντα σε χώρους προτεραιότητας και θα λαμβάνουν υπόψη τους την παράταση των ωρών εργασίας στον δημόσιο τομέα».

Ο νέος χάρτης της ελληνικής δημόσιας διοίκησης θα αποτυπωθεί σε προεδρικά διατάγματα τα οποία θα τροποποιούν και θα καθορίζουν τους οργανισμούς των υπουργείων και των άλλων δημόσιων υπηρεσιών.

Με τους νέους οργανισμούς ενδέχεται να συστήνονται, αλλά και να καταργούνται υφιστάμενες οργανικές θέσεις που πλεονάζουν.

Στο πλαίσιο ολοκλήρωσης του νέου χάρτη της δημόσιας διοίκησης, στάλθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία 16 σχέδια προεδρικών διαταγμάτων που αφορούσαν στους νέους οργανισμούς αντίστοιχων υπουργείων.

Ηδη το Ε’ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με πρόεδρο την Αγγελική Θεοφιλοπούλου, επεξεργάστηκε τα 11 εξ αυτών και οι σχετικές γνωμοδοτήσεις διαβιβάστηκαν στα υπουργεία.
Αμέσως μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των προεδρικών διαταγμάτων αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για να καθοριστεί ποιο θα είναι το διευρυμένο ωράριο.
Υπενθυμίζεται ότι τρία χρόνια πριν -και συγκεκριμένα στις 26 Ιουλίου 2011- με απόφαση του τότε υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης αυξήθηκαν από 37,5 σε 40 οι ώρες εργασίας την εβδομάδα στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συγκλίνουσες είναι οι εκτιμήσεις των συναρμόδιων υπουργών ότι το ωράριο στον δημόσιο τομέα πρέπει είναι συνεχές, να αυξηθεί κατά πέντε ώρες και να ανέλθει στις 45 ώρες εργασίας την εβδομάδα - δηλαδή από τις 7.30 μέχρι 16.30, έτσι ώστε να απορροφηθούν οι υπερωρίες, αλλά και να εξυπηρετούνται καλύτερα οι πολίτες.
Στις υπηρεσίες υγείας και ασφάλειας το ωράριο θα παραταθεί ακόμη περισσότερες ώρες, πιθανόν μέχρι τις 7 μ.μ. με εσωτερικές ρυθμίσεις του προσωπικού.

Μια άλλη πρόταση, η οποία δεν φαίνεται να γίνεται αποδεκτή, είναι το πενθήμερο να μετατραπεί σε εξαήμερη απασχόληση. Δηλαδή να γίνει και το Σάββατο εργάσιμη ημέρα. Αυτή η πρόταση, όμως, αυξάνει το λειτουργικό κόστος των δημοσίων υπηρεσιών, ενώ θα συναντήσει και τις σφοδρές αντιδράσεις των συνδικαλιστών.

Η εφαρμογή του νέου ωραρίου θα αφορά τους μόνιμους υπαλλήλους και το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των υπηρεσιών του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως αυτοί των υπουργείων, των γενικών και ειδικών γραμματειών, των αποκεντρωμένων διοικήσεων, των ανεξάρτητων αρχών, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού και των άλλων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.
Επίσης, θα ισχύσει και για τους μόνιμους υπαλλήλους και το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που απασχολούνται σε υπηρεσίες και φορείς οι οποίοι λειτουργούν σε 24ωρη βάση.

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

alexandros23/07/201422:37

Γιατί ρε δημοσιογραφάρες δεν γράφεται ότι στην Πορτογαλία η επέκταση του ωραρίου έγινε από τις 35 ώρες στις 40. Στην Ελλάδα το οκτάωρο έχει θεσμοθετηθεί από το 1920 με τον Ν.2269. Και έρχονται αυτοί οι ρεζίληδες κυβερνώντες που λίγες είναι οι ώρες τους να το καταστρατηγήσουν. Δεν νομίζω ότι υπάρχει δικαστής που θα κρίνει συνταγματικό το 9ωρο που πάνε να μας φορέσουν. Με εσάς πρόθυμους συνενόχους βεβαίως.

Απάντηση
απροπόνητος23/07/201411:05

Προτείνω να κλείσουν όλες οι υπηρεσίες σε προοπτική ενός χρόνου... είναι νομίζω ότι καλύτερο, να γίνουν όλα ιδιωτικά - ακόμη και ο στρατός - οπότε καταργούνται χαρτόσημα, τέλη, φόροι, οι υπάλληλοι της βουλής ( εδώ θα χαρούν όλοι νομίζω), πρόνοια, συντάξεις, μισθοί, κτεο, φανάρια, φώτα στους δρόμους, σχολεία, ευδαπ, δεη, διόδια,δασμοί, "βοήθεια στο σπίτι", ΚΑΠΗ,ΚΕΠ, βεβαιώσεις αγαμιας-χηρείας-σύνταξης-γέννησης-θανάτου κλπ, σύνοριοφύλακες, π.ε.δ.υ. (τ. ΕΟΠΠΥ), οι βουλευτές, ταχυδρόμοι, τελωνειακοί, οσε,προαστιακός, λεωφορεία,τρόλευ,αεροδρόμια κλπ κλπ αναλόγως τι θέλει ο καθένας να ψάχνει να βρίσκει που θα δίνει τα λεφτά του (αν υπάρχουν δεδομένου οτι θα καταργηθούν ΤτΕ, οι οδηγοί και συνοδοί που τα μεταφέρουν, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί των τραπεζών, ρεύμα που δεν θα υπάρχει λόγω μη ύπαρξης δεη κλπ κλπ) αν βρει τρόπο να τα παράγει και να τα αποθηκεύει σε ενα χώρο που θα μαίνεται και θα τον νέμεται ο ισχυρότερος ( οχι φυσικά στα λόγια), δεδομένης της απουσίας συμβολαιογράφων, δικαστών,αστυνομίας,πυροσβεστικής,τροχαίας κλπ κλπ με σίγουρη την ανυπαρξία θεσμών πολιτειακών και κρατικών, άρα ευνομία-ισότητα-ισονομία-ηρεμία-κοινωνική συνοχή-ελευθερία-δημοκρατία κλπ κλπ (ανοίξτε κάλαθο απόρριψης - όχι ανακύκλωσης) αν βρει δουλειά και εργασία που να σέβεται έστω τα ελάχιστα... παρακαλώ στο τέλος αφήστε και μένα κανά οβολό..θα χρειαστεί να αγοράσω φυσίγγια και σκάγια ( όχι αλατιού...μην μπερδεύεστε).. υποσημείωση...περί ιδιωτικοποίησης του δημοσίου...απορία..αλήθεια ποιος θα υπογράψει αφού όλα θα γίνουν δημόσια την παραχώρηση του τελευταίου αγαθού;; αν σκέφτεστε ποιό είναι βασικά! μετά αφού θα έχω τα φυσίγγια και θα "κρατώ δίκιο"...παρακαλώ ελάτε προς συζήτηση..αναμένω και περιμένωσοβαρά ομιλώ..θα σας περιμένω

Απάντηση
Άσε μας ρε... 22/07/201421:25

Να ήταν πέντε ώρες τη μέρα, μάλιστα, έτσι κάτι θα γίνονταν! Με μια ώρα, απλά μια ώρα επιπλέον χασμουρητό.

Απάντηση
Δουλευταραδες μου.....22/07/201418:08

Όταν θα σας φωνάξει όλους εσάς τους οπισθοβολους ιδιωτικούς υπαλλήλους το αφεντικουλι σας και θα σας πει " Δουλέψτε ένα 14ωρο, γιατί εδώ στο δημόσιο και δουλεύουν 10ωρα", ότι κάναν δηλαδή και με μισθούς.και δώρα... " Πάρε 50 ευρώ δώρο Χριστουγέννων, και δόξα τω θεώ, εδώ στο δημόσιο τους τα κόψανε", τότε να δούμε τι θα λέτε. Θα χει τρελό γέλιο. Καταλάβετε το συμφέρον σας επιτέλους ζωντοβολα. Διαίρει και βασίλευε". Οι καθηγητές φταίνε, οι καθαρίστριες , οι ταξιτζήδες, οι ένστολοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι ασχολούμενοι με τα τουριστικά, οι φορτηγάτζηδες, οι ΔΥ κλπ κλπ κλπ. Και μια ζωή σαν κλασσικοί χαζοραγιαδες πεφτετε στην ίδια φάκα. Ξυπνάτε.

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία